logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria akumulatora w systemie alarmowym CA-10 - co zrobić?

kneflik 27 Sty 2007 22:18 3027 14
  • #1 3471451
    kneflik
    Poziom 11  
    Mam bardzo podobny problem - z tym że w CA-10. Póki co to nie mam bladego pojęcia o co chodzi. Wcześniej po podłączeniu akumulatora wszystko działało Ok, później awaria akumulatora, a teraz brak akumulatora. Wiesz coś więcej? Odesłałeś do serwisu? Co odpowiedzieli/odpisali. Może naprawili... :)

Post był raportowany.

Rozdzieliłem. [hefid]
  • #2 3471639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3471708
    kneflik
    Poziom 11  
    Akumulator jest nowy. Pomierzę wszystko jutro. Dziś mi się już po nocach nie będzie chciało jeździć - dom w budowie. Jakieś 3-4 dni temu było "awaria akumulatora", a teraz jest "brak akumulatora". Hmmm... może spróbować go podładować nie centralą tylko jakimś prostownikiem i zobaczyć czy działa? /czy można podładować zwykłym prostownikiem do akumulatorów samochodowych czy go jeszcze tym mogę dobić?/
  • #4 3471779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3477638
    kneflik
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Pomierzyłem, posprawdzałem. Akumulator ma 13 z hakiem, ładowanie działa, bezpiecznik również jest w porządku. Co ciekawe przestał się po tych demontażach i ponownych montażach świecić wykrzyknik na klawiaturze. Komunikat o braku akumulatora również znikł. Dziwne. "samo się naprawiło" ???. Chociaż w dalszym ciągu mam wątpliwości czy to wszystko funkcjonuje prawidłowo po zaniku zasilania. Jak zaniknie zasilanie to jak to cholerstwo powinno się zachowywać? Klawiatury przestają wyświetlać cokolwiek, czy wszystko funkcjonuje normalnie jak na zasilaniu sieciowym.
  • #6 3477709
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3477722
    kneflik
    Poziom 11  
    Dzięki. Jakby coś się działo będę pisał. A dzisiaj jeszcze sprawdzę jak się będzie zachowyał jak odłączę zasilanie. Mam nadzieję że sąsiedzi się nie wnerwią... :)
  • #8 3491961
    kneflik
    Poziom 11  
    Sorki ale jeszcze jedna rzecz. Zauważyłem dzisiaj, iż ten błąd akumulatora pokazuje się po dodaniu kolejnej czujki. Czy możliwe jest, że awaria występuje z powodu przeciążenia całego układu? Zestawik to 10 czujek PIR, 1 PIR+MW, 2x LCD, syrena zewn., syrena wewn., dialer GD-06. Nie wygląda na zbyt rozbudowany układ. Ale może to to....
  • #9 3493088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3493406
    alberts
    Poziom 11  
    Mamy tu całe mnóstwo połówek informacji. Na tą integrę to nie mam pomysłu, dawno integry w łapie nie miałem, ale zdaje się, że tam na wyjściach zasilających są tranzystory które dosyć łatwo zabić. Wiem, bo ubiłem jedno z zasilań modułów.
    A co do CA-10 - kolegi kneflika - trochę więcej informacji poprosimy. Czy sygnalizację awarii powoduje dołączenie dowolnej kolejnej czujki? Jeśli tak, to co z tą czujką? Jaki prąd to wszystko pobiera? Jakie są dokładnie wartości napięcia na obciążonym! akumulatorze i jakie jest napięcie na akumulatorze jak włączysz zasilanie centralki? To jak ona się w końcu zachowuje jak odłączysz zasilanie? Zdycha? Co pokazuje dioda BATTERY CHARGE jak jest ten akumulator podłączony. Jaki to akumulator (7 czy 17Ah) Jak ustawiłeś ładowanie (350 czy 700 mA)? A wogóle, to gdzie te czujki podłączone? Wiem, że to ostatnie to może być głupie pytanie, ale zastanawia mnie co ma zasilanie czujek do akumulatora. Jakby nawet zwarcie zrobić na wyjściu zasilającym to je centrala odłączy, ale nie będzie wrzeszczeć o akumulator przecież.
  • #11 3495002
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Odnośnie Integry miałem ten sam problem. Obiekt oddalony 80 km od Olsztyna system postawiony na Integrze 64. Po zaprogramowaniu świeci się awaria akumulatora. Ze względu na brak drugiej centrali pod ręką pozostawiłem to na kilka dni. Gdy przyjechałem po 3 dniach z nową centralą i akumulatorem na podmianę wszystko było w porządku. Rozmawiałem na ten temat z Satelem i powiedzieli, że czasami tak się zdarza, ale nie wiedzą dla czego.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #12 3495795
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    kontrola sprawnosci i doladowania aku. trwa ok.10 min (3 cykle wewnetrzne), jezeli centrala niema potwierdzenia stanu to sygnalizuje to awaria, eventualne skasowanie bitu informujacego moze nastapic przy zapisie do Flash´u

sprobuj wgrac swierzy wsad:

http://www.satel.pl/produkty/integra_program.php
  • #13 3495859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 3496713
    alberts
    Poziom 11  
    I też zawisł w niebycie.
  • #15 3496936
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Viki B napisał:
    Rozmawiałem na ten temat z Satelem i powiedzieli, że czasami tak się zdarza, ale nie wiedzą dla czego.

Witam
    Jeżeli to wytłumaczenie tyczy się także Ca-10, to w końcu to zrozumiałem.
    Już kilkakrotnie miałem taką sytuację przy nowym lub używanym systemie, że po zaniku napięcia 230 (nawet na kilka minut) i powrocie do normalnego stanu wyświetlało mi informację o awarii akumulatora (usterka, czy za małe napięcie aku nie wchodziło w rachubę) Jedynym pewnym i skutecznym rozwiązaniem tego problemu było kompletne odłączenie od zasilania - 230 i akumulatora, jeżeli 1 raz nie skutkował - robiłem to ponownie i system wracał do normy, samo rozłączenie 230V nie rozwiązywało problemu.

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awarii akumulatora w systemie alarmowym CA-10, objawiający się komunikatami "awaria akumulatora" oraz "brak akumulatora". Zalecane jest sprawdzenie bezpiecznika na płycie centrali, pomiar napięcia akumulatora (zarówno luzem, jak i pod obciążeniem) oraz prądu ładowania. W przypadku starszych akumulatorów rekomendowana jest ich wymiana. Podładowywanie akumulatora prostownikiem samochodowym nie jest zalecane, gdyż zasilacz centrali powinien wystarczyć do prawidłowego doładowania. Po demontażach i ponownym montażu problem czasowo ustąpił, jednak zaleca się dalszą obserwację, zwłaszcza zachowania systemu po zaniku zasilania 230 V. System powinien działać bez zmian, ewentualnie sygnalizując awarię lampką. Możliwe jest, że długotrwały brak zasilania powoduje rozładowanie akumulatora poniżej progu sygnalizacji uszkodzenia. Dodanie kolejnej czujki może powodować przeciążenie układu, jednak przy obecnym obciążeniu (10 czujek PIR, 1 PIR+MW, 2x LCD, syreny, dialer GD-06) zasilacz 2,2 A powinien być wystarczający. Warto zmierzyć napięcie zasilania AC oraz napięcie akumulatora podczas ładowania. W przypadku systemu Integra 64 podobne problemy z awarią akumulatora po zaniku zasilania 230 V zdarzają się sporadycznie i czasem ustępują po kilku dniach. Kontrola sprawności i doładowania akumulatora trwa około 10 minut, a ewentualne błędy można skasować przez zapis do pamięci Flash centrali. Skutecznym rozwiązaniem bywa całkowite odłączenie zasilania sieciowego i akumulatora na kilka minut, co resetuje system i usuwa fałszywe komunikaty awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA