logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka ARDO CO 24/12 - słabo chłodzi.

Mpr 28 Sty 2007 10:08 13127 10
  • #1 3496999
    Mpr
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam szanowne forum.
    Standardowy problem: chłodziarka słabo chłodzi. Przy ustawieniu termostatu na FULL, temperatura wewnątrz przekracza 8 stopni. Agregat chłodziarki włącza się bardzo rzadko i na krótko. Zamrażarka działa świetnie.
    Jeden z kolegów na forum miał podobny problem i stwierdził uszkodzenie termostatu. Podejrzewał też, że przyczyną uszkodzenia mogło być przegrzanie termostatu przy pomocy żarówki, która w tym modelu faktycznie jest dość blisko termostatów. Jednak trochę dziwne, że uszkodził się tylko jeden...
    Ja miałem podobną sytuację, przez kilka dni drzwi chłodziarki były niedomknięte i w tym czasie ciągle świeciła żarówka. Łatwo to stwierdziłem, bo po otwarciu drzwi osłona żarówki była gorąca. Od tamtego czasu są problemy z chłodzeniem...
    Podejrzewam więc termostat. W związku z tym trzy pytania.
    1. Czy można w nim coś podregulować? Widziałem jakieś śrubki do regulacji, obok jest też płytka drukowana, a na niej para układów scalonych i nawet małe trymerki :) Czy próba regulacji ma jakiś sens? A jeśli nie, to:
    2. Gdzie mogę kupić termostat do tego modelu? Nie udało mi się niczego wygooglać.
    3. Czy wymiana termostatu (doprowadzenie kaplary) wymaga rozpruwania tylnej ściany lodówki?
  • Pomocny post
    #2 3497026
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 818
    Cześć.
    Jeżeli lodówka stoi w pomieszczeniu w którym temperatura jest wyższa niż 15 stopni to trzeba wymienić termostat chłodziarki.
    Te układy scalone są od termometru diodowego w zamrażarce.
    Do wymiany termostatu nie trzeba nic rozcinać ,kapilara termostatu jest w specjalnej rurce ,wystarczy ją wyciągnąć.
  • Pomocny post
    #3 3497095
    piotr1ka
    Poziom 11  
    Ocena: 53
    Jeżeli czasami się włącza i wyłącza to gaz powinien być w porządku więc zostaje termostat wymień go wyciągając kapilarę od termostatu z otworu w którum sie znajduje, zwróć uwagę na jej długość, nowy rozwiń na taką samą długość i wepchnij w otwór (kiedyś nie zwracałem na to uwagi i parę razy się naciołem więc teraz przymierzam do starej, różne są zamienniki i długości kapilary) powinno być w porządku ale kolega piszący wcześniej ma też rację, sprawdź temperaturę w pomieszczeniu w którym stoi sprzęt powodzenia.
  • #4 3497127
    Mpr
    Poziom 10  
    piotr1ka napisał:
    [...] kolega piszący wcześniej ma też rację, sprawdź temperaturę w pomieszczeniu w którym stoi sprzęt powodzenia.

Temperatura w pomieszczeniu zawsze przekracza 20 stopni. A dlaczego to takie ważne w tym przypadku?
  • Pomocny post
    #5 3497788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3502109
    Mpr
    Poziom 10  
    Teraz mam problem z zakupem termostatu. W sklepie zapytali o numer seryjny sprzętu, więc im podałem, co znalazłem na etykietce wewnątrz chłodziarki. Jest tabliczka znamionowa, a na niej oznaczenie modelu, napięcie znamionowe, objętość komór (chłodziarka 237dm3, zamrażarka 105dm3) itp... oraz numer: 307120127. Powiedzieli w sklepie, że nie może być takiego numeru, bo pierwsze cztery cyfry powinny oznaczać rok i tydzień produkcji. Co mam zrobić? Może ktoś się spotkał z takim problemem? Nie pomyliłem się przy odczytywaniu numeru, bo jest bardzo wyraźny. Lodówka ma co najmniej 4 lata, kupiłem ją razem z mieszkaniem i nie znam roku produkcji. Na samym dole tabliczki znamionowej jest jeszcze napisany drobną czcionką inny numer: 941TARCA0973, ale to raczej nie jest numer seryjny.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • #7 3505660
    Mpr
    Poziom 10  
    Udało się!
    Jednak komputery niektórym ludziom przeszkadzają w pracy... :-) Mówię o tym sklepie, w którym powiedzieli, że nie ma takiego numeru fabrycznego lodówki... Bo w komputerze nie mieli. Widocznie lodówka powstała przed wprowadzeniem jednolitego systemu ewidencji...
    W innym (mniejszym) sklepie (argedo.com.pl), po krótkim opisaniu lodówki, pan bez namysłu przyniósł z zaplecza właściwy termostat. Okazało się, że lodówka jest sprzed 95 roku. Czyli ma już trochę lat...
    Ale po wymianie termostatu (za 40 zł), chłodzi dużo lepiej...
    Na koniec mam jeszcze kilka pytań odnośnie tej lodówki.
    Na czym polega to "samoodladzanie"? Czy to tylko prymitywne rozwiązanie ze zwiększoną histerezą w termostacie? Czy może coś bardziej zaawansowanego?
    Po co jest na panelu przycisk ze znaczkiem śnieżynki? Wcześniej się tym nie interesowałem, bo głównie żona obsługuje lodówkę:), ale ona nie wie...
  • Pomocny post
    #8 3505709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3506355
    Mpr
    Poziom 10  
    Czyli miałem rację, samoodladzanie powoduje duża histereza na termostacie.
    Mam jeszcze jeden problem. Wybaczcie dociekliwość, ale nie daje mi spać zasada działania tego termostatu:) Rozebrałem na kawałeczki ten wymontowany z mojej lodówki... Część mechaniczna jest dla mnie zrozumiała. Schody zaczynają się przy części pneumatycznej. Jest sobie mieszek do pomiaru ciśnienia, połączony z długą rurką, a w rurce jest "coś" pod ciśnieniem.
    Jedynie niewielka część kapilary jest umieszczona wewnątrz chłodziarki, jeszcze mniejsza część (ok 8cm) dotyka bezpośrednio płyty chłodzącej. Reszta jest na zewnątrz, gdzie mamy dość wysoką i być może zmienną temperaturę pokojową. Co gorsza "ogromny" w porównaniu z objętością kapilary mieszek też znajduje się poza wnętrzem chłodziarki.
    Jakim cudem zmiana temperatury tego "czegoś" w 8 centymetrowym odcinku rurki wpływa znacząco na ciśnienie w mieszku? Skoro mieszek ma dużo większą objętość, to przecież zmiana temperatury gazu w nim zawartego ma znacznie większy wpływ na ciśnienie.
    Mam nadzieję, że można pominąć rozszerzalność temperaturową kapilary i mieszka:-)
    A może coś pomyliłem... może to całkiem inaczej działa? Może to "coś" się skrapla w kapilarze i w ten sposób gwałtownie zmienia objętość (ciśnienie)...?

Proszę, wytłumaczcie:-)
  • Pomocny post
    #10 3507100
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Mpr napisał:
    Jakim cudem zmiana temperatury tego "czegoś" w 8 centymetrowym odcinku rurki wpływa znacząco na ciśnienie w mieszku? Skoro mieszek ma dużo większą objętość, to przecież zmiana temperatury gazu w nim zawartego ma znacznie większy wpływ na ciśnienie.

Ten gaz pod wpływem spadku temp. skrapla się powodując "gwałtowny" spadek ciśnienia.
  • #11 3509027
    Mpr
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc!
    Od wczoraj lodówka działa świetnie.
    Przy okazji dowiedziałem się jak w przybliżeniu działa termostat:-)
    Pozdrawiam wszystkich!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chłodziarko-zamrażarka ARDO CO 24/12 miała problem ze słabym chłodzeniem chłodziarki, mimo ustawienia termostatu na maksimum temperatura wewnątrz przekraczała 8°C, podczas gdy zamrażarka działała prawidłowo. Przyczyną okazał się uszkodzony termostat, prawdopodobnie przegrzany przez blisko umieszczoną żarówkę, zwłaszcza gdy drzwi chłodziarki były niedomknięte i żarówka świeciła ciągle. Wymiana termostatu rozwiązała problem. Termostat posiada kapilarę umieszczoną częściowo wewnątrz chłodziarki i na płycie chłodzącej, a reszta znajduje się na zewnątrz, co wpływa na jego działanie. Termostat steruje odladzaniem poprzez utrzymanie stałej dodatniej temperatury na czujniku, a regulacja termostatu wpływa na temperaturę wyłączenia agregatu. Przycisk ze znaczkiem śnieżynki na panelu służy do szybkiego chłodzenia, czyli ciągłej pracy agregatu. Wymiana termostatu wymagała dobrania odpowiedniej długości kapilary. Numer seryjny lodówki nie odpowiadał standardowemu formatowi, co wynikało z jej starszego rocznika (sprzed 1995 roku). Gaz w kapilarze pod wpływem spadku temperatury skrapla się, powodując gwałtowny spadek ciśnienia i sterowanie pracą termostatu. Temperatura otoczenia powyżej 15°C jest istotna dla prawidłowego działania chłodziarki samoodladzającej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA