logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Diana 65 - co wymienić przy wyciekach wody?

basstek1 28 Sty 2007 17:39 3109 8
REKLAMA
  • #1 3498951
    basstek1
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    witam.
    mam problem z tym typem pralki.cieknie z niej woda... co ewentualnie jest do wymiany?na co mam zwrocic uwage?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3499086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3499943
    basstek1
    Poziom 18  
    dziekuje za szybkie odpowiedzi...wiecie moze jakie są koszty tych części?rozumiem ze praktycznie wszystko co gumowe moglo sie "skończyć"
  • #5 3500274
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    fartuch jakies 20pare zł
    nowa pompa jakies max 60zł
    waż przelewowy z 15zł
    zaciski na weżyki zaworów 1 zł za sztukę
    i jak je bedziesz wymieniał to polecam wsadzic w króćce dozownika jakis cienki srubokręt bo czasai dysze sa strasznie zakamienione
  • #6 3501404
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Częstym powodem jet pękanie opasek plastikowych na elektrozaworach i na wejsciu do dozownika należy jak sugerowali koledzy zmienić na metalowe. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 3504007
    andrzej-jur
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    witam
    Pralka pewnie ma już z 20 lat.Jeżeli cieknie to z styłu wężem odpowietrzającym przy poborze wody do prania lub płukania?
    Na dyszy zebrało się tyle kamienia,że strumień wody nie trafia w
    otwór zasobnika[czyli tworzy sie rozbryzg wody]-cieknie.
    Pozdrawiam Andrzej
  • #8 3507920
    basstek1
    Poziom 18  
    gdzie mogę znależć jakąś instrukcję serwisową do tej pralki?
    bo jestem zielony w temacie pralek.
    proszę o szybka odpowiedź, ponieważ moja pralka aktualnie jest na etapie rozkręcania. pozdrawiam
  • #9 3508650
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Witam
    Do tego typu czynności instrukcja serwisowa nie jest niezbędna.
    Fartuch sprawdzisz bez rozkręcania,a jeżeli cały,to zdemontuj bok pralki(ten gdzie wychodzi przewód)odkręcając blachowkręty z boku i od spodu,nie zapomnij o blachowkręcie mocującym kondensator p/z(śruba z lewej strony dekielka poprzez który wychodzi przewód zasilający)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Diana 65 może przeciekać z powodu uszkodzeń lub zużycia kilku elementów gumowych i plastikowych. Najczęściej do wymiany są fartuch (uszczelka bębna), pompa, wężyki elektrozaworu oraz wąż przelewowy. Częstym problemem są także pękające plastikowe opaski na elektrozaworach i wejściu do dozownika, które warto zastąpić metalowymi zaciskami. Zaleca się rozkręcenie pralki, aby dokładnie zlokalizować miejsce wycieku. Kamień osadzający się na dyszach dozownika może powodować rozbryzg wody i wycieki, dlatego warto je oczyścić, np. cienkim śrubokrętem. Koszty części to około 20-60 zł za fartuch i pompę, 15 zł za wąż przelewowy oraz 1 zł za zaciski. Instrukcja serwisowa nie jest konieczna do podstawowej diagnostyki i wymiany tych elementów. Przy demontażu należy odkręcić boczną ściankę pralki oraz śruby mocujące kondensator przeciwzakłóceniowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA