logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podzial łacza neostrady a raczej rozdzieleniei predkosci

rafcio363 28 Sty 2007 19:38 1236 7
REKLAMA
  • #1 3499525
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    witam.

na kompie A mam neostrade i udostepniam ja kompowi B po karcie sieciowej.
    typowe polaczenie windowsowskie xp bez zadnych programow.

szukam programu ktory pozwoli mi rozdzielic pasmo neostrady tzn.

przykladowo neo mam 512kb/s
    tak aby komp a i komp b mialy po 256kb/s.
    bo jak cos sciagam na kompie a to komp b ma minimalna predkosc niepozwalającą na funkcjonowanie neta.

ograniczenie transferu sciagania w programie do sciagania mnie nieratuje...

i jesli byla by taka mozliwosc to autowylaczanie limitu w momencie gdy drugi komp jest wylaczony tak aby cale pasmo bylo dla mojego kompa...

ale czy cos takiego istnieje to niemam pojecia:?:
  • REKLAMA
  • #2 3499578
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Jeśli chcesz zwiększyć transfer do drugiego komputera nie ograniczając transferu do pierwszego to po prostu zamów "silniejszą" neo.
    Poza tym do twojego komputera dociera cały "strumień" z neta i ty decydujesz ile z niego "wypłynie". Jeśli drugi komputer jest wyłączony, to po prosto - nic.
  • REKLAMA
  • #3 3499909
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    niechce silniejszej neo tylko rozdzielic po polowie cale pasmo na tej co mam...widac niezrozumiales mnie wogole :)
  • #4 3502708
    gruszka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    tez mialem taki problem!!!! a rozwiazanie (przynajmniej u mnie) to program Bandwidth Controller Standard!!! maly i prosty w obsłudze!!!
  • REKLAMA
  • #5 3503095
    feryso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    gruszka napisał:
    tez mialem taki problem!!!! a rozwiazanie (przynajmniej u mnie) to program Bandwidth Controller Standard!!! maly i prosty w obsłudze!!!

Gdzie go zdobyć i jak on mniej, więcej działa? Ja,żeby rozdzielić kbity zastosowałem rooter, ale to nic nie dało-dalej dwa kompy robią ze sobą wojnę, który mocniejszy- napisz coś więcej
  • REKLAMA
  • #7 3503142
    gruszka
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    poszukaj w google a napewno znajdziesz!!! instalujesz go na kompie udostepniajacym neta!!! ustawiasz w nim na stale jaka karta sieciowa ma miec jaki przesyl (na podstawie ip lub adresow MAC)!!! mozesz ustawic limit sciagania i wysylania!!! sciagni i zainstaluj a zobaczysz ze dziecinnie prosta jest jego konfiguracja!!!
  • #8 3503229
    feryso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki Wam bardzo!!! Biorę się do roboty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada o przepustowości 512 kb/s, które udostępnia z komputera A do komputera B przez kartę sieciową w systemie Windows XP bez dodatkowego oprogramowania. Problem polega na braku możliwości równomiernego podziału pasma, co powoduje, że podczas intensywnego pobierania na komputerze A, komputer B ma bardzo niską prędkość internetu. Szukane jest rozwiązanie umożliwiające podział pasma na pół (np. po 256 kb/s dla każdego komputera) oraz automatyczne przydzielenie całej przepustowości komputerowi A, gdy komputer B jest wyłączony. W odpowiedziach zaproponowano użycie programu Bandwidth Controller Standard, który instaluje się na komputerze udostępniającym internet i pozwala na stałe przypisanie limitów transferu dla poszczególnych kart sieciowych na podstawie adresów IP lub MAC. Program umożliwia kontrolę prędkości pobierania i wysyłania, co rozwiązuje problem nierównomiernego wykorzystania łącza. Alternatywnie sugerowano zakup szybszego łącza, jednak użytkownik wyraźnie zaznaczył, że chce podziału istniejącego pasma. Router zastosowany do podziału pasma nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, gdyż oba komputery rywalizowały o dostęp do łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA