logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Daewoo AMI-940A - charczący dźwięk i słabszy bas po wymianie STK4132 II

maydayino 29 Sty 2007 01:26 2339 7
REKLAMA
  • #1 3500936
    maydayino
    Poziom 11  
    Witam:) Mam malutki problem a mianowicie...z glosnikow zaczal wydowbywac sie nieczysty dzwiek...jakby cos "przesterowalo", "charczało". Szczegolnie jest slyszalne przy takich dzwiekach jak fortepian, instrumenty smyczkowe itd. Przy niskiej glosnosci jest to najbardziej slyszalne, poniewaz jak sie podkreci glosnosc to nie jest az tak zle. Mam tez wrazenie ze prawa strona jakby stracila bas, tzn jest ale slabszy niz z lewej strony (takie bardziej kartonowate, suche brzmienie). Dodam jeszcze, ze niedawno wymienialem koncowke mocy od niskich tonow (stk4132 II) po tym jak odmowila posluszenstwa. Wzamcniacz ma osobne wyjscia na wysokie i niskie tony. Do niego sa podlaczone kolumny samorobki po 150Watt na strone. Przed awaria i po wymienie koncowki bylo wszystko dobrze;) Gralo czysto i ladnie. Z tego co wyczytalem jest to model na licencji Schneider-a. Dzieki wszystkim za jaka kolwiek pomoc:) Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 3508258
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    potencjometr moze masz jakis zakurzony zabrudzony?brak styku odpowiedniego?a jak nie to ewntualnie cos w przedwzmacniaczu skoro jest na stku-) syczy nieczytso na niskotonowym czy wysokotonowym czy na obudwu?moze problem gdzies w tych filtrach elektronicznych co rozdzielaja sygnał na wysoki i niski
    pozdrawiam
    PK
  • REKLAMA
  • #3 3515910
    maydayino
    Poziom 11  
    Witam i dzięki za zainteresowanie:) Potencjometr chyba odpada ponieważ przy kręceniu nim nie ma żadnych odgłosów w głośnikach. Sprawdzałem dżwięk po odłączeniu niskich tonów i wydaje mi się, że jest wszystko ok. Być może jest to ten przedwzmacniacz...hmmm. Ostatnio podłączyłem kompa pod każde wejścia w tym wejście PHONO i grało podobnie tylko o wiele bardziej "charczało" i "przesterowało", nie da rady słuchać;) Być może to ma jakiś wpływ? Może jakiś kondensator? A może to stk był jakiś felerny i znowu padł? Albo coś jest nie tak, że znów padł? Wiem, że zadaję za dużo pytań;) Ale mam nadzieję, że mądre głowy z forum znajdą przyczynę;) Wielkie dzięki za wszelaką pomoc:) Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #4 3515945
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam
    Najprawdopodobniej koncowka mocy jest nadpalona... zamien kolumny miejscami i podlacz na odwrot, co wykluczy uszkodzenia glosnikow, bo moze sie okazac ze cewka ociera o magnes
  • #5 3517040
    maydayino
    Poziom 11  
    Nie...tarcie cewek odpada...sprawdzenie i zamienianie kolumn było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem;) Być może jest nadpalona końcówka i jeśli tak to szkoda, że tak szybko zaczęła wysiadać (3 miesiące):/ Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #6 3517077
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Jeśli charczenie występuje przy małych głośnosciach, to prawdopodobnie ma zbyt mały prąd spoczynkowy (zniekształcenia skrośne).
    Czy jest to końcówka na scalakach, czy na elementach dyskretnych?
  • #7 3517251
    Elektronick
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Ale wzmacniacz ma wyjscie bi-amping, czy sa to dwa kopletne wzmacniacze dla kazdego zakresu po jednym?
  • #8 3517740
    maydayino
    Poziom 11  
    KB -> jest na scalakach. Jak sprawdzić prąd spoczynkowy? i co trzeba zrobić żeby było dobrze?;)

Elektronick -> ma osobne wyjscie na niskie i na wysokie tony czyli bi-amping

Pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Daewoo AMI-940A z osobnymi wyjściami na wysokie i niskie tony (bi-amping) po wymianie końcówki mocy niskotonowej STK4132 II zaczął generować charczący, przesterowany dźwięk, szczególnie przy instrumentach takich jak fortepian czy smyczki. Problem jest najbardziej słyszalny przy niskiej głośności, a prawa strona traci na basie, który brzmi słabiej i bardziej "kartonowato". Potencjometr został wykluczony jako źródło zakłóceń, podobnie jak uszkodzenie cewek głośnikowych po zamianie kolumn miejscami. Podejrzewa się uszkodzenie lub niewłaściwe ustawienie prądu spoczynkowego końcówki mocy na scalaku STK4132 II, co może powodować zniekształcenia skrośne i charczenie. Wzmacniacz jest modelem na licencji Schneidera. Dodatkowo wskazano możliwość problemów w przedwzmacniaczu lub filtrach rozdzielających sygnał na tony wysokie i niskie, a także potencjalne uszkodzenie kondensatorów. Autor pyta o metody pomiaru i regulacji prądu spoczynkowego w końcówce mocy scalakowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA