logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Film na DVD ma 7,9Gb (180min) - jak wykonać kopię zapasową?

Wojtek 24 lata 29 Sty 2007 08:43 3215 11
REKLAMA
  • #1 3501186
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam.
    Chcę wykonać kopię filmu który jest moją własnością. Film bardzo wzruszający ale ma 180min dźwięk 5.1 a folder video_ts ma 7,9Gb. Na dvd chodzi ładnie (narazie) ale chce zabezpieczyć ten film na czarnej dysan dvd bo dvd lubi mi już "skoczyć" na 3/4 płyty.
    W jaki sposób to przegrać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3501197
    opur
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Przerobić shrinkiem na DVD 5 , albo kupić płytę 8 Gb ,są na allegro po 6 zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3501202
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Nagrać na płytę DL (płyta dwuwarstwowa - podwójna pojemność) lub przegrać na 2 "normalne" przy pomocy np. DVD FAB.
  • Pomocny post
    #4 3501885
    rj1307
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Lub użyć CloneDVD, tam masz do wyboru:
    1.) Podzielić film na 2 części i nagrać na dwóch płytach 4,7Gb
    2.) Wyciąć z płyty MENU, niepotrzebne ścieżki dźwiękowe i napisy, dodatki, a to co zostanie skompresować i nagrać na jedna płytę 4,7Gb
  • #5 3502845
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam.
    Dziękuję kolegom za udzielone odpowiedzi. Chciałbym jednak zapytać w związku z programem clone dvd, jak można podzielić film na 2 części a jak mógłbym np. zespolić 2 części w jedną? Gdzie to się klika? a swoją drogą wydaje mi się, że ten dual layer jest troszkę "oszukany". Płyta chodzi na starym dvd które o xvid i divx nie słyszało, a o dual layer w specyfikacji technicznej nic nie ma. Na moim dvd też nie ma nic o DL, a pamiętam jak kupowałem nagrywarkę 1,5 roku temu, że nie każda miała jeszcze funkcję DL, więc ktoś chyba dawno wiedział o DL.
    Stare, poczciwe dvd czytają takie płyty normalnie, ale firmy chciały zarobić w tym momencie podwójnie, więc DL pojawiła się jako niby "nowa" rzecz w nagrywarkach.
  • Pomocny post
    #7 3503485
    rj1307
    Poziom 15  
    Więc po koleji;
    1.) ściąnąć z http://www.elby.ch/products/clone_dvd/download.html program CloneDVD
    2.)uruchomić program
    3.)zaznaczyć "Kopiuj ścieki DVD"
    4.)w prawym górnym rogu masz dwie strzałki, naciśnij na nie, pojawi się okno w którym musisz wskazać katalog VIDEO_TS na płycie, którą chcesz skopiowć
    4.)z lewej strony pojawi się informacja o zawartości płyty, po prawej masz ścieżki video. Program sam zaznacza główną ścieżkę z filmem, reszta to zwiastuny idt. Naciśnij przycisk Podgląd w lewym górnym rogu. Pojawi się podgląd filmu, a na dole zobaczysz pasek przewijania i ikonę z nożyczkami. Naciśnij na nie, pojawi się pomarańczowy pasek. Możesz nim właśnie pociąć film na dowolną ilość części.
    5.)Naciśnij Dalej. Teraz możesz wybrać ścieżkę dźwiękową i napisy, jakie mają zostać nagrane z filmem
    6.)Po prawej stronie wybierasz nagrywarkę, czy film ma zostać nagrany bezpośrednio na płycie czy na dysku twardym itd.

Jeżeli Twoja płyta jest zabezpieczona, to poszukaj programu AnyDVD. Musisz go uruchomić PRZED uduchomieniem CloneDVD!

Zastanów się jednak nad sensem dzielenia. Kilkakrotnie przegrywałem płyty 2,5-3 godzinne na jedna płytę 4,7Gb, po usunięciu zbędnych reklam, napisów i ścieżek dźwiękowych pozwalam programowi skompresować resztę, i na prawdę nie widzę różnicy.

Niestety kolega axelakis mnie uprzedził :-(
  • REKLAMA
  • #8 3504485
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    1 pytanie - na jak duzym TV ogladasz ten skompresowany film gdzie roznicy nie widac ? Bo jesli masz na mysli cos do 29 cali to nie mam pytan
    Pobaw sie z 40 lub wiecej cali- wtedy zmienisz zdanie i docenisz film na płycie DL
  • #9 3505458
    rj1307
    Poziom 15  
    Oglądam na 32" i jest O.K.
  • #10 3505535
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    Ja w trochę innej sprawie: =>Wojtek, o co chodzi z tym DL ??
    Przecież DL istnieje od dość dawna, ale nagrywarki "domowe" od dość niedawna potrafią nagrywać tą techniką płyty nagrywalne DL, które też wraz z nimi się pojawiły... Wcześniej dwuwarstwowe DVD potrafiły tylko wytłaczać wytwórnie, o ile się orientuję...
    I druga sprawa- nie wiem jak u was, ale u mnie płytki DL są dalej nieprzyzwoicie drogie, poza tym niektóre odtwarzacze stacjonarne wieszają mi się przy przejściu między warstwami...."archiwizuję" wyłącznie na dwie płytki zwykłe.
  • REKLAMA
  • #11 3543005
    g.cornholio
    Poziom 11  
    @Zenek: pobaw się z prędkością nagrywania - przy niektórych nośnikach ma to znaczenie
    Proponuję także www.cdrinfo.pl, gdzie możesz poczytać testy konkretnych nośników - może Ci to pomóc w doborze odpowiednich płytek
  • #12 3705876
    pawcio203
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Po prostu można go skompresować. Tzn. oryginalny film na DVD ma zazwyczaj parę języków, zostawiasz sobie tylko polski i troche kompresujesz obraz, co pozwoli Ci nagrać film na zwykłą płytk DVD. Takim programem jest np: DVDShrink, używałem go nieraz i powiem że lepszego nie ma. Spróbuj a nie pożałujesz. (dobry do kopiowania zabezpieczonych filmów)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Film DVD o rozmiarze folderu VIDEO_TS 7,9 GB i długości 180 minut z dźwiękiem 5.1 można zabezpieczyć na nośniku DVD poprzez kilka metod. Najprostsze rozwiązania to użycie programów do kompresji i kopiowania, takich jak DVDShrink, CloneDVD lub DVD FAB. CloneDVD umożliwia podział filmu na dwie części do nagrania na dwie płyty 4,7 GB lub usunięcie niepotrzebnych elementów (menu, ścieżki dźwiękowe, napisy, dodatki) i skompresowanie pozostałej zawartości do jednej płyty. Można też nagrać film na płytę dwuwarstwową (DVD DL) o pojemności około 8 GB, jednak nie wszystkie starsze odtwarzacze i nagrywarki obsługują ten format, a płyty DL są droższe i czasem mniej stabilne. W CloneDVD proces kopiowania obejmuje wskazanie katalogu VIDEO_TS, wybór ścieżek audio i napisów oraz opcję nagrania na dysk lub bezpośrednio na płytę. Zaleca się także eksperymentowanie z prędkością nagrywania dla lepszej jakości i trwałości kopii. Linki do programów i poradników ułatwiają wybór odpowiedniego narzędzia. Kompresja polega na redukcji jakości obrazu i usunięciu zbędnych ścieżek, co pozwala zmieścić film na standardowej płycie DVD 4,7 GB bez utraty odtwarzalności na większości urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA