logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 306, zawieszają się wycieraczki trzeba recznie ruszy

wiercinos 29 Sty 2007 08:51 3018 9
  • #1 3501198
    wiercinos
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Mam problem z wycieraczkami. Po właczeniu wycieraczek jakis czas pracują normalnie, a potem jak by zabrakło prądu stoją i nic - umarły. Czasem jak wjade na dziure to zaskoczą i znów pare chwil działają. Opracowałem taką metodę, że jak sie zatrzymią to ręcznie je uruchamiam tak na popych, ale to uciązliwa metowa. Dzias rano jak wsiadlem do fury wogóle wycieraczek nie dało się włączyć i było słychac jakies pykanie w puszce z bezpiecznikami.... CO SIE STAŁO I JAK TO NAPRAWIC? Proszę o pomoc.
  • #2 3501213
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Prawdopodobnie masz gdzieś luźny styk - posprawdzaj wszystkie miejsca łączeń w obwodzie wycieraczek.
  • #3 3501223
    wiercinos
    Poziom 10  
    Spróbuje poszukac, a przekaznik ma coś do tego? To może być jego wina?
  • #4 3501274
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2162
    Przy francuskich często nie kontaktuje masa przynitowana do silniczka.P
  • #5 3501293
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 100
    Witam
    Prosze odkrecic od silnika naped pior i sprawdzic czy luzno pracuja Moze masz zatarte (zapieczone)na oskach Przy okazji sprawdzisz czy chodzi dobrze silnik
    Pozdrawiam
  • #6 3502637
    wiercinos
    Poziom 10  
    Dzięki serdecznie za poradę ale chyba podjade do mechanika bo nie mam warunków do naprawy.
  • #7 3503046
    Grzech-2
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Elektron1234 - to jest Peugeot 306, tam się ośki nie zacierają. wiercinos nie jedź do mechanika tylko do elektryka, albo samemu sprawdź styki na złączu przy silniczku (chyba 5-cio pinowe), jak radzi neo_dc.
  • #8 3504008
    wiercinos
    Poziom 10  
    OK sprawdze postaram sie jakos do tego dostac, a jak co to nie pozostanie mi nic innego jak elektryk? Czyli to jakas drobnostka?
    A jeszcze inna sprawa wycieraczki czasowe tez nie działają, dlaczego ?
  • #9 3506766
    Grzech-2
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jak już upewnisz się, że złącze poprawnie kontaktuje na wszystkich pinach (musisz wbić igły w odpowiednie przewody przed i za złączem i np. omomierzem sprawdzić przejście) i nadal nie będzie "czasówki" to może być przekaźnik lub elektronika, która go steruje, albo brak kontaktu na złączkach.
    Powodzenia
  • #10 6513157
    wiercinos
    Poziom 10  
    Usterka naprawiona.
    Rozkręciłem całe wycieraczki łącznie z silniczkiem, wszystko dokładnie wyczyściłem, okazało się że plastikowe zębatki w silniczku były całe zawalone błotosmarem. Wszystko wyczyściłem nałożyłem smar dorobiłem jedną blaszkę na zębatce chyba od czasowego wyłączania i złożyłem wszystko do kupy. A wymieniłem jeszcze szczotki nie wyglądały za ciekawie... teraz wycieraczki szaleją. Prosta robota nawet dla amatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Peugeot 306 występuje problem z wycieraczkami, które po krótkim czasie pracy zatrzymują się, co może być spowodowane luźnym stykiem w obwodzie, uszkodzonym przekaźnikiem lub brakiem kontaktu masy przy silniczku wycieraczek. Zaleca się sprawdzenie wszystkich połączeń elektrycznych, zwłaszcza złącza 5-pinowego przy silniku oraz masy przynitowanej do silniczka. Możliwe jest również zatarcie osi mechanizmu lub zabrudzenie plastikowych zębatek w silniczku, co powoduje zacinanie się wycieraczek. W przypadku braku działania funkcji czasowej wycieraczek problem może leżeć w przekaźniku lub sterującej elektronice. Ostateczne rozwiązanie to rozkręcenie mechanizmu, dokładne oczyszczenie zębatek z błotosmaru, nasmarowanie, wymiana szczotek silnika oraz ewentualna naprawa elementów mechanicznych, co przywraca pełną funkcjonalność wycieraczek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA