logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook Express na Win XP PS2 - jak wyłączyć komunikat o kompaktowaniu?

benbog 29 Sty 2007 18:41 13318 11
REKLAMA
  • #1 3503241
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Po każdym wyłączeniu Outlook Express wyświetla komunikat:
    "Aby zwolnić miejsce na dysku, program Outlook Express może skompaktować wiadomości. Może to potrwać kilka minut."
    Jak się pozbyć tego komunikatu? Mam Win XP PS2.
  • REKLAMA
  • #2 3503427
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Pozwól na skompaktowanie...
  • REKLAMA
  • #3 3503869
    benbog
    Poziom 23  
    Uprzejmie proszę o poważne odpowiedzi, a nie zaśmiecanie forum radami typu: skasuj Outlooka i po kłopocie.
    Nie chcę kompaktować wiadomości, bo Outlook następnym razem znowu to wyswietli i tak w kółko.
  • REKLAMA
  • #4 3503960
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Nie wyświetli - kompaktowanie polega na archiwizacji starszych wiadomości...
  • REKLAMA
  • #6 3504053
    benbog
    Poziom 23  
    paweliw - a gdzie mogę to zaznaczyć, bo to zdaje się jest to, o co mi chodzi. Z tym wyskakującym komunikatem to dowiedziałem się od kolegi-uzytkownika Outlooka, że pokazuje mu się, mimo skompaktowania. Dlatego szukam miejsca, gdzie można by na trwale zablokować ten komunikat.
  • #7 3504135
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Z tego co pamiętam to komunikat można wyłączyć tylko zaznaczjąc ww opcję podczas wyświetlania komunikatu. Jakiś czas temu go wyłączyłem, oczywiście kompaktowanie co jakiś czas się włącza ale bez komunikatu.
    Jakoś nie za bardzo mogę (i mam czas) znaleźć inne miejsce wyłączenia komunikatu ale może Tobie się to uda ...
  • #8 3504317
    benbog
    Poziom 23  
    paweliw, dziękuję za podpowiedź. Z informacji na stronie wynika, że mimo skompaktowania i tak po stu uruchomieniach Outlook będzie znowu chciał kompaktować archiwum. W oknie komunikatu nie ma przycisku typu "Nie pokazuj więcej tego komunikatu", w Opcjach też nie, czyli pozostaje klikanie "Anuluj", niestety... Bo na kompaktowanie i związane z tym ryzyko utraty archiwum nie mam ochoty.
  • #9 3504383
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Ale jakie ryzyko?

Inna sprawa - jeśli koniecznie chcesz mieć zabezpieczone archiwum, zrób kopię katalogu C:\Documents and Settings\%username%\Dane aplikacji\Identities
  • #10 3504613
    benbog
    Poziom 23  
    max_gg - ano takie, ze któregoś dnia np. nie możesz otworzyć starszych maili, jak miał mój kolega. A codzienne archiwizowanie poczty nie bawi mnie wcale. Komputer ma mi ułatwiać życie, a nie żebym codziennie pamiętał o archiwizowaniu. Pewnie że można zainstalować program, który to zrobi za mnie itd., ale mi chodziło TYLKO o wyłączenie denerwującego komunikatu. Jeśli ktoś wie, jak to zrobić, oczekuję podpowiedzi.

Dopisane: pod adresem, wskazanym przez max_gg mam pusty folder {A4A7AE35-5C92-44BD-91B2-4E829FCC8C5B}
  • Pomocny post
    #11 3504791
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Problem kompaktowania można nieco obejść poprzez resetowanie licznika kompaktowania.

Niemniej jednak po zainstalowaniu wcześniej podanej łatki Outlook robi kopię kompaktowanych plików *.dbx w koszu co znacznie poprawia bezpieczeństwo danych (ale i nieco wydłuża czas kompaktowania).
  • #12 3505112
    benbog
    Poziom 23  
    paweliw, super, dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP SP2 program Outlook Express wyświetla po zamknięciu komunikat o kompaktowaniu wiadomości, który informuje o zwolnieniu miejsca na dysku poprzez archiwizację plików *.dbx. Komunikat ten można wyłączyć jedynie podczas jego wyświetlania, zaznaczając opcję "nie wyświetlaj tego komunikatu ponownie", jednak w niektórych wersjach brak jest takiego przycisku. Microsoft udostępnił zbiorczą aktualizację zabezpieczeń (KB923694) poprawiającą działanie mechanizmu kompaktowania, w tym resetowanie licznika kompaktowania, co pozwala ograniczyć częstotliwość pojawiania się komunikatu. Kompaktowanie jest procesem bezpiecznym, zwłaszcza po instalacji wspomnianej łatki, która tworzy kopie zapasowe plików w koszu. Użytkownicy obawiają się jednak ryzyka utraty archiwum i szukają sposobu na trwałe wyłączenie komunikatu bez konieczności kompaktowania. Alternatywnie można ręcznie wykonać kopię katalogu z danymi tożsamości użytkownika, aby zabezpieczyć archiwum poczty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA