logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór drivera do SELENIUM 12 PW3-SLF za 400 zł na imprezy i festyny

DJ PIT 29 Sty 2007 22:06 1248 15
REKLAMA
  • #1 3504448
    DJ PIT
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam:)
    Mam problem. I to dosyć poważny. Dysponuje kwotą 800 zł na głośniki. Nisko/średnio tonowe już wybrałem będą to SELENIUM 12 PW3-SLF i teraz nie wiem jaki do tego driver zastosować i wolałbym żeby nie kosztował dużo bo te 800zł to maks co moge dać na wszystkie głośniki, czyli na drivery mam 400zł. Wiem że to nie jest dużo. Mają one grać pełnym pasmem, wiem że z tego bas nie bedzie super niski ale od tego mam 2 suby na stx gdn38/300 (wiem że to badziewie ale mi to wystarcza) no i pytanie czy jak podłącze to wszystko pod koniec mocy reloopa rpa 1400 (wiem że to nie jest dobry pomysł z tym podłaczeniem ale nie mam wyboru albo inaczej keszu na crossover i drugi wzmacniacz) i czy suby bedą dawały rade bo jest znaczna różnica w decybelach. Bas bedzie podbity na eq. Zastosowanie ma być na różne imprezy, małe ale to małe festyny, głównie dyskoteki. Teraz do tych stx pracują kolumny na atexach 15" i driver i 3 piezo. i zestaw gra nawet ładnie jak na chinszczyzne mi w każdym razie wystarczał na imprezy do 150 osób. Ale te kolumny są duże i ciężkie. Ichce je zamienić na coś lepszego, mniejszego. A bym zapomniał że te paczki mają też czasami grać bez tych subów na mniejszych imprezach. I teraz jakie mniej wiecej strojenie i jaki litraż paczki. I może coś o zwrotnicy na driver bo tego seleniuma chciałbym pełnym pasmem puścić. Pozdrawiam i dziekuje z góry.
  • REKLAMA
  • #2 3504890
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Temat już był wałkowany kilka razy...
    Do tego 12 cali seleniom D210 seleniuma, popatrz na stronke Kwaczora tam jest projekcik kompletny.
    www.m_kaczmarek.glt.pl
  • REKLAMA
  • #3 3505476
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Może być też GDWT 12-19/150FP chociaż chyba lepszym rozwiązaniem będzie ten Selenium D210.
  • #4 3505739
    DJ PIT
    Poziom 13  
    SELENIUM DH 200 E-E a ten driver też by dał rade? bo mi też chodzi o kase i do tego horn SELENIUM HM 17-25. I czy by pasowała ta zwrotka co u Kwaczora tylko że ona jest na D210. Bo się tak zastanawiałem też nad GDWT Tonsila ale stwierdziłem że selenium lepszy. I podstawowe pytanie czy te stx wystarczą do tych paczek?? Bo w przyszłości planuje je wymienić na też jakieś Seleniumy. Dzx za linka do stronki
  • #6 3507433
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    dh200ee nie jest zly jak za ta cene ale gra tylko do ok 17-18khz dane na stronie podane sa przy -10db wiec sam rozumiesz.. zwrotnica bedzie ta sama co do 210.. jak sam chcesz nawijac cewki to odradzam bo jak zle to zrobisz popalisz drivery..
  • REKLAMA
  • #7 3507837
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    17-18 kilo dl takiego drivera za 100zł to rewelacja drozsze drivery graja nizej np urzywam beymy SMC280 ktory gra do ok 15k w miare rowno i wiecej mi nie potrzeba . Dla tego zakresu cen jak driver zagra do powiedzmy 12k liniowo to dobrze ze spadkiem do 16kilo wiec troche korektorem podprostujesz.

Bardziej przy wlasnorecznie nawijanych cewkach balbym sie o spalenie koncowki mocy ktora bedzie to zasilala, bo drivery i tak pewnie bedziesz zabezpieczał
  • REKLAMA
  • #8 3507909
    hki
    Poziom 20  
    tzn piszac 18khz mialem na myslli -6 db.. wejdz na wetmusic i przejrzyj pdfy.. liniowy jest do ok 8khz pozniej jest dol - praktycznie dziura w pasmie- i pozniej gra do ok 17-18 przy -6db.

w teorii daloby sie wyciagnac z niego prawie do 17khz ale trzebaby kombinowac ze zwrotnica.. w sumie i tak tlumi sie go bo gra zbyt glosno i gdyby dolozyc gornoprzepustowke powyzej 8kilo byloby calkiem niezle.. troche liczenia ale efekty moga byc dobre ;]
  • #9 3508009
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Bardzo nieśmiało chcę wtrącić, że idziecie panowie w złą stronę. W tej konstrukcji więcej uwagi radzę poświęcić dolnej częstotliwości pracy drivera. Z wartości elementów zwrotnicy wynika, że zastosowano cięcie na ok. 2kHz i dobrze, bo ten niskotonowiec wyżej cienko przędzie, dół też ma mało interesujący, ale przy uzupełnieniu subwooferem da się wytrzymać. Radzę zastosować solidny driver, bo inaczej padnie po kilku minutach ostrego grania - ze względu na moc jaką będzie musiał wziąć na siebie driver pracujący od 2kHz.
    Z całą pewnością nie wytrzyma tutaj wspomniany Tonsil.
  • #10 3508043
    hki
    Poziom 20  
    ten driver od 2kilo ciagnie w miare liniowo (selenium) i jest to ciecie zalecane przez producenta.. podlaczenie tonsila pomijam bo bez sredniotonowca mija sie to z celem. nie ma szans zeby pokryl pasmo od 2khz..

selenki 12pw3 do 2 kilo tez graja jeszcze dobrze wiec nie bedzie dziury w pasmie..
  • #11 3508084
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Ja nie o dziurze w paśmie, a o wytrzymałości mocowej. Kolumny mają grać na imprezach i przy dużych mocach wzmacniacza driver może mieć problem
  • #12 3508117
    hki
    Poziom 20  
    mysle ze nie bedzie z tym problemu.. nie zapominajmy ze 12pw3 maja 175W rms a ta moc te drivery wciagna nosem..
  • #13 3508121
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    driver ma wg producenta 80W powyzej 2 kilo wiec spokojnie wystarczylby do mocniejszej kolumny jak dolorzyc jakas zarowke do zabezpieczneia nie ruszysz go (!)nieprzesterowanym wzmakiem o rozsadnej mocy
  • #14 3508506
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Producent zaleca zwrotnice 12dB dla tego Selenium. Ja zaprojektowałem dla niego 18dB/okt a więc bezpieczniejszą. Zabezpieczenie oczywiście każdy może sobie dodać w postaci żaróweczki.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #15 3509748
    DJ PIT
    Poziom 13  
    Panowie przy tym wzmacniaczu nie boje sie o spalenie tego driverka:) choodzi mi o to czy bedzie dobry i czy ta tuba bedzie pasować do mojego grania:) a wzacniacz pracuje maks do 3/4 bo później sie clippy włączają.Żarówke dam napewno bo szkoda mi drivera. Skrzynke już dokładnie sam sobie policze. Bo trapez bedzie ciężki do wykonania jak dla mnie. To zrobie normlaną. I chce sobie bas-refleks zrobić w postaci otworu na całą długośc przedniej ścianki na dole:) Dzx za wszelką pomoc i info. Pozdro
  • #16 3509760
    hki
    Poziom 20  
    ja tez je tne 18db

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru drivera do głośnika nisko/średniotonowego SELENIUM 12 PW3-SLF w budżecie około 400 zł, przeznaczonego na imprezy i festyny. Zalecanym driverem jest Selenium D210, do którego dostępna jest zwrotnica projektowana przez Kwaczora, stosująca cięcie około 2 kHz z nachyleniem 12 dB lub bezpieczniejszym 18 dB/okt. Alternatywnie rozważano driver GDWT 12-19/150FP (Tonsil), który jest jednak mniej odpowiedni ze względu na ograniczenia pasma i wytrzymałość mocy. Driver SELENIUM DH 200 E-E również jest rozważany, ale ma ograniczone pasmo do około 17-18 kHz przy -10 dB. Podkreślono konieczność zabezpieczenia drivera żarówką oraz uwzględnienia różnicy poziomów między subwooferami STX GDN38/300 a głośnikami średnio-niskotonowymi. Subwoofery mają uzupełniać bas, a bas-refleks planowany jest jako otwór na dolnej części przedniej ścianki. Wzmacniacz Reloop RPA 1400 będzie pracował do około 3/4 mocy, co ma zapobiec przesterowaniu driverów. Całość ma grać pełnym pasmem na małych imprezach, z podbiciem basu na korektorze. Zwrócono uwagę na konieczność solidnego drivera ze względu na moc i charakterystykę pracy od 2 kHz oraz na ryzyko uszkodzenia przy niewłaściwym nawijaniu cewek zwrotnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA