Witam. Ontuk57 ja nie jestem projektantem, ale robię instalacje w blokach przeważnie, a tam wymagają mniej niż 10 ohm, dla odgromówki kiedyś wymagali 30 ohm. A Twój budynek najlepiej jakby miał uziom ze zbrojenia z ław fundamentowych (to najlepsze rozwiązanie). Robiłem sporo uziomów, ale 15m bednarki obawiam się że będzie kiepsko (raz mi się udało zrobić 5 ohm na trzech szpilkach typu galmar po 1,2metra każda, ale to był cud, a przeważnie to po 15 takich wbijałem i było różnie). Od uziomu do głównej szyny wyrównawczej w budynku wchodzę bednarką, a od tej szyny do tablicy bezpiecznikowej(mieszkaniowej) podłączam 16mm² Cu, tak to robię ja i śpię spokojnie wtedy(dodam że wszystkie media też do tej szyny podłączam). Tak jest w przypadku gdy jest instalacja odgromowa. Ale nawet gdy nie uziemisz tego przewodu, to i tak jak dasz ochronnik to w razie przepięcia faza-PE i tak Ci stłumi energię. Szyny wyrównawcze stosuje się dla wyrównania potencjałów, szczególnie w dużych budynkach gdy są rozbudowane instalacje wodne, co, gaz, przykład (dotykasz grzejnika co. i pralki, gdy nie ma połączeń wyrównawczych teoretycznie może "walnąć", a szczególnie podczas wyładowań atmosferycznych). Te połączenia są właśnie szczególnie istotne gdy jest odgromówka, ja wtedy stosuje cały ''pakiet ", tj. dobre uziemienie, główna szyna wyrównawcza, ochronniki(na TV też).