logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak powiadamiania CA-5. Dioda DIALERA rzadko świeci.

alphatec 31 Sty 2007 14:29 1780 9
  • #1 3510634
    alphatec
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc. W CA-5 nie mogę ustawić powiadmiania. Całą procedurę przeprowadziłem prawidłowo (przede mną robił to gość z ogromnym doświadczeniem) i dalej jest brak powiadamiania. Dioda sygnalizująca awarię dialera się nie świeci. Dioda DIALER na płycie centrali bardzo rzadko sie zapala - podczas wywołanego alarmu także. Co to może być bo już pomysły mi sie skończyły?.
    Z góry dzięki.
  • #2 3510682
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jako pierwsze FS76 potem 1

FS10 --> 1 ma świecić
    FS52 --> nr telefonu
    FS52--> drugi numer telefon
    FS54--> 13
    FS55-->13
    FS56-->np 1111
    FS57 --> 11 11 11 11 11
    i terza powinien ci wysyłać tylno w momęcie alarmu

Dodano po 4 [minuty]:

sprawdź czy prawidłowo podłączyłeś linię i czy w momencie alarmu klika przekaźnik od dialera, numer na komóre wpisz 0*4 60xxxxxxx
  • #3 3510706
    alphatec
    Poziom 11  
    Nic z tego! procedurę taką przeprowadzałem kilkanaście razy, podawałem także inny nr telefonu (kombinowałem nawet z nr kierunkowym oraz zerami) Nie działa i koniec. Mógł paść dialer??? nie wiem o co chodzi
  • #4 3510724
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jeżeli tak zaprogramowałeś jak napisałem i podczas prób zalącza ci się syrena to musi dzwonić w przeciwnym wypadku podejrzewałbym uszkodzenie dialera. W satelach klika razy spotkałem się z uszkodzonym dialerem na skótek przepięć w linii telefonicznej.
  • #5 3510809
    alphatec
    Poziom 11  
    Nic z tego! procedurę taką przeprowadzałem kilkanaście razy, podawałem także inny nr telefonu (kombinowałem nawet z nr kierunkowym oraz zerami) Nie działa i koniec. Mógł paść dialer??? nie wiem o co chodzi
  • #6 3511279
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    A jaką masz linie telefoniczną?Analogową czy ISDN?
  • #7 3514146
    alphatec
    Poziom 11  
    Linia analogowa-odpada uszkodzenie spowodowane ISDNem:-) Dzwoniła do mnie kobieta. 2 godziny po moim wyjściu otrzymała powiadomienie o alarmie. Trochę to dziwne bo system w tym czasie nie był uzbrojony.
  • #8 3514509
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    A sprawdzałes line słuchawką jak się zachowuje centrala co wysyła czy odcina telefony tzn czy centrala jest pierwsza na lini a powroty dopiero idą na pozostałe telefony?jeżeli centrala jest wpięta równolegle a któryś z aparatów miał źle odłożoną słuchawkę to też się nie dodzwoni.
  • #9 3520678
    zduniok
    Poziom 10  
    SPROUBUJ JESZCZE TAK wchodzisz w serwis,kasujesz wszystkie kody monitoringu fs76,programujesz numery telefonów w fs52 i 53,w fs54i fs55 wybierasz 013 bez zachęty,w fs56 programujesz dowolny czterocyfrowy identyfikator, w funkcji fs57 zaznaczasz kody zdarzeń-alarmy z wejść,w fs60 sabotaż wejść,w opcjach telefonowania fs10 załączasz monitoring[zaznaczasz monitoring odblokowany] i już masz dzwonienie,tak naprawdę ca5 dzwoni tylko pod jeden numer telefonu,pod drugi dzwoni dopiero wtedy jeżeli komunikacja z pierwszym nie powiodła się,po połaczeniu centralka nadaje takie dziwne dzwięki transmisji.

Dodano po 1 [minuty]:

NAPISZ CZY POSZLO POZDRAWIAM
  • #10 3535500
    alphatec
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Wymieniłem płytę główną i wszystko jest o.k. Chyba dialer był uszkodzony. Zobaczymy co powiedzą w serwisie.
    Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie alarmowym CA-5 występował problem z brakiem powiadamiania telefonicznego oraz rzadkim świeceniem diody DIALER na płycie centrali. Procedura programowania powiadomień została wielokrotnie poprawnie wykonana, w tym ustawienia numerów telefonów i kodów monitoringu (FS76, FS10, FS52-57, FS60). Sprawdzono prawidłowość podłączenia linii telefonicznej analogowej oraz działanie przekaźnika dialera podczas alarmu. Pomimo poprawnej konfiguracji i testów syreny, dialer nie inicjował połączeń, co sugerowało uszkodzenie modułu dialera, często spotykane w wyniku przepięć na linii telefonicznej. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego podłączenia centrali jako pierwszego urządzenia na linii telefonicznej oraz wykluczenie zakłóceń ze strony innych aparatów. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę płyty głównej centrali, co potwierdziło uszkodzenie dialera jako przyczynę braku powiadomień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA