logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dialer DT-1 Satel - dioda Trouble, brak sygnału zgłoszenia centrali

Jaś Fasola 19 Lut 2007 19:13 3142 14
REKLAMA
  • #1 3591597
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z Dialerem DT-1 Pali się dioda Trouble. Doczytałem że jest to oznaka awarii . Po sprawdzeniu jaka to awaria -pali się w pierwszym zestawie dioda LINE oznacza to "brak sygnału zgłoszenia centrali", ale nie wiem co to oznacza.
    Proszę o jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3591795
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3591999
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    Ja nic nie ruszałem, dotychczas było chyba ok. Teraz Dialer dzwoni w czasie alarmu pod 2 nr telefonu i wszystko jest oki tylko że ta dioda się pali i sygnalizuje dzwiękiem ale dzwięk sam wyłączyłem. Nie mogłem znaleźć czy jest taka opcja skasowania awarii bo to może jakaś starsza awaria??Nie wiem... A z tymi kablami to niewiem - a możliwe jest że są źle podpięte a dialer dzwoni??Chyba nie.Co o tym myślisz?
  • #4 3592135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3592156
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    A nie ma to czasem związku z tym że od kilku tygodni po wykręceniu 0 nie ma już sygnału.
  • REKLAMA
  • #6 3592285
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3592394
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    hehehe...
    Dzięki chłopaki sprawdzę to pod koniec tygodnia bo jutro wyjeżdżam.
    Pozdrawiam

Sharp jeżeli chodzi o FS4 to też wszystko tam próbowałem zamienić ale był to samo. A dzwoni pod 2 różne nr telefonu (komórki).
    Ale osobiście myślę że dziejesię tam /w dialerze/ coś dziwnego bo :
    jest ustawiona 1 kolejka dzwonienia.
    jak zadzwoni pod te dwa nr i połączenia są odebrane/nie wiem czy to ma znaczenie/ to dialer zachowuje się tak jakby dzwonił gdzieś jeszcze ale są zaprogramowane 2 nr tel.
    wkońcu kończy się "pocić " i wraca do normy oczywiście z diodą /awaria/
  • #8 3592507
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Też się przypadkiem dowiedziałem , od jednego instalatora, który pracuje w TP . Żalił się że całą noc przepinali centrale , że niby unie wymaga itd.
  • #9 3592908
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Czyli z tego co piszesz dialer powiadamia prawidłowo ale wywala awarie po prawidłowym powiadomieniu. Może został jakiś stary numer w pamięci np przed zmianami w grudniu wprowadzili obowiązek wybierania kierunku
  • #10 3595604
    Jaś Fasola
    Poziom 10  
    Też tak myślałem, ale pokasowałem wszystkie kolejne /niby/numery i dalej się pali. Czytałem że to może być przepełnienie bufora procesora, ale nie wiem czy to możliwe??
  • #11 7402881
    wojtek190489
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam podobny problem z dialerem DT-1 lecz mój pokazuje błąd "po podłączeniu do lini sygnał przerywany", dodam iż został on odpięty od lini na jakiś czas, przed odpięciem działał bez problemów,
  • REKLAMA
  • #12 7403252
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Sprawdź telefonem może masz włączoną pocztę głsową i dialer to wykrywa jako awarię
  • #13 7420264
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Teraz już , bynajmniej w Poznaniu z wiekszości dzielnic już można dzwonić bez zera i tak niedługo będzie wszędzie... teraz wyobraźcie sobie monitoring 300 obiektów po telefonie... wszedziue trzeba usunąć zero :/

Tej... z jakiej litery pisze się nazwę Miasta? Zmieniłem. [s]
  • #14 7425269
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Niestety mamy chyba 2 lata na to by pozamieniać sposób wybierania na ten bez zera. Dlatego ważne, żeby przy nowych instalacjach programować już bez zera. Ja tak robię od września bo od tamtej pory działa wybieranie bez 0.

Podsumowanie tematu

✨ Dialer DT-1 Satel sygnalizuje awarię poprzez zapalenie diody Trouble oraz diody LINE, co oznacza brak sygnału zgłoszenia centrali telefonicznej. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabla telefonicznego (odwrócenie RING-TIP) lub zmian w sygnale centrali, np. braku sygnału po wybraniu cyfry 0, co jest efektem modernizacji sieci telefonicznej. Dialer mimo awarii poprawnie wykonuje połączenia alarmowe na zaprogramowane numery (często numery komórkowe), jednak dioda awarii pozostaje zapalona. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną zmianę funkcji FS-4 (kontrola sygnału zgłoszenia centrali) oraz modyfikację kodów pauz w numerach telefonów (zamiana *3 na *4 lub *5) w celu dostosowania do nowych warunków sieci. Możliwe jest także przepełnienie bufora procesora dialera. Wymiana lub usunięcie starych numerów w pamięci nie zawsze rozwiązuje problem. W kontekście zmian w sieci TP, od maja 2010 roku obowiązuje wybieranie numerów bez cyfry 0, co ma wpływ na działanie dialera w systemach alarmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA