logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 20MH15CL TX807 - bezpiecznik przepala się po wymianie tranzystora

Wojtek 24 lata 31 Sty 2007 17:39 2397 7
  • #1 3511427
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    witam. mam problem z tym tv. pobrałem już schemat z elektrody. po wstawieniu tranzystora stp3na80, wymianie bezpiecznika, mostka rs205l, pozystora ptc96624, usunąłem zwarcie na wejściu. bez tranzystora stp3na80 mam 324V Dren-Źródło i 9,5V Bramka-Źródło. Wymieniłem wszystkie 5 diodek zenera i 3 tranzystorki bc. po wstawieniu tranzystorka leci bezpiecznik przy włączeniu. czasami "łapie" rezystor 5,1Ohm/5W. co radzicie?
  • #2 3511855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3512328
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    witam kolegę. nie wspominałem o elektrolitach, ale po pierwotnej i wtórnej wymieniłem je w calosci bo tv ma już 9 lat a to wystarczajacy okres ażeby wstawić nowe na kolejne cóż kilka lat. elki nie drogie to podstawa je wymienić.
  • #4 3512402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3514207
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    witam kolegę "motyl22". chyba nie bardzo się orientujesz w tym co piszesz. oryginalnie ma być bezpiecznik 1,6A bo taki tam był 9 lat zanim się spalił z innymi jeszcze podzespołami. i jest już "obliczony" i taki ma tam być. nie wstawiam większego bo zrobię szkodę. jeden miałem 2A i też poleciał. na bramkę idzie mi 9,6V stałego. tranzystor nie jest sterowany napięciem impulsowym bo miernik nie pokazuje tutaj żadnej częstotliwości. całkowicie otwarty tranzystor puszcza prąd stały 324V przez trafo. i dlatego leci bezpiecznik. wymieniłem zenerki, elki, mostek prostowniczy (bo miał przebicie między ~ a +), itp. domyśla się ktoś czemu generator nadal milczy? dziękuję.
  • #6 3514584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3516740
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    witam. to prawda że nie napisałeś nic w stylu załóż większy bezpiecznik. zmyliłeś mnie zwrotem "przy uruchomieniu to normalne że płynie większy prąd". najprawdopodobniej moja błędna interpretacja. to "łapanie rezystora" oznacza, że czasami przepaleniu bezpiecznika towarzyszyło spalenie tego rezystora. czyli zdążyło go "złapać". telewizor gra. wymieniłem ponownie zenery i tranzystory. elki nowe. tyle że zastanawia mnie przy końcach ekranu wężykowate falowanie widoczne po podejściu do samego ekranu bo z dala już tego nie widać. tak samo na teletekście, lub eurozłączu. jednak do tej pory tv gra normalnie.
  • #8 3518550
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    witam. telewizor grał do nocy. Wyłączył się normalnie z pilota. Nie włączył się już rano. Od czego są te delikatne prążki?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 20MH15CL TX807, w którym po wymianie tranzystora STP3NA80 i innych elementów (bezpiecznika, mostka RS205L, pozystora PTC96624, diod zenera, tranzystorów BC oraz elektrolitów) bezpiecznik nadal się przepala przy włączeniu. Pomimo poprawnego napięcia na dren-źródło (324V) i bramkę-źródło (9,5-9,6V), tranzystor pozostaje całkowicie otwarty, co powoduje przepływ prądu stałego i przepalenie bezpiecznika 1,6A. Próby zastosowania bezpiecznika o większym natężeniu (2A) również kończyły się niepowodzeniem. Dyskutowano o możliwości zastosowania bezpiecznika zwłocznego oraz sprawdzeniu zimnych lutów. Telewizor działał poprawnie przez pewien czas, jednak pojawiły się problemy z delikatnym falowaniem obrazu przy krawędziach ekranu oraz prążkami, a następnie urządzenie przestało się włączać. Problem może być związany z brakiem pracy generatora kluczującego tranzystor, co skutkuje brakiem modulacji i nadmiernym przepływem prądu przez tranzystor mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA