logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B3 1.8 - nierówna praca na benzynie, brak emulatora gazu? Jak zamontować?

KRZYSIEK* 31 Sty 2007 23:33 3177 16
REKLAMA
  • #1 3513268
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    Ocena: 122
    silnik jest 1,8 na jedno punkcie,zagazowany.problem polena na nierównej pracy na biegu jałowym,szybkim spadaniu z obrotów,i jak jest zimny gasnieciu.na gazie takich obiawów nie ma,wszystko jet ok.robilem formatke poprzez złączenie klem z soba i po takim zabiegu prze z cały dzien pracował ladnie,nastepnego dnia wszystko powróciło.ma ktoś jakies pomysły od czego mozna zaczać.

Dodano po 9 [minuty]:

Dowiedziałem sie ze to bedzie przyczyna emulatory,i takie mam teraz pytanie,czy nie są stosowane we szystkich instalacjach gazowych,jezeli auto jest na wtrysku.bo z tego by wynikało ze w tym audi nie ma.Jak takie urzadzenie sie montuje.Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 3515956
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Jeśli chcesz jeździć na benzynie i gazie musisz doprowadzić silnik do takiego stanu aby pracował dobrze po pierwsze na benzynie.Komputer łapie wszystkie usterki i je zapamiętuje.Najlepiej będzie odczytać błędy z komputera i usunąć usterki.
  • REKLAMA
  • #3 3516044
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    1,8 kod pm;luknij na czujnik temperatury.długo masz gaz?
  • REKLAMA
  • #4 3516173
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    czy mi się wydaje czy jeszcze przed chwilą w temacie było A3?
    tak jak radzi grzebacz i jeszcze dorzucę coś od siebie: sprawdź sonde
  • #5 3528980
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    sprawdziłem czujnik temperatury i sonde,są dobre.porawiłem wszystkie przewody od podcisnienia bo były niepewne.po tych sprawdzeniach teraz pracuje w miare normalnie,tylko zastanawia mnie jedna rzecz,jest przewód od sondy przeciety do ktorego sa podłączone przewody( zapewne to sa przewody do emulatora)i od strony sondy pomiar jest prawidłowy a na 2 przewodzie wartosc jest stala(0,30) czy by to oznaczało ze uszkodzony jest emulator
  • REKLAMA
  • #6 3530359
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    trudno jest powiedzieć cokolwiek o podłączeniu sondy nie widząc tego podjedz do gazownika niech luknie na to ew poszukaj jak powinno być to zrealizowane.emulator może być zalany ew.żle dobrany.
  • #7 3530368
    goldwinger
    podłącz tą sonde normalnie tak jak ma być (omijając te wynalazki) i zobacz czy będzie poprawnie pracował jak tak to będzie wiadomo czy przyczyna w tej gazowej konstrukcji
  • #9 3536274
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    A probowales zrestarworac sterownik i calkowicie odlaczyc gaz , pojezdzij troche na samej benzynie z odpietym gazem, zobacz czy dalej bedzie sie cos dzialo.
  • #11 3579948
    djmars1
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    silniczek krokowy pada od jazdy na samym gazie a póżniej na benzynie żeby jeździć trzeba go wymienić
    najprawdopodobniej na cztery wtyki jest u pana.
  • #12 3580220
    goldwinger
    a gdzie tam jest krokowy?
  • #13 3582183
    procekkk
    Poziom 24  
    w PM jest jedynie nastawnik przepustnicy ze zestykiem biegu jalowego
  • #14 3665544
    KRZYSIEK*
    Poziom 14  
    witam,odłączałem gaz i pojezdzilem kilka dni i na beznzynie jest ok takze przez gaz jakies usterki lapie i to jest przyczyna problemu,czyli prawdopodobnie ze jest emulator do wymiany,dobrze mysle?
  • #15 3665875
    elektro-car
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Raczej tak. Pewnie jest źle dobrany.
  • #16 3667308
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    a może źle ustawiony gaz-ubogo
  • #17 3668756
    procekkk
    Poziom 24  
    Pojedz na regulacje gazu, jesli to nie pomoze to niech porzadni gazownicy dobiora emulator i wyreguluja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Audi B3 1.8 zasilany LPG ma problem z nierówną pracą silnika na benzynie, objawiający się niestabilnymi obrotami jałowymi, szybkim spadkiem obrotów i gaśnięciem na zimnym silniku. Na gazie silnik pracuje prawidłowo. Połączenie klem na krótko poprawiło pracę na jeden dzień. Sprawdzono czujnik temperatury i sondę lambda, które okazały się sprawne. Poprawiono szczelność przewodów podciśnienia, co częściowo ustabilizowało pracę silnika. Występuje podejrzenie uszkodzonego lub źle dobranego emulatora sondy lambda, który może być przyczyną problemów na benzynie. Zalecane jest odłączenie instalacji LPG i jazda na samej benzynie w celu potwierdzenia diagnozy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia silniczka krokowego lub niewłaściwej regulacji gazu. Ostatecznie rekomenduje się wizytę u specjalisty LPG w celu prawidłowego doboru i montażu emulatora oraz regulacji instalacji gazowej. Emulator powinien być stosowany w instalacjach LPG z wtryskiem benzyny, a jego prawidłowe podłączenie jest kluczowe dla stabilnej pracy silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA