logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

interfejs LCD dla GPS LASSEN SQ firmy Trimble, ATMEGA16L-8PI

radioeti 13 Wrz 2003 05:35 2870 3
REKLAMA
  • #1 325103
    radioeti
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. Na wstepie powiem tyle, ze na elektronice to sie za bardzo nie znam raz tylko zlozylem na Atmelku 2051C prosciutki ukladzik sterujacy swieceniem 8 diod. Byla to praca na studiach. Teraz znowu na studia mam kolejna robote do zrobienia.
    Sesja sie zaczela a ja mam dopiero zasadnicze czesci całego układu, ktore trudno bylo zdobyć. Ale do rzeczy.
    Ponieważ odbiornik GPS do ktorego mam zrobic interfejs LCD jest zasilany napiecim 3.3V postanowilem pozostale elementy calego ukladu rowniez dopasowac pod to napiecie. Zakupilem
    uP Atmela ATMEGA16L-8PI
    http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=2011
    driver RS232 Dallas semiconductor MAXIM - MAX3233
    http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm?qv_pk=2008
    oraz stabilizator napiecia analog devices ADP3302AR4 z dwoma wyjsciami OUT1=3.3V i OUT2=5.0V (dla zainteresowanych zalaczam specyfikacje producenta ktora teraz trudniej jest znaleźć)

1 pytanie:
    Czy zna ktoś wyświetlacz alfanumeryczny LCD 2*16 zasilany napieciem 3.3V ze sterownikiem hd44780? (ale pewnie nie ma takich ze wzgledu na sterownik zasilany napieciem 5V) (szukałem na http://www.lcd.elementy.pl ale nie znalazłem)
    2 pytanie:
    Jaki dobry, nieskomplikowany tani wyswietlacz alfanumeryczny LCD byscie mi polecili?
    3 pytanie:
    Na forum i ogólnie dużo sie naczytałem nt programatorów do uP AVR ale czy beda one pasowaly do mojego atmelka ktory jest zasilany napieciem 3.3V? Prosze jesli znajdzie sie ktos mily o przedstawienie najprostrzego programatora ISP (In System Programming) ktory bedzie sie laczyl z portem RS232C komputera i przez ten port bedzie mozliwosc zaprogramowania atmela z programu bascom.
    4 pytanie:
    Jak to ostatecznie jest z tymi oscylatorami kwarcowymi zewnetrznymi do atmeli? W dokumentacji znalazlem ze atmel ma wewnetrzny swoj jakis i nie potrzeba dodatkowo zewnetrznego, chyba ze cos zle rozumiem.
    5 pytanie:
    zainstalowalem sobie wersje BASCOMA AVR demo i odpalilem tak dla testu program przykladowy lcd (skompilowalem i zasymulowalem) ale niestety z tej symulacji nici bo nic sie nie wyswietlio na tym programowym LCD. Co powinienem zmienic? Probowalem zmieniac zeby LCD bylo 16*2 ale to nie pomoglo.

Chcialbym jeszcze aby ktos mi wyjasnil jak w zalaczonym pliku ze strony atmela bedzie dzialac UART z MUX 3:1 do ktorego podlaczone sa GPS, RS232 i GSM? Chcialbym aby w moim rozwiazaniu na porcie RS232 dzialal odbiornik GPS (abym mogl z komputera sie z nim komunikowac) oraz abym przez to samo zlacze RS232 mogl programowac Atmela czy da sie to zrobic i jak :)? driver RS232 MAX3233 ktory zakupilem ma mozliwosc podlaczenia dwoch urzadzen. Odbiornik GPS komunikuje sie z otoczeniem za pomoca zlacza szeregowego w standardzie TTL (wymaga rowniez drivera)

Moze ktos sie bawil interfejsem do GPS (Odbiornik GPS AVT888) i moglby mi ogolnie pomoc??

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i pomoce.
    Załączniki:
    • GPS_GSM-Article.pdf (2.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 579077200ADP3302_0.pdf (303.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 489532
    Fakiros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    "Jak to ostatecznie jest z tymi oscylatorami kwarcowymi zewnetrznymi do atmeli? W dokumentacji znalazlem ze atmel ma wewnetrzny swoj jakis i nie potrzeba dodatkowo zewnetrznego, chyba ze cos zle rozumiem."

Z tego co wiem mikrokontrolery ATMega posiadają bity konfiguracyjne które ustawiasz i mają możliwość pracy też bez kwarcu, z rezonatorem wewnętrznym, oczywiście rezonator ten nie ma tak stabilnej częstotliwości jak kwarcowy, ale jeśli ci na tym nie zależy to jeżeli zaprogramujesz odpowiednie bity konfiguracyjne to nie bedziesz musiał używać dodatkowego rezonatora, więcej dowiesz się w manualach.
  • REKLAMA
  • #3 490385
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    Witam
    pyt.2
    co do lcdka to polecam od nokii 3310 jest tani i chodzi na 3,3V
    http://maxparadys.w.interia.pl/avr.htm tu masz stronke z opisem obslugi tego lcdka i programami napisanymi w bascomie
    a jak nie to moze jakis mniejsz alfanumeryczny od ericssona np. t10 lub t18 lub inny model tylko ze wtedy musisz sam napisac program do jego obslugi
    pyt.3
    a jesli chodzi o programator to polecam stk200 koszt wykonania gora z 5zł tylko ze jest pod lpt (pod rs nie widzialem chyba jeszcze zadnego)
  • #4 490589
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Programator ISP pod rs'a rzeczywiście trudno jest znaleźć. Szczególnie w rozsądnej kwocie. Ale kiedyś popełniłem taki programator - zajrzyj na forum DOWNLOAD - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic86837.html

Co do podłączania wszystkiego do jednego portu to bym się zastanawiał. Teoretycznie istnieje możliwość zastosowania jakiegoś mux'a ale czy będzie ci to potrzebne? Można zawsze komunikację modułem GPS napisać samemu a do kompa wysyłać przez sprzętowy. I jeszcze jedno. Można próbować podłączyć dodatkowy konwerter USB i wykorzystywać go zarówno do programowania jak i komunikacji z komputerem(tak jak to jest w znanym odtwarzaczu Yampp)
REKLAMA