logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka BOSCH KGV2603/04 - sprężarka nie startuje, obladzanie tylnej ściany

tom.pk 01 Lut 2007 10:42 7565 10
REKLAMA
  • #1 3514141
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Witam. Kolega ma taka lodówkę i problem z włączaniem się sprężarki .Termostat jest ustawiony w połowie ,przy takim ustawieniu temperatura w chłodziarce wynosi 4,5-a 5,5stopnia ,Tylnia ściana sie obladza.Gdy się wyłączy i temperatura sie podniesie ,spreżarka próbuje zastartować i rzadko kiedy się to udaje.Wtedy pomaga wyłączenie wtyczki z sieci i załączenie po paru minutach.

Lodówka BOSCH KGV2603/04 - sprężarka nie startuje, obladzanie tylnej ściany

Kliknij, aby powiększyć.
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3514244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3514793
    tom.pk
    Poziom 16  
    Słychac buczenie ,dudnienie i cisza pożniej za ok.10minut ponawia próbę włączenia.
  • #4 3514882
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    1. Sprawdzić sprężarkę "na krótko" z pominięciem układu elektrycznego lodówki.
    2. Tam jest termostat elektroniczny i to on pp dał d...y. Można wstawić mechaniczny oryginalny Boscha lub spróbować coś dobrać
  • REKLAMA
  • #5 3515094
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Prawdopodobnie termostat stracił histerezę i po wyłączeniu od ręki próbuje włączyć agregat a w tym agregacie sterowanie fazy rozruchu wymaga ostudzenia przed ponownym załączeniem. U mnie wymiana samej sondy termostatu rozwiązała problem (niestety jest droga bo 120zł kosztuje)
    Powodzenia
  • #6 3515742
    Adam_
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Jeżeli sprężarka na krótko pracuje należy wymienić czujnik taki sam jaki wstawia się w lodówkach Boscha krojąc tylną ściane
  • REKLAMA
  • #7 3515823
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Adam_ napisał:
    Jeżeli sprężarka na krótko pracuje należy wymienić czujnik

Sam na to wpadłeś?
    Mnie to wygląda na rąbniętą sprężarkę.
    W tej lodówce jest elektroniczny termostat z wymiennym NTC.
  • #8 3518717
    tom.pk
    Poziom 16  
    Dziekuję wszystkim za zainteresowanie.Sprawa na dzisiaj wyglada tak:Lodówka po wyłaczeniu się nie włącza wcale, trzeba wyjąć wtyczke z gniazdka i wtedy startuje.Może to wina czujnika /termistora/.Czytałem na elektrodzie o jego wymianie,tylko nie wiem jaki i gdzie jest w tym modelu lodówki.
  • #9 3519241
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Tutaj nic nie prujesz tylko wyciągasz go od strony komory po zdemontowaniu obudowy z żarówką i pokrętłem (czyli całego bloku termostatu). Tym samym kanałem wprowadzasz nową czuję.
  • #10 3521106
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Jeżeli będzie Ci to pomocne ,czujka wychodzi z płytki z gniazda x2.Długość czujnika 500 mm.Dwa cienkie niebieskie przewody.Druga czujka tem. komory znajduje się na płycie oznaczenie P2.
  • #11 3521310
    Adam_
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    zayzayer napisał:
    Adam_ napisał:
    Jeżeli sprężarka na krótko pracuje należy wymienić czujnik

Sam na to wpadłeś?
    Mnie to wygląda na rąbniętą sprężarkę.
    W tej lodówce jest elektroniczny termostat z wymiennym NTC.

tak sam na to wpadłem bo juz kilka takich przypadków miałem i wymiana czujnika NTC załatwiała problem

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka BOSCH KGV2603/04 ma problem z uruchamianiem sprężarki, która przy próbie startu wydaje buczenie i dudnienie, a następnie się wyłącza. Temperatura w chłodziarce utrzymuje się na poziomie około 4,5–5,5°C, a tylna ściana ulega obladzaniu. Po wyłączeniu lodówki i odczekaniu kilku minut sprężarka czasem się uruchamia, co sugeruje problem z układem sterowania. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony elektroniczny termostat z wymiennym czujnikiem NTC, który stracił histerezę i nieprawidłowo steruje fazą rozruchu sprężarki. Zalecane jest sprawdzenie sprężarki bezpośrednio (na krótko) oraz wymiana czujnika temperatury (termistora) znajdującego się w module termostatu, który jest dostępny po demontażu obudowy z żarówką i pokrętłem. Czujnik NTC ma długość około 500 mm i jest podłączony do płytki przez gniazdo x2. Wymiana czujnika często rozwiązuje problem, choć jego koszt może być wysoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA