logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rowny podzial lacza na dwa komputery - tylko 1 adres ip?

Darquiel 01 Lut 2007 11:30 3310 6
REKLAMA
  • #1 3514319
    Darquiel
    Poziom 2  
    Witam!
    Chciałem od razu zaznaczyć, że jestem dosyć zielony, jeśli chodzi o tematy sieci, dlatego tez moje pytanie może wydawać się banalne i śmieszne.
    Szukałem na forum odpowiedzi na moje pytanie, jednakże nie znalazłem takiej, która całkowicie rozwiałaby moje wątpliwości...

Otóż: Mam sieć osiedlowa LAN z dostępem do internetu. Od dostawcy otrzymuje tylko jedno IP, MAC karty sieciowej z tego co wiem jest jedynie sprawdzany(gdy zmieniam kartę sieciową muszę powiadomić o tym admina), nie ma na niego żadnej blokady... tzn gdy podpinam osobno laptopa, mam na nim internet, tyle, że admin widzi zmianę adresu MAC... (chyba, że ustawiam identyczny jak na PC).
    Kontynuując... mam dwa komputery : PC i laptopa. Internet jest podłączony kablem jedynie do PCta... i tutaj pojawia się problem :
    w jaki sposób mam rozdzielić te połączenie na PC i laptopa, aby zmiana ta nie była widoczna dla admina, lub przynajmniej nie ograniczała transferu innym użytkownikom sieci? Chciałbym także, aby laptop był podłączony siecią WLAN...
    Czytając inne tematy nasunęła mi się propozycja rozwiązania problemu :

Podpiąć bezpośrednio do sygnału hub. Do huba podpinam PCta i routera z obsługą sieci WLAN do którego następnie podłączam laptopa... Tylko...
    -czy moje komputery będą wtedy widoczne jako JEDEN ? -Jeśli nie, to w jaki sposób mam je podpiąć ? Jak już wspomniałem wyżej, mam jedynie jeden adres IP... i chciałbym aby cały transfer był dzielony na pół, pomiędzy 2 komputery...
    -jaki MAC zobaczy admin? Chciałbym także, aby nie było konieczności włączania PCta, gdy chce skorzystać z internetu na laptopie...

Chyba trochę namieszałem... dlatego zamieszczam schemat

Wiem, że mój problem jest podobny do innych, ale mimo to, bardzo prosiłbym o konkretna odpowiedz na moje pytania... bo czytając te niektóre tematy już totalnie zgłupiałem...
    Jeśli zdublowałem temat i dokładnie taka odpowiedź jakiej oczekuję znajduje się w innym temacie, proszę o ew. odesłanie mnie do niego...

Pozdrawiam! I z góry dziękuję za odpowiedzi.

Krzysiek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3514389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3514436
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Zamiast tegu HUBa podpinasz tan ten router jak kolega juz wspomnial. Admin bedzie widzial MAC routera ktory oczywiscie mozesz sklonowac z PCta, cala twoja podsiec bedzie widoczna jako jeden niby komp w sieci osiedlowej, kompy beda pracowaly niezaleznie, co do uslug dostepnych w sieci lokalnej wszystko mozna ladnie skonfigurowac na routerze. Co do podzialu na pol zalezy od mozliwosci routera ale tego sie nie stosuje lepsza sa dynamiczne sterowania pasmem, ale na 2 kompy uwazam ze to zbedne.
  • REKLAMA
  • #4 3514534
    Darquiel
    Poziom 2  
    Hmm... szczerze mówiąc, to nawet nie myślałem, że rozwiązanie tego problemu może być takie banalne...

o to chodzi, prawda?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi... mam jeszcze jedno pytanie : czy ta wbudowana karta bezprzewodowa umożliwia podłączenie do routera tylko jednego komputera? tzn czy jest ona jakby "piątym switchem", tyle że "na odległość"? - pytanie trochę głupie, ale wolę zadać je specjalistom...
  • #5 3514658
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Teoretycznie wbudowany punkt dostępowy wifi w tego typu urządzeniach obsługuje maksymalnie 255 klientów. W praktyce powyżej 10 robi się już duży problem z siecią.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #6 3514677
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Pozostaje jeszcze sprawa: czy twój dostawca internetu sprawdza co jest podpięte czy nie.
    Poczytaj o TTL.
  • REKLAMA
  • #7 3514802
    Darquiel
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za pomoc :)

Co do ostatniej kwestii, to jeszcze poczytam, zapytam admina... w każdym razie Wasze odpowiedzi bardzo mi pomogły.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada jedno publiczne IP przydzielone przez dostawcę internetu w sieci LAN osiedlowej, gdzie adres MAC jest monitorowany przez administratora. Posiada dwa komputery: stacjonarny i laptop, z internetem podłączonym kablem tylko do PC. Problemem jest podział łącza na oba urządzenia tak, aby zmiana adresu MAC nie była widoczna dla administratora i nie ograniczała transferu innym użytkownikom. Rozwiązaniem jest zastosowanie routera z przełącznikiem i kartą radiową, który podłącza się do sieci LAN, a komputery łączy przez switch i Wi-Fi. Router może mieć sklonowany adres MAC PC, dzięki czemu administrator widzi tylko jedno urządzenie. Wbudowany punkt dostępowy Wi-Fi w takich routerach teoretycznie obsługuje do 255 klientów, jednak praktycznie powyżej 10 pojawiają się problemy z siecią. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na kwestie TTL i politykę dostawcy co do podłączonych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA