logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać zadanie z prawa Ohma i Kirchhoffa dla obwodu z E=8V, R1-R6=4Ω?

wasyl84 01 Lut 2007 18:39 2326 6
REKLAMA
  • #1 3515962
    wasyl84
    Poziom 2  
    witam mam do zaliczenia elektronike, prawo kirhoffa, metoda pradow oczkowych, prawo ohma i metoda thevenina, pierwsze dwie daje rade juz za thevenina sie nawet nie biore mam tylko prosbe zeby ktos na podstawie zalaczonego schematu rozpisal mi zadanie co po kolei (rownania wzory)

Wiem, że trzeba jakos zwijac ten układ po drodze ale nic wiecej

DANE DO SCHEMATU:

E=8 V
    R1 do R6 = 4 Ohmy

Trzeba oczywiscie obliczyc rozplyw pradu w obwodzie.

Nie musi byc koniecznie z podstawieniami wartosci , natomias jesli na koniec moglby mi ktos podac wyniki, a ja postaram sie dojsc do takich samych.

taka gorąca prosba zeby podejsc do tego posta indywidualnie a nie mnie do innych.
    DZIEKUJE Z GÓRY
    Załączniki:
    • Jak rozwiązać zadanie z prawa Ohma i Kirchhoffa dla obwodu z E=8V, R1-R6=4Ω? schemat2.jpg (18.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3516079
    marihires
    Poziom 30  
    Ocena: 130
    Jeżeli nie pomyliłem się to mnie wiecej tak to rozwiąż:
    Jak rozwiązać zadanie z prawa Ohma i Kirchhoffa dla obwodu z E=8V, R1-R6=4Ω?
  • REKLAMA
  • #3 3516115
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Po pierwsze rozrysuj to sobie jako pionowy ( lub poziomy układ rezystorów.
    i potem to już proste
    I1 3,2A
    I2 2A
    I3 1,2
    I4 0,8
    I5 chyba przeskoczyłeś numerację
    I6 04
    i wektory kierunków tych prądów chyba trochę są pomieszane.....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #4 3516242
    modlinp
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    tak dla przypomnienia napiszę ci tok postępowania
    - odcinamy gałąź w której poszukiwany jest prąd i obliczmy napięcie na otwartych zaciskach ab
    - obliczmy rezystancję widzianą z tych zacisków (jeżeli jest trudniejszy układ to warto sobie go narysować w innej postaci wyciągając zaciski ab)(zwarte żródła napięciowe)
    - poszukiwany prąd ma wartość

I=Uab/(Rab + Rx) Rx rezystancja wycięta z zacisków ab

za parę minut przeliczę układ dla R4 to sobie sprawdzisz wyniki
    dla wprawy możesz obliczyć układ dowolna metodą a potem sprawdzić rozwiązania dla każdego rezystora metodą tevenena pozdrawiam

Przeliczyłem i nawet się zgadza:D

więc rezystancja widziana z tych zacisków Rab=3.428Ω
    Uab =2,285V
    Rx= 4Ω Iab=0,31A cnw
  • #5 3516324
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    do ho******* kto usuwa moje posty *###$%$$#@#$%

witam
    a wiec tak :
    najpierw R5 i R6 szeregowo , nastepnie R56 i R4 rownolegle, nastepnie R456 i R3 szeregowo, potem R3456 i R2 rownolegle , i na koncu R23456 i R 1 szeregowo. Z policzeniem prondow chyba nie powinno byc chyba problemow [ prawo OHMA]

ps: przy tak rospisanych prondach , prad I2,I4,I6 i I3 bedom miec ujemna wartosc [ czyli przeciwny zwrot] :)
  • REKLAMA
  • #6 3516493
    wasyl84
    Poziom 2  
    Dziekuje za wskazowki przysiade do tego i zobaczymy jak pojdzie, elektronika to nie jest moja mocna strona, wiec musze miec doslownie łopatologiczne wytlumaczenie kroczek po kroczku ;] jakos dam rade.
  • #7 3516637
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przecież dla obwodów z jednym źródłem i na dodatek kiedy nie potrzeba zamieniać gwiazdy na równoważny trójkąt (zmniejszenie ilości węzłów o jeden), to jest to przysłowiowy "pryszcz"... :D
    I = E/(R1 + 1/(1/R2 + 1/(R3 + 1/(1/R4 + 1/(R5 + R6))))) *, mając prąd I płynący ze źródła E korzystamy ze wzorów na dzielnik prądowy:
    I1 = I, oraz;
    I2 = -I1•{(R3 + 1/(1/R4 + 1/(R5 + R6)))/(R2 + R3 + 1/(1/R4 + 1/(R5 + R6)))},
    I3 = -I1•{R2/(R2 + R3 + 1/(1/R4 + 1/(R5 + R6)))},
    I4 = I3•{(R5+ R6)/(R4 + R5 + R6)} ,
    I5 = I3•{R4/(R4 + R5 + R6)}.
    Równania na pierwsze Prawo Kirchhoffa pozwalają sprawdzić poprawność powyższych obliczeń:
    I1 + I2 + I3 = 0, dla dolnego lewego węzła,
    I3 - I4 - I5 = 0, dla dolnego prawego węzła.

* - podstawiaj wartości liczbowe i zwijaj ten piętrowy ułamek.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadania z elektroniki obejmującego prawo Ohma, prawo Kirchhoffa, metodę prądów oczkowych oraz metodę Thévenina dla obwodu z napięciem E=8 V i rezystorami R1 do R6 o wartości 4 Ω każdy. Uczestnicy sugerują krokowe podejście: najpierw uproszczenie układu przez łączenie rezystorów szeregowo i równolegle (np. R5 i R6 szeregowo, następnie połączenia równoległe i szeregowe kolejnych grup rezystorów), co pozwala na obliczenie całkowitej rezystancji zastępczej. Następnie stosuje się prawo Ohma do wyznaczenia prądu całkowitego I = E / Rcałk. Wskazano również wzory na prądy poszczególnych gałęzi, wykorzystujące dzielniki prądowe i prawa Kirchhoffa do weryfikacji poprawności obliczeń. Metoda Thévenina została omówiona jako sposób na wyznaczenie prądu w konkretnej gałęzi poprzez obliczenie napięcia na zaciskach i rezystancji zastępczej widzianej z tych zacisków. Podano przykładowe wartości rezystancji zastępczej (Rab=3,428 Ω), napięcia Uab=2,285 V oraz prądu Iab=0,31 A. Wskazano, że prądy w niektórych gałęziach mogą mieć wartości ujemne, co oznacza przeciwny kierunek przepływu. Całość rozwiązania wymaga rozrysowania schematu i systematycznego stosowania praw Kirchhoffa i Ohma oraz metod obliczeniowych, co pozwoli na krokowe wyznaczenie rozkładu prądów w obwodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA