logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać, czy wzmacniacz operacyjny jest odwracający?

danloop 01 Lut 2007 19:38 1476 4
REKLAMA
  • #1 3516206
    danloop
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    jeśli ktoś napisałby mi kilka (dosłownie kilka słów) o tym schemacie, tzn. min. czy to jest wzm odwracający czy nie?;/ bo nie moge do tego dojść ...
    Jak rozpoznać, czy wzmacniacz operacyjny jest odwracający?
  • REKLAMA
  • #2 3516358
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Wyjście Y ma sygnał w fazie odwróconej w stosunku do wejścia X (bardzo kiepska jakość zdjecia!).
  • REKLAMA
  • #3 3522706
    danloop
    Poziom 15  
    Dziękuje za odpowiedź, potwierdziło to moje przypuszczenia, jeśli mogę zapytać jeszcze o rezystor 10K(nie ten który jest na wejściu wzmacniacza ale ten drugi, co on powoduje w układzie? i poco kolejny rezystor sprzężenia zwrotnego (chodzi mi o 100K)
    poprawiłem też zdjęcie

Dziękuje za pomoc:)):D
  • REKLAMA
  • #4 3522831
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3526928
    danloop
    Poziom 15  
    świadomie, na pracowni dostałem "płytke" i z niej przerysowaliśmy schemat. Wyszło to co jest na rysunku;/ nauczyciel sam go zatwierdził, zresztą wykonywanie ćwiczenia było samo w sobie nieakceptowalne, gdyż połączenie układy z oscyloskopem wykonane było za pomocą "krokodylków" przypiętych do nóg elementów;/ a sygnał wejściowy z generatora wyprowadzony był "drutem", bez jakiegokolwiek gniazda bnc;/ale tego nie komentuje, gdzieś mam fotki zrobione telefonem:))

Ale jeśli dobrze zrozumiałem R100K i 1K(1k zwarte do masy??) to dzielniki napięcia 1:100. Natomiast przez R 10K można doprowadzać napięcie przesunięcia.

Wielkie dzięki za odpowiedź i pomoc:)
REKLAMA