logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego płyta Acorp 6BX81 zmienia rozmiar dysku WD 80GB na 32GB?

elektronika1984 02 Lut 2007 01:40 1685 8
REKLAMA
  • #1 3517675
    elektronika1984
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam następujący problem.
    Płyta główna Acorp 6BX81 (na płycie jest napis 6BX/VIA/ZX81) teoretycznie wykrywa mi dysk WD 80GB.
    Teoretycznie, bo... podczas szukania HDD w biosie, wykrywa go i "widzi" jego pełną pojemność tj. 80GB.
    Następnie po zakończeniu instalacji systemu (Win XP) i po restarcie komp nie wstaje, bo nie chce się "butować" z tego dysku.
    Po ponownym wejściu w menu bios-u, widać rozmiar dysku 32GB a nie tak jak się ustawiło na samym początku 80GB.
    Co jest nie tak? Czy to sprawa biosu? Czy trzeba go zaktualizować?
    Dodam, że przy próbie instalacji Win98SE poczciwy fdisk wykrywa już tylko 10GB dysku.
    Natomiast instalator Win XP i w zasadzie jakikolwiek Linux wykrywa cały dysk pomimo, że w biosie opcja sama przestawia się z 80GB na 32GB.
    Warto jeszcze wspomnieć, że gdy duży dysk (ten 80GB) pozostawiam w spokoju i system instaluje na drugim małym dysku, to opcja w biosie odnosząca się do dużego dysku już się nie przestawia i cały czas pozostaje 80GB. Co jest grane?
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3517883
    Biszkopcik
    Poziom 12  
    co do instalacji win98se to żadna zagadka ;] po prostu FDISK to staroć ;] ima ograniczenie do 64GB. dyski większe widzi dziwnie.
    możesz użyć FDISKa z pakietu windows millenium (jest nowszy) bądz jakiegoś free fdiska...lub partition magic ;]

co do winXP... sprobuj po restarcie przywrócić w biosie ustawienia 80GB, może się zbootuje, albo utwórz partycje przed instalacją (jakieś partition magic, albo inne cudo).

EDIT
    -----
    przypomniał mi się bardzo fajny programik... ranish partition manager. mały, działa pod dosem, i w wersji darmowej obsługuje do 4 partycji. :)
  • #3 3518203
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Na twoim miejscu zaktualizowałbym nowego biosa do płyty.. Widocznie niepoprawnie rozpoznaje wielkość dysku. Miałem podobny problem z dyskiem 10 GB na płycie która bez problemu widzi nowe dyski.. Jak na partycję przeznaczona była cała powierzchnia hdd to wtedy nie wstawał system.. musiałem zmniejszyć rozmiar partycji i wtedy dopiero było ok.
  • REKLAMA
  • #4 3520083
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Biszkopcik napisał:
    możesz użyć FDISKa z pakietu windows millenium (jest nowszy) bądz jakiegoś free fdiska...lub partition magic

Problem od dawna rozwiązany przez Microsoft: http://support.microsoft.com/kb/263044
  • #5 3520168
    elektronika1984
    Poziom 13  
    Poradzono mi, żebym próbował kombinować ze zworkami w dysku WDC, ale to też mi nie pomogło. Zauważyłem jednak komunikaty przy starcie komputera:

"Primary IDE chanel no 80 conductor cable instaled"

a następnie na samym końcu:

"Brak systemu operacyjnego".

Czy to możliwe, że WDC nie działa bo jest wpięty na taśmie 40pin, a nie 80pin jakby to wynikało z komunikatu?

Dysk WDC działa w pełni normalnie gdy jest wpięty razem z małym dyskiem z którego startuje system.
  • REKLAMA
  • #6 3520560
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    elektronika1984 napisał:
    "Primary IDE chanel no 80 conductor cable instaled"

jest to INFORMACJA o zastosowanej taśmie a nie komunikat o błędzie.
    elektronika1984 napisał:
    Czy to możliwe, że WDC nie działa bo jest wpięty na taśmie 40pin, a nie 80pin jakby to wynikało z komunikatu?

Z tego co napisałem wyżej proszę wyciągnąć wniosek, że to nie jest możliwe.
    elektronika1984 napisał:
    Dysk WDC działa w pełni normalnie gdy jest wpięty razem z małym dyskiem z którego startuje system.

Proszę podać, jak są ustawione zwory konfiguracyjne na obu dyskach.
  • #7 3520642
    elektronika1984
    Poziom 13  
    Mały dysk (Samsung 6,4GB) jest ustawiony na Master, natomiast duży dysk (WDC 80GB) na Slave. Oba dyski są na jednej taśmie. Przy tak podpiętych dyskach wszystko jest ok, pod warunkiem, że system jest zainstalowany na małym dysku. Jeśli podłączam tylko duży dysk, to nie boot-uje się z niego system (sprawdzałem na wszystkich możliwych ustawieniach zwór).
  • #8 3521070
    andriej
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    kolego, wymień taśmy na nowe... ogólnie dyski VDC średnio mi przypadły do gustu.... ale na samym początku zaktualizowałbym bios.
  • REKLAMA
  • #9 3521650
    elektronika1984
    Poziom 13  
    Dobra, biorę się za aktualizację biosu. Znalazłem plik BIN odpowiedni dla mojej płyty.W zasadzie wszędzie można go znaleźć, tylko nie na stronie producenta. Nie działają tam odpowiednie linki. Nie mogę natomiast znaleźć programu, którym mógłbym dokonać zamiany wersji BIOS'u na mojej płycie. Czy mogę zastosować jakiś inny program innego producenta? Przypominam, że moja płyta to Acorp 6bx81.
    PS.
    Link do manuala do mojej płyty głównej na stronie producenta także nie działa, czy mógłby mi ktoś podać link do niego?

A ha... taśmy do HDD są sprawne :)

----

Zainstalowałem linuxa i okazało się, że wszystko działa:) Nie butuje tylko systemów Windows.... Nie wiem dlaczego tak jest, ale to chyba ostatecznie potwierdza, że to wina biosu.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Acorp 6BX81 wykrywa dysk WD o nominalnej pojemności 80GB, jednak po instalacji systemu Windows XP i restarcie BIOS zmienia rozmiar dysku na 32GB, co uniemożliwia bootowanie z tego dysku. Przy instalacji Windows 98SE narzędzie FDISK wykrywa jedynie 10GB, co wynika z ograniczeń starszych wersji FDISK do 64GB. Linux oraz instalator Windows XP widzą cały dysk, mimo że BIOS zmienia rozmiar. Problem może wynikać z nieaktualnego BIOS-u płyty głównej, który niepoprawnie rozpoznaje dysk. Zalecane jest zaktualizowanie BIOS-u oraz użycie nowoczesnych narzędzi do partycjonowania, takich jak Partition Magic lub Ranish Partition Manager. Konfiguracja dysków na taśmie IDE (mały dysk Samsung 6,4GB jako Master, duży WD 80GB jako Slave) działa poprawnie, jeśli system jest zainstalowany na małym dysku. Komunikat BIOS o zastosowaniu taśmy 40-pin zamiast 80-pin jest informacyjny i nie stanowi błędu. Problem z bootowaniem z dużego dysku przy podłączeniu pojedynczym może być związany z BIOS-em. Taśmy IDE są sprawne. Instalacja Linuxa potwierdza, że dysk działa poprawnie, co wskazuje na problem kompatybilności BIOS-u z Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA