logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić drugie wywoływanie domofonu "farfisa"

kubiniak 02 Lut 2007 11:32 1422 3
REKLAMA
  • #1 3518390
    kubiniak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mieszkam w dużym bloku i wpadłem na mało genialny pomysł ale...
    chciałbym móc ze swojego piętra wywołać domofon kumpla który mieszka parę pięter wyżej.
    Instalacja w naszym bloku jest 6-cio przewodowa znalazłem już odpowiedni kabelek odpowiedzialny za wywołanie, ale nie wiem czym zainicjować to wywołanie. Może ktoś ma jakiś pomysł?! Posiadamy domofony marki farfisa modelu nie znam.
    Pozdrawiam Andrzej

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

Widzę że nikt nie jest w stanie mi pomóc.
    Jak napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 3525109
    martelek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Elektrycznie wygląda to tak jakbyś chciał dołączyć równolegle do istniejącego przycisku dzwonienia do Twojego kumpla dodatkowy przycisk zamontowany u Ciebie w domu. Jedna żyła od tego przycisku (skoro kumpel mieszka wyżej)będzie na klatce schodowej także na Twoim piętrze ale druga z sygnałem generatora jest dostępna tylko między "elektroniką " - zasilaczem a kasetą przy drzwiach . Tak wiec prawdopodobnie musiałbyś znaleźć jedną wolną żyłę miedzy Twoim mieszkaniem a miejscem zainstalowania "zasilacza -elektroniki" lub kasetą przy wejściu
  • REKLAMA
  • #3 3542761
    kubiniak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A czy u mnie na piętrze ( w moim domofonie) nie można tego zrobić chodzi mi o dołożenie jakiegoś generatora. Bo na dole nie mam dostępu do instalacji domofonu.
    pozdrawiam
  • #4 4259342
    slotko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tak sobie dziś odpowiadam na stare posty...
    Jest dostępny generator stosowany do unifonów w przypadku chęci zmiany sposobu wywołania z brzęczyka elektromagnetycznego na dźwięk modulowany. Znajdziesz to w Laskomexie www.laskomex.pl - można zadzwonić. Musisz jednak pamiętać, że jak już opanujesz kwestie wywołania to staniesz przed następnym problemem. Mianowicie wasza "wewnetrzna" rozmowa będzie słyszalna na dole, w panelu rozmównym. Istnieją wersje domofonów gdzie przewidziano możliwość połączeń wewnętrznych - stosuje się wtedy nieco inny typ zasilacza/elektroniki tzw. interkomowy który na czas rozmowy wewnętrznej odłącza panel zewnętrzny. Nie podejrzewam jednak żeby ktoś stosował droższą niewykorzystaną elektronikę interkomową w bloku.
REKLAMA