logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7S5A PCB 3.1 nie startuje z Athlon 1600 mimo aktualizacji BIOS – działa z Duronem

granacik 02 Lut 2007 19:34 1065 6
REKLAMA
  • #1 3520164
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    witam problem polega na tym iz na plycie k7s5a pcb 3.1 po wlozeniu athlona 1600 komputer wogole niestartuje (oficjalnie po upgrade biosu mozna nawet semprona wsadzic) ja probowalem juz z oficjalnym biosem/cheepo/honexX/Hrti jednak nadal to samo (probowalem takze na athlonie 1000) a na codzien pracuje na duronie 1ghz jesli ktos potrafi mi pomoc prosze o porade (przeczytalem wiekszosc postow na elektrodzie jednak zaden jak dotad mi nie pomogl)
  • REKLAMA
  • #2 3520323
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    a ten athlon to sprawdzony? Miałem ta płyte i podobno do 2500+ obsługuje. Zawsze powinno się kasować biosa przed zmianą procka.
  • REKLAMA
  • #3 3520443
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    A jaki pamięci kolega tam posiada? Może coś z ustawieniami FSB, tu bywały problemy. Jakieś dźwięki płyta wydaje?
  • REKLAMA
  • #4 3520680
    granacik
    Poziom 22  
    w tym sek ze plyta zadnych dzwiekow nie wydaje martwa jak nic/ kiedys kolega podrzucil mi athlona 1ghz to na 100fsb chodzilo jako 750 co jest oczywiste natomiast po podwyzszeniu na 133 takze byla martwa. (pamieci ddrki)
  • #5 3522379
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    A kasowałeś biosa przed włożeniem procka? Mogą być problemy z płytą, mi jak kiedyś piorun rozwalił zasilacz to coś z płytą się stało, że mogła chodzic tylko na 100 FSB, potem sie zawieszała.
  • REKLAMA
  • #6 3522863
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    mcoola napisał:
    Miałem ta płyte i podobno do 2500+ obsługuje.

To prawda, bo obsługuje do 2600+ według producenta, ale tu chodzi o 2500+ na jądrze "barton" i właśnie są przypadki, gdzie takowy procesor wstał na tych płytach głównych.

Ten Athlon powinien bez żadnego problemu wstać na tej płycie... Zresetuj bios, zrób może upgrade... Dokładnie załóż radiator i sprawdź wentylator od procka (płyty te mają na default ustawieniach ustawione, że gdy wentylator nie działa nie chcą wstać - rodzaj zabezpieczenia przed przegrzaniem).
  • #7 3522938
    granacik
    Poziom 22  
    najbardziej trapi mnie to ze athlon 1ghz na 133 wogole nie ruszal (na 100 jako 750mhz chodzil normalnie) a w pracy mam identyczna plytke (pcb takie samo) i tam wszytsko smiga jak nalezy, w kazdym badzr razie temat zamykam bo raczej nic sie tutaj nie wymysli

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej K7S5A PCB 3.1 po aktualizacji BIOS-u nie udaje się uruchomić procesora Athlon 1600, mimo że oficjalnie płyta powinna obsługiwać nawet Semprona i Athlona do 2500+. Problem objawia się brakiem jakichkolwiek sygnałów dźwiękowych i całkowitym brakiem startu systemu. Próby z różnymi wersjami BIOS-u (oficjalny, Cheepo, HonexX, Hrti) nie przyniosły efektu. Procesor Athlon 1 GHz działał na FSB 100 MHz (jako 750 MHz), ale przy podniesieniu do 133 MHz również nie startował. W pracy na identycznej płycie (ten sam PCB) Duron 1 GHz działa bez problemu. Sugerowano reset BIOS-u przed zmianą procesora, sprawdzenie ustawień FSB, pamięci DDR oraz poprawności działania chłodzenia procesora, gdyż płyta ma zabezpieczenie przed startem przy niedziałającym wentylatorze. Możliwe są też uszkodzenia płyty, np. po przepięciu zasilacza. Mimo tych wskazówek problem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA