logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FFT o podstawie 2 i 4 – różnice, podział w czasie i częstotliwości – wyjaśnienie

macpak 02 Lut 2007 22:39 1158 3
REKLAMA
  • #1 3521092
    macpak
    Poziom 10  
    Witam , czy ktoś mogłby mi po krótce wyjaśnić o co chodzi z algorytmami FFT o podstawie 2 i 4 , z podziałem w czasie i częstotliwości??Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3521324
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Z tego co pamiętam to w 2006 r. w Elektronice praktycznej był kurs DPF.

Dodano po 2 [minuty]:

w lutowym numerze się zaczęło.

Dodano po 25 [sekundy]:

http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=2006&m=2

Dodano po 1 [minuty]:

Wątpię czy to po krótce się da wyjaśnić. Temat jest dość długi.
  • REKLAMA
  • #3 3521405
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    sądzisz, iż skoro to szybka transformata Fouriera, to i szybko da się to objaśnić?
    Niestety, ale nic z tego. Musisz zapoznać się z najpierw z jej klasyczną postacią (przekształcenie całkowe), a wtedy takich pytań nie będziesz musiał tu zadawać...
    Google Twoim przyjacielem, skoro Cię na książkę nie stać.

Pozdrawiam
  • #4 3526650
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Witam! ...może podłącze się pod temat. ;)
    Przygotowuje się do jutrzejszej ewentualnej "dopytki" z PiA (dawniej "teorii sygnałów"). Z większością zadań potrafie sobie poradzić bez większych problemów. Zastanawiam się jednak nad jednym:
    Otrzymane widmo sygnału w wyniku przekształcenia Hilberta dla ujemnych częstotliwości przyjmuje wartości zerowe, a dla dodatnich jest podwojona. Natomiast widmo sygnału otrzymane w wyniku przekształcenia Fouriera rozciąga się w całej dziedzinie pulsacji i jest parzyste (rozpatrujemy oczywiście sygnały rzeczywiste). Wiec moje pytanie jest nastepujące? Po co wprowadzono przekształcenie Hilberta, skoro widmo powstałe z tego przekształcenia można w prosty sposób otrzymać z widma powstałego w wyniku przekształcenia Fouriera? Wystarczy, że pomnożymy wykres (widmo) przez 2 dla dodatnich pulsacji i przez 0 dla ujemnych.
    Dobrze kombinuje?

Starałem się wszystko w prosty i przejrzysty sposób napisać.
    pozdrawiam
REKLAMA