logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie tunera sat z amplitunerem: euro na chinch video?

klexus 03 Lut 2007 12:02 2121 8
REKLAMA
  • #1 3522295
    klexus
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Witam
    Mam taki kłopocik nie wiem jak mam podłączyć tuner sat. z amplitunerem
    Tuner sat jest bardzo ubogi 2x euro , audio, s/pdif.
    Audio jest podłączone do amplitunera, teraz chciałbym podłączyć video i tu jet moje pytanie czy da sie zrobic cos takiego wyjście euro z tunera sat znaleźć tam video dolutować chinch i podłączyć to amplitunera video in.
    Jeśli da sie to proszę o schemacik takiej kombinacji
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3522346
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Da się.
    Eurozłącze
    Piny 19,20 to Video ( śmiało Chinch możesz podłączyć ) Lub wręcz taki kabelek w sklepie kupić.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 3522474
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Witam
    Może czegoś nie wiem ale dręczy mnie pytanie:
    po co sygnał video łączyć do amplitunera?
  • REKLAMA
  • #4 3522514
    klexus
    Poziom 13  
    KIEROWCA_VW napisał:
    Witam
    Może czegoś nie wiem ale dręczy mnie pytanie:
    po co sygnał video łączyć do amplitunera?

W moim amplitunerze jest mozliwosc wprowadzenia sygnału video in
    i wyjscia video out monitor TV
    Chce to przetestowac jak to wygląda w praktyce
  • REKLAMA
  • #5 3522556
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    To w takim razie to urządzenie nie jest już amplitunerem lecz czymś w rodzaju kina domowego- tak sadzę.
    Co do podłączenia to myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie(jak wspomniał mój przedmówca) kabel EURO-CHINCH.
    Jeżeli można to podaj model tego sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #6 3522563
    klexus
    Poziom 13  
    adrena napisał:
    Da się.
    Eurozłącze
    Piny 19,20 to Video ( śmiało Chinch możesz podłączyć ) Lub wręcz taki kabelek w sklepie kupić.

Pozdrawiam !

A 19 pin to w chinch do masy czy 20 do masy??

Dodano po 17 [minuty]:

KIEROWCA_VW napisał:
    To w takim razie to urządzenie nie jest już amplitunerem lecz czymś w rodzaju kina domowego- tak sadzę.
    Co do podłączenia to myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie(jak wspomniał mój przedmówca) kabel EURO-CHINCH.
    Jeżeli można to podaj model tego sprzętu.
    Pozdrawiam

Yamaha RX-V396 RDS i jest to kino domowe
  • #7 3522718
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1829
    Połączenie Video (sprzęt posiada Composite (Video) x 3) działa tak, że po ukazaniu sie się sygnału na wejściu Video (po włączeniu np.dekodera) sprzęt powinien przejść automatycznie na przypisane mu wejście audio, podając sygnały do wzmacniaczy i do podglądu Video, czyli do TV.
    Jeżeli nie zrobi tego automatycznie, bo masz powłączane wszystkie źródła Video do amplitunera, odpowiednie wejście należy wybrać pilotem.
    Wadą tego rozwiązania jest utrata jakości RGB z dekodera cyfrowego lub DVD.

Zeskanowałeś juz polską instrukcję?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic622166.html
  • #8 3523233
    klexus
    Poziom 13  
    pikarel napisał:
    Połączenie Video (sprzęt posiada Composite (Video) x 3) działa tak, że po ukazaniu sie się sygnału na wejściu Video (po włączeniu np.dekodera) sprzęt powinien przejść automatycznie na przypisane mu wejście audio, podając sygnały do wzmacniaczy i do podglądu Video, czyli do TV.
    Jeżeli nie zrobi tego automatycznie, bo masz powłączane wszystkie źródła Video do amplitunera, odpowiednie wejście należy wybrać pilotem.
    Wadą tego rozwiązania jest utrata jakości RGB z dekodera cyfrowego lub DVD.

Zeskanowałeś juz polską instrukcję?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic622166.html

Tak instrukcja zeskanowana i jest na elektrodzie
    Ale cos nie chodzi.
    Tuner ferguson ma wyjscie video ale jak podpinam do amplitunera to nie ma wizji na TV nie wiem co jest grane

Dobra udało sie konfliktem był kabel s-video który był podłączony do tv
    ale dlaczego??
    To co jak bede chciał oglądac film na dvd to musze podłączac za kazdym razem kabel s-video z dvd??
  • #9 3523580
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    @klexus
    Dałem Ci linka z opisem całego Eurozłącza
    19 to Video Wyjście ( a masa np. 17 )

20 To wejście Video Tu nie łącz ... :D
    Pozdrawiam !

PS .
    Automatyka to PIN-y 8 i 16
    I standardowae dla tych pinów napięcia bez sterowania napięciem Nic samo ci sie nie przełączy.

Tu jest podobny Post.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie tunera satelitarnego do amplitunera z wykorzystaniem wyjścia EURO (SCART) jest możliwe poprzez wyprowadzenie sygnału wideo z pinów 19 (video out) i masy (np. pin 17) na złączu EURO i dolutowanie kabla chinch (RCA) do wejścia video amplitunera. Amplituner Yamaha RX-V396 RDS, będący urządzeniem typu kino domowe, posiada wejścia video in oraz wyjścia video out do podłączenia telewizora. Po podłączeniu sygnału video z tunera sat do amplitunera, urządzenie powinno automatycznie przełączyć się na odpowiednie źródło, jednak w przypadku braku automatyki konieczne jest ręczne wybranie wejścia pilotem. Użytkownik napotkał problem z brakiem obrazu na TV, który wynikał z konfliktu sygnału s-video podłączonego bezpośrednio do telewizora. W praktyce, aby oglądać filmy z DVD, konieczne może być przełączanie kabli s-video między urządzeniami. Standardowe piny automatyki w złączu EURO to 8 i 16, które bez odpowiedniego sterowania napięciem nie przełączają sygnału automatycznie. Instrukcje i schematy połączeń są dostępne na forach technicznych, co ułatwia prawidłowe wykonanie połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA