logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zestaw słuchawkowy do krótkofalówki Maxcom dla Airsoft?

Miles! 03 Lut 2007 14:29 9831 7
REKLAMA
  • #1 3522837
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam, zajmuję się Airsoftem i używam krótkofalówek maxcom. W zestawie słuchawka z mikrofonem są niewygodne, więc chciałem zakupić inny. Wybrałem ten model http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=14880. Problem polega na wstawieniu włącznika załączającego w krótkofalówce funkcję nadawania. Problem tkwi w tym, że przycisk ma za zadanie wzbudzić w krótkofalówce tę funkcję aby zaczęła nadawać a nie zamknąć obwód włączając mikrofon. Rozebrałem stary zestaw i tak wygląda jego plan: http://img185.imageshack.us/my.php?image=uk322adeczekfv4.jpg
    Wygląda na to, że mikrofon jest na stałe włączony a przycisk robi pewne spięcie w obwodzie załączając funkcję nadawania??
    Pytam się ponieważ cały team chce przerobić zwoje zestawy i nie chcę aby przez moją głupotę ktoś coś rozwalił. Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
    heniek2r5
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3523507
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam nie rozumiem zabrazo o co koledze chodzi :( zajmuje sie troche akcesoriami do krótkofdaówek i moja propozycja brzmi tak:

albo kolega bierze stary zestaw i obcina kabelki zaraz przy słuchawce i mikrofonie i podlącza odpowiednio do nowego zestawu.

mam pytanie czy krotkofala posiada funkce VOX? ta funkcja polega na tym ze przy zestawie słuchawkowym nie trzeba naciskac guzika "mów" tylko jakl cos mówimy to guzik sie włącza automatycznie:) jesli takie posiada to trzeba by zrobic tak jak na obrazku w załączniku i wtedy wciskamu guzik z naszego zestawu i mozemy mowic a jsli nie wciśniemy guziola to w mikrofonie bedzie przerwa i funkcja VOX sie nie włączy mam nadzieje ze jasno pisze jesli Kolega coś nie kuma to niech smialo pisze na gg :) napewno coś wymyslimy :) pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak przerobić zestaw słuchawkowy do krótkofalówki Maxcom dla Airsoft? uk322adeczekfv4.jpg (30.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3523561
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam .
    Rzadko które radio z PMR'ów lub temu podobnych posiada wbudowanego VOX'a . A już na pewno nie te z tańszych . Ale Voxa można sobie zrobić bez większych problemów , są to układy bardzo proste i nie wymagające w sumie żadnego uruchamiania ani "skomplikowanych" regulacji .
  • REKLAMA
  • #4 3523661
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Moje radyjko posiada system vox ale problem został już rozwiązany ;) dzięki za pomoc, temat uważam za zamknięty ;) Pozdrawiam heniek
  • REKLAMA
  • #5 4880550
    Lodyga
    Poziom 11  
    To ja odświeżę temat. Mam radyjko AEG z funkcją VOX, u góry znajdują sie dwa wejścia - 2,5 i 3,5mm. 3,5 to słuchawki, 2,5 mikrofon. Nie posiadam zestawu więc we własnym zakresie chciałem zrobić sobie mikrofon. Wymontowany ze słuchawek komputerowych podłączyłem do mini jacka i w gniazdo. I nic. Nie słychać głosu. Co może być nie tak?
  • #6 4883710
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Zobacz czy ten mikrofon w ogóle jest coś wart ( nieuszkodzony) to po pierwsze , po drugie czy dobrze podlutowałeś a nie odwrotnie i czy typ mikrofonu jest adekwatny do typu radia . Proponuję mikrofon od komórki też dobry . Jeszcze jedna uwaga - te mikrofony nie lubią po pierwsze dużych temperatur , po drugie transformatorowych lutownic . Jeden błąd i " odlot" od razu ! Tylko lutownica z regulowaną temperaturą daje pewność ze się nie zniszczy delikatnej struktury wewnątrz . Zwróć się do jakiegoś dobrego mechanika od radiostacji który ma taką lutownicę , np radiomechaników na twoim lotnisku , lub w pobliskiej firmie komputerowej . Pozdrawiam !
  • #7 6456169
    Legion665
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kupiłem niedawno zestaw słuchawkowy do krótkofalówki z pojedynczym jackiem, lecz jack ten jest nieco mniejszy (wtyk 2,5mm) od tego który jest potrzebny do krótkofalówki (Maxcom WT 108). Krótkofalówka ta posiada funkcję VOX.

Czy orientujecie o "przejściówkach" które można by zastosować, lub połączeniu kabli z zestawu kupionego z wtykiem z zestawu fabrycznego od krótkofalówek? Kable znacznie różnią się grubością. Po zajrzeniu do środka wyglądają tak:

NOWY ZESTAW:
    Żółty
    Biały
    Zielony
    oplecione są kablem bez otoczki.

ZESTAW FABRYCZNY:
    Czerwony
    Żółty
    Zielony
    Zielony opleciony kablem bez otoczki - pozostałe dwa idą w drugim kabelku.

Czyli 4 kabelki w obydwu zestawach jednak po połączeniu któregokolwiek ze starego zestawu do każdego (z osobna oczywiście, sprawdzane po kolei) do nowego zestawu nie ma żadnej reakcji. Tyczy się to głośnika, mikrofonu i przycisku PTT. Czy ktoś próbował przerobić już zestaw słuchawkowy typu BOWMAN (nie jest to oryginalny BOWMAN) do pmr z pojedynczym wtykiem?
  • #8 8007298
    anashi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    chciałbym odświeżyć temat, i postawić kilka pytań forumowiczom.

Otóż, mam zestaw krótkofalówek, Krótkofalówki Maxcom WT 210 (Brondi FX-200).

Dokupiłem do nich zestaw słuchawkowo-mic, Motorola mikroJack 2,5mm, taki sam wtyk jak w krótkofalówce. Ponieważ nie miałem oryginalnych.

Podłączając miałem ten sam problem Miles, ciągłe, nadawanie, rozkorzeniłem, że zamienione są słuchawki z mikrofonem, piny W JACKU, więc je podmieniłem, i teoria się sprawdziła, w słuchawce słychać, odbierane dźwięki, jednak jest problem z mikrofonem, ponieważ, głośność, jest bardzo słaba, próbowałem, podłączać inny mikrofon, mocniejszy, jednak uzyskałem tylko nie wielką poprawę głośności nadawanych dźwięków.

Co może być przyczyną, jak to naprawić?

Może okablowanie
    Może dać jakiś wzmacniacz? jest sens?

Jeżeli ktoś by orientował, się w pinoutcie, portu minijack, w tych krótkofalówkach, bardzo by mi to pomogło, ponieważ, wystarczy mi, podłączenie samej słuchawki.

A po wsadzeniu wtyczki miniJACK stereo, sygnały są przełączane, na port.
    Myśę, że spiłowanie, któregoś, z pinów, powinno załatwić, sprawę, przełączania, mikrofonu, na port., tylko nie wiem który?

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 13.
    Następnym razem post trafi do kosza. Masz przecież punkty do założenia swojego tematu. Nie musisz żerować na cudzych tematach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zestawu słuchawkowego do krótkofalówek Maxcom używanych w Airsofcie, ze szczególnym uwzględnieniem problemu z przyciskiem PTT (Push-To-Talk), który w oryginalnym zestawie aktywuje funkcję nadawania, a nie tylko zamyka obwód mikrofonu. W oryginalnym układzie mikrofon jest stale aktywny, a przycisk powoduje spięcie uruchamiające nadawanie. Użytkownicy sugerują modyfikację kabli starego zestawu i podłączenie ich do nowego mikrofonu, zwracając uwagę na obecność funkcji VOX (Voice Operated Exchange), która automatycznie aktywuje nadawanie przy wykryciu głosu, eliminując potrzebę przycisku PTT. W tańszych krótkofalówkach funkcja VOX często nie jest wbudowana, ale można ją zrealizować za pomocą prostych układów elektronicznych. Wymiana mikrofonu na inny wymaga uwagi na kompatybilność typów mikrofonów i odpowiednie lutowanie, najlepiej z użyciem lutownicy z regulacją temperatury, aby nie uszkodzić delikatnych elementów. W przypadku modeli Maxcom WT 108 i WT 210 pojawiają się problemy z różnicą w rozmiarze wtyków (2,5 mm vs 3,5 mm) oraz z niską czułością mikrofonu po podłączeniu zamienników, co może wymagać zastosowania wzmacniacza lub dokładnego sprawdzenia okablowania i pinoutu. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi przeróbek i adaptacji zestawów słuchawkowych typu Bowman oraz mikrofonów z telefonów komórkowych do krótkofalówek Maxcom, podkreślając konieczność zachowania odpowiedniej konfiguracji przewodów i funkcji nadawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA