logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T55-440 CUC4400 - brak chrominacji na Euro/AV po podłączeniu DVD

dvbtom 04 Lut 2007 09:00 1220 3
REKLAMA
  • #1 3525902
    dvbtom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Kolegów!

Krótko na temat.
    Telewizor Grundig T55-440 na CUC4400. Wczoraj podpięte nowe DVD pod wejście Euro. Luminacja, chrominacja oraz fonia - w porządku.
    Podczas "zabawy" z pilotem (Tryb TV: PAL, SECAM, NTSC) nagle chrominacja całkowicie zanikła. Fonia jest, lumiancja jest (obraz cz.b.), ale tylko na wejściu AV / EURO. Na częstotliwościch TV (wejście z głowicy) wszystko jest jak najbardziej w porządku.
    Nic jeszcze nie próbowałem robić, prócz wzięcia schematu do ręki
    Moje podejrzenia:
    - TDA5931 (wlutowałem podstawkę po jego ostatniej wymianie, a układ był tzw. "wylutem").
    - dalej za TDA tranzystory BC548C itd...

Bardzo proszę o wszelkie wskzówki prawidłowego postępowania w celu dignostyki i usunięcia uszkodzenia.

Pozdrawiam!
    Tomek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3535057
    jarek6814
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Sprawdz czy nie masz AV w trybie S-VIDEO ,ustawia sie to w menu tv wlasiciwosci av,a oprucz tego nie wstawiaj ukladu z p.cz w podstawce .:|
  • #4 3535077
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    A może podczas zabawy na AV zjechałeś na nastawie koloru do zera i tak zostało zapamiętane. Na programach są ustawione natomiast prawidłowe nastawy. Niektóre TV mają właśnie takie niezależne nastawianie parametrów
    oddzielne dla AV i oddzielne dla programów.Pozdrawiam.
REKLAMA