logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T63-439 - jak przywrócić kolorowy obraz bez wideo?

lisos 30 Sie 2006 19:32 1644 22
REKLAMA
  • #1 2970534
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    dostałem go w spadku i wiem, że kolor był po przejściu przez wideo, a ja widea nie mam, czy jest jakiś sposób na kolorki?
    nie mam żadnej instrukcji, są jakieś przyciski do zmiany na PAL/secam NRD (bo to może dlatego)ale to podobno nic nie dało
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2973911
    lisos
    Poziom 22  
    dzięki za porady i chciałbym jeszcze bo puściłem sygnał przez eurozłącze z tunera sat. i też brak kolorków
    pozdrawiam
  • #5 2983771
    lisos
    Poziom 22  
    k.k napisał:
    Witam.
    Proszę wymienić trymer w dekoderze PAL (15pF) i zestroić.

dzięki k.k -czy jak nie mam kolorków też na AV to też to pomoże?

mirex sprawdzałem chasis, zgadza się
    jeszcze dodam
    nie ma OSD-czy ten typ tak ma? pokazuje się tylko napis ZDF,ARD,PR i zegar i nie mogę ustawić kontrastu, jasności i kolorków choć przyciski działają bo kropka miga
    nie mogę wejśc w tryb serwisowy (nie ma OSD?)
    telegazeta jest w kolorze i jak go wyłączam migną paski kolorów
    pod klapką mam przyciski zmiany systemu, jak mam na 6,5 MHz OIRT-TON jest bez kolorów ale na innych sys. np PAL/Secam DDR to brak głosu (jeszcze), przez AV to samo
    pozdro
  • #6 2983838
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    1. Wymiana trymera i regulacja może przywrócić kolory, na AV też, ale nie musi. Może to być inne uszkodzenie.

2. Ten tv ma wyswietlacz, nie ma klasycznego OSD i trybu serwisowego.

3. Nie do końca rozumiem opis dotyczący głosu - jeśli jest ustawione 6,5MHz to głos jest? To dobrze. Na innych systemach ma go nie być.

4. Przez AV głos powinien być zawsze.
  • #7 3003117
    lisos
    Poziom 22  
    wymiana trymerka nie pomogła, zauważyłem jeszcze, że nieraz nie moge go włączyć, wysokie nie wchodzi, przetwornica próbkuje, może to mieć coś wspólnego z kolorkami?
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3003225
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Myślę że powodem jest banalny powód przyciemnienia kolorów na pilocie.
    Spróbuj zwiększyć nasycenie.
    W stu procentach był by to trymer ale nie zawsze tak jest dekoder nie uszkadzał się często w sumie nigdy.
    Myślę że jeśli telegazeta ma kolor bo o ile dobrze pamiętam regulacja nasycenia w tym tv działała też na text, to masz zimne luty, lub pękniętą płytkę.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3003746
    mirex
    Poziom 43  
    Oczywiście, że może. Uważam, że trzeba wymienić elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy, następnie przed i za stabilizatorem 12V /chyba C672, C677.
    Następnie musisz sprawdzić czy napięcie regulacyjne nasycenia dochodzi do pin 12 modułu kolorów /posługuję się schematem CUC4410 i chyba jest identyczny/.
    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, dokładnie przelutuj podejrzane punkty na płycie, szczególnie stabilizatory, gniazdo cewek odchylania.

Mozesz też mieć problem z impulsem SSC i dlatego nie ma kolorów. Najczęściej wtedy winne są C541, C542.
  • #10 3006795
    lisos
    Poziom 22  
    podmieniłem nie tego trymerka, drugim pokręciłem i kolorki są:D to chyba nie trzeba wymieniać?
    nie wiem tylko jak prawidłowo wyregulować, przy kręceniu w lewo kolorki znikają, jak dobrze ustawić?
    nie umie chyba regulować kontrastu, jasności i nasycenia pilotem bo choć kropka miga nic się nie zmienia, jak to sie robi bo regulacje mają po jednym przycisku a gdzie (+i-), co sie robi przyciskiem TINT,PIP, AUX, VIDEO bo nic się nie zmienia
    pozdro
  • #11 3007288
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Tak jeden jest od palu drugi od secamu.
    popatrz na częstotliwość kwarcu i będziesz wiedział o który chodzi.
  • #12 3009897
    lisos
    Poziom 22  
    jeszcze ostatnie pytanie, to odbiornik stereo a jest jeden głośnik, czy jak dam drugi będzie stereo?, pisze na nim 4 omy, watów nie ma, ile dać watów?
  • Pomocny post
    #13 3010082
    mirex
    Poziom 43  
    1. Wymienione przyciski u ciebie są nieaktywne, pilot jest do różnych modeli TV.

2. Regulacja kotrastu, nasycenia, jaskrawości to - a/wybór funkcji klawiszem np. nasycenie, a zmiana wartości strzałkami od głosu.

3. Głośnik możesz dać taki sam jak jest oryginał /osłonięty magnes!!/, ale stereo i tak nie będzie.
  • #14 3010339
    lisos
    Poziom 22  
    ale dlaczego stereo nie będzie:cry:sygnał dam z satelity z C+przez AV
  • #16 3010833
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Te grundigi były oszukiwane, niby stereo ale w rezultacie były mono, jeszcze jedno musiał byś dać do niego dekoder Nicam by grał na stereo.

A co było z kolorkami?
  • REKLAMA
  • #17 3013436
    lisos
    Poziom 22  
    kolorki są jak marzenie, jak pisałem pomogła regulacja trymera
    jeszcze mam dwa pytania dla znających ten sprzęt:
    1-gdy włącze tuner sat to mi samo nie przełącza i muszę wcisnąć w telewizorze AV-ten typ tak ma czy usterka (ruszałem złączem na wszystkie strony i nic)
    2-który przycisk pilota to przycisk pamięci bo nie moge dojść
    pozdro
  • #18 3014079
    mirex
    Poziom 43  
    Pilot nie ma klawisza pamięci.

TV powinien sie przełączać o ile na styku 8 gniazda euro pojawia się napięcie sterujące.
    Tak więc - po pierwsze, odpowiedni kabel, po drugie tuner sat musi ten sygnał wysyłać.
    Często jest tak, że automat dziala na wyjściu TV tunera, ale nie ma go już na wyjściu VCR, o ile ma dwa wyjścia.
  • Pomocny post
    #19 3014112
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Jeśli chodzi o programowanie to na przednim panelu w tv jest i wystarczy go przytrzymać. O ile mnie pamięć nie myli.
    Ten tv nie przełącza sam się na AV bo tak jest zrobiony.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #20 3016020
    lisos
    Poziom 22  
    marcinelektronik napisał:

Ten tv nie przełącza sam się na AV bo tak jest zrobiony.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

napewno tak ma bo inny telewizor(Elemis- chyba starszy od tego)działa po podaniu napięcia na 8 styk
    dzięki za porady, chyba zakończymy
    pozdrawiam
  • #21 3053210
    lisos
    Poziom 22  
    chciałem jeszcze powrócić i zasięgnąć rady bo kolorki nadal są a powstał inny problem-często przy odbiorze polsatu z anteny naziemnej zaczyna śnierzyć i nawet głos odbiera z szumem, inne programy traca na jakości trochę, inny telewizor podłaczam i jest ok, przez AV jest ok
    przelutowałem głowice w.cz i niepomogło, co radzicie?
  • Pomocny post
    #22 3054042
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Masz pusty kondensator na zasilaniu 12 V na głowicy.
  • #23 3661553
    lisos
    Poziom 22  
    marcinelektronik napisał:
    Masz pusty kondensator na zasilaniu 12 V na głowicy.

kondzioł miał trochę mniejszą pojemność i wymiana naprawiła usterkę, dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora Grundig T63-439 z podzespołem chassis CUC4411, w którym brakowało kolorowego obrazu przy sygnale z wejścia AV i eurozłącza. Problem rozwiązano poprzez regulację odpowiedniego trymera w dekoderze PAL (15pF), co przywróciło kolory. Wymiana trymera nie była konieczna, wystarczyło jego prawidłowe ustawienie. Telewizor nie posiada klasycznego OSD ani trybu serwisowego, a regulacje kontrastu, jasności i nasycenia realizowane są pilotem poprzez wybór funkcji i zmianę wartości strzałkami. Występowały też problemy z przełączaniem na wejście AV, które w tym modelu nie działa automatycznie, wymaga ręcznego wyboru. W kwestii dźwięku, mimo że odbiornik jest stereo, fabrycznie ma tylko jeden głośnik i do uzyskania stereo potrzebny byłby dodatkowy głośnik oraz dekoder Nicam. Dodatkowo pojawił się problem z odbiorem naziemnym Polsatu, objawiający się śnieżeniem i szumem, który został zdiagnozowany jako uszkodzony kondensator elektrolityczny na zasilaniu 12V głowicy w.cz. Po wymianie kondensatora jakość sygnału poprawiła się. Wskazano również na konieczność przelutowania podejrzanych punktów na płycie, zwłaszcza stabilizatorów i gniazd cewek odchylania, oraz sprawdzenia impulsu SSC i elementów C541, C542 odpowiedzialnych za kolory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA