logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SB 128 - Zawieszanie komputera po instalacji karty dźwiękowej, co zrobić?

3literylogo 04 Lut 2007 10:14 926 8
REKLAMA
  • #1 3526038
    3literylogo
    Poziom 10  
    Witam. Mam następujący problem. Do tej pory miałem w kompie zintegrowany dzwięk. Przypomniało mi się że mam starą karte dzwiękową (SB 128) więc zawsze lepsze to niż zintegrowany. Podpiąłem do kompa, zainstalowałem stery i nie działa. Komp łapie zawiechy jak odpale winapma czy film jakis. Niewiem czy coś w biosie jeszcze trezba zrobić, czy jakoś uaktywnić karte a wyłączyć zintegrowany dzwięk. Nie znam sie aż tak na tym więc mam nadzieję że ktoś mi tu pomoże. Z góty dzięki za odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • #2 3526167
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    W BIOS-ie trzeba wyłączyć kartę zintegrowaną. Po jej wyłączeniu wszystko powinno działać normalnie.
  • REKLAMA
  • #3 3526199
    3literylogo
    Poziom 10  
    Hhmmm. W biosie wziąłem AC97 (czyli ten zintegrowany chyba) na disable. Ale nic to niestety nie dało. Niewiem. Może o czymś jeszcze zapomniałem albo coś w systemie. Niewiem, dlatego licze na Was.
  • REKLAMA
  • #4 3526212
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    sprawdź w panel sterowania>>>dźwięk i urządzenie audio >>> audio i czy jest tam zaznaczona stara AC97 czy ta nowa. Jak stara to wybierz nową i powinno być OK
  • REKLAMA
  • #5 3526276
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    3literylogo napisał:
    Hhmmm. W biosie wziąłem AC97 (czyli ten zintegrowany chyba) na disable. Ale nic to niestety nie dało. Niewiem. Może o czymś jeszcze zapomniałem albo coś w systemie. Niewiem, dlatego licze na Was.

A czy przy wyjściu z BIOS-u zapisałeś zmiany??
  • #6 3526296
    3literylogo
    Poziom 10  
    Tak zapisałem zmiany, a w panelu sterowania w audio mam 1 opcje Creative, czyli nowej karty. Kurcze zawsze mam jakieś takie dziwne akcje z komputerami. Co jeszcze może być nie tak. A komputer jak by się zachowywał jak ta karta była by spalona. Już szukam przyczyny we wszystkim.
    Aha komputer formatowałem więc może nie zainstalowałem jakichś oddzielnych systemowych sterowników ale raczje cyba nie...
  • #7 3526362
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jakub_Lech - nie trzeba karty zintegrowanej wylaczac. Albo sie wyłączy, albo beda dwie karty.

3literylogo - jakie sterowniki instalowales? Troche to problematyczna karta, z tego co ja miałem. Sprawdz ją w innych slotach PCI, a sterowniki jak instalowales ze strony creative, to zostan te przy windowsowch (lub odwrotnie :) - moze cos podpasuje) - mo te creativa robily problemy.

Nie napisales jaki system, ani jaki komputer (chipset plyty), to inne odpowiedzi mozna wróżyc z fusow.
  • #8 3526426
    3literylogo
    Poziom 10  
    Sterowniki zainstalowałem z płyty oryginalnej. System Win XP Profesional, płyta główna Gigabyte (to ten chipset chyba), a więc tyle. Aha nie wspomniałem jeszcze o fakcie, że jak zainstalowałem ją i juz po zainstalowaniu sterów samych był dzwięk, później wyjąłem słychawki i podpiąłem pod AC97 żeby sprawdic czy też gra (nie grało), no i później jak podpiąłem pod karte znów jakieś zakłucenia były mocne. I od tamtej pory nic nie idzie już, tylko stoi i w miejscu. Aha wyjąłem karte, włożyłem jeszcze raz i wszystko tak jak byćpowinno czyli informacje że znaleziono nowy sprzęt. Stery zainstalowałem jeszcze raz ale nie śmiga niestety. Jeszcze podepne pod inny slot tą karte i wtedy zobacze. Ale czy trzeba w tym przypadku jeszcze raz instalowaćstery czy tylko zmienićport karty.
  • #9 3528526
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Sterowników nie musisz instalować kolejny raz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji karty dźwiękowej Sound Blaster 128 w komputerze z systemem Windows XP Professional i płytą główną Gigabyte. Po podłączeniu i instalacji sterowników z oryginalnej płyty karta nie działa poprawnie – komputer zawiesza się przy odtwarzaniu dźwięku, np. w Winampie lub filmach. W BIOS-ie wyłączono zintegrowaną kartę dźwiękową AC97, jednak problem pozostał mimo zapisania zmian. W panelu sterowania dźwiękiem widoczna jest karta Creative, lecz dźwięk nie działa stabilnie. Sugerowano sprawdzenie sterowników, ich reinstalację, zmianę slotu PCI karty oraz upewnienie się, że sterowniki są kompatybilne. Nie jest konieczne ponowne instalowanie sterowników po zmianie slotu. Problem może wynikać z konfliktów sprzętowych, nieprawidłowej konfiguracji BIOS lub sterowników, bądź uszkodzenia karty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA