logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw kina domowego do 2 tys. na pokoj 4x4 metry?

promyk5 04 Lut 2007 12:01 3372 8
REKLAMA
  • #1 3526455
    promyk5
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam - nie wiem czy piszę w dobrym miejscu (jeśli nie to moderator wie co zrobić:D)

Szukam dobrego zestawu do kina domowego. Mogę na zakupy wydać max. 2 tysiące. Co chcę kupić?:
    - wzmacniacz, głośniki, kable.
    Telewizor już mam.

Pokój w którym zestaw będzie działał nie jest wielki: 4 x 4 metry. Mieszkam w bloku i nie chcę sąsiadom urządzać sesji audio :D Ale lubię mocny dźwięk :)

Proszę o Wasze opinie.
  • REKLAMA
  • #2 3526510
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Z mojego doświadczenia- zapraszam do dobrego sklepu ze sprzętem, jest tam kanapa, duży telewizor, można się rozsiąść, obejrzeć z paru odtwarzaczy film, porównać, posłuchać kolumn głośnikowych...
    Bo znowu za chwilę każdy zacznie tu zachwalać swoje... a co odpowiada jednemu, wcale nie musi komuś innemu.
  • REKLAMA
  • #3 3527216
    liberda27
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    jak do muzyki i do kina to polecam denona a
    jak tylko do kina to yamahe
    jeszcze podobno pionier jest dobry ale akurat niesłyszałem zadnego
    + do tego jakies zestaw kolumn głosnikowych eltaxa graja całkiem nieźle
    i do tego dvd pioniera
    i najlepiej isc do jakiegos lepszego sklepu i tam posłuchać i wybrać
  • REKLAMA
  • #4 3530037
    promyk5
    Poziom 12  
    Wiem, ze najlepiej pójść i posłuchać w sklepie.
    Ale wielu z Was ma podobne pokoje do mojego.
    A w Zielonej Górze nie pamiętam by był jakiś dobry sklep z kinem domowym.

Może polecicie mi coś w Poznaniu??
  • #5 3534473
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    promyk5 napisał:

Pokoje mamy podobne, ale każdy ma inny słuch i gust. Dlatego koniecznie posłuchaj przed zakupem. Nie zawsze to, co odpowiada komuś innemu będzie odpowiadać także nam. Np. w cenie 2000 bardzo trudno będzie znaleźć coś, co dobrze zabrzmi także w stereo przy odsłuchu muzyki.
  • #6 3568403
    promyk5
    Poziom 12  
    Pablo1964 napisał:
    promyk5 napisał:

Pokoje mamy podobne, ale każdy ma inny słuch i gust. Dlatego koniecznie posłuchaj przed zakupem. Nie zawsze to, co odpowiada komuś innemu będzie odpowiadać także nam. Np. w cenie 2000 bardzo trudno będzie znaleźć coś, co dobrze zabrzmi także w stereo przy odsłuchu muzyki.

Nie jestem melomanem. Naprawdę do 2 tys. nic nie dostanę?? A co o tym sądzicie:
    http://www.allegro.pl/item164213724_pioneer_vsx_416_dv_393_koda_sg_550_sw_550.html

lub o tym:
    http://www.allegro.pl/item163535952_yamaha_rx_v359_dvd_s559_prism_nowy_kolor_amethyst.html
  • REKLAMA
  • #7 3568850
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Zależy do czego będziesz używać sprzętu. Wielu użytkowników Yamahy twierdzi, że jest świetna w KD ale beznadziejnie brzmi w stereo.
  • #8 3772355
    promyk5
    Poziom 12  
    Jeszcze raz podkreślę - nie jestem melomanem :)

Sprzętu używać będę w 60% do kina domowego w 20% do słuchania radia i 20% do słuchania muzy, gdy sprzątam w domu.
    Nie interesuje mnie super głośne granie - bo pokój i mieszkanko mam malutkie oraz szanuję sąsiadów :)

Lubię dobry dźwięk. Kolega ma PCta z kartą Creativ SB FX + jakieś głośniki tej samej firmy w systemie 5.1. Całość chodzi w podobnym pokoju do mojego (3x3 metra) po prostu REWELACYJNIE. Ja nie mam PCta(a tylko laptopa), ale na nim filmów nie chcę oglądać.

Wiec proszę raz jeszcze o pomoc :)

Wyszukałem coś takiego:
    Pioneer VSX-516 / DV-393 Jamo S 406 HCS - zestaw kina domowego 5.0

oraz
    Onkyo HTE 304/404 Rock MK II Black - zestaw kina domowego
  • #9 3773272
    Tomo66
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    pionka nie polecam mam 416 i nie jestem zadowolony i mam też kolumny koda 707 v2 ale jak mówisz że masz mały pokój to wystarczy nie da się na nim głośno zagrać przynajmniej u mnie
    ja polecam to lepsze głośniki i ampli też i jeszcze jedno sklep firmowy więc wszystko w porządku
    http://koda.pl/pl/index.php?katg=1&kat=7&prodid=34#x

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu kina domowego do 2000 zł na pokój o wymiarach 4x4 metry, z naciskiem na umiarkowaną głośność i dobrą jakość dźwięku, bez zakłócania sąsiadów. Zalecane jest osobiste odsłuchanie sprzętu w sklepie, gdyż preferencje dźwiękowe są indywidualne. Wśród polecanych marek wymieniono Denon (dobry do muzyki i kina), Yamahę (szczególnie do kina, ale z gorszym brzmieniem stereo) oraz Pioneer. Jako kolumny często rekomendowane są Eltax i Koda. Przykładowe zestawy podane w dyskusji to Pioneer VSX-416 z kolumnami Koda SG 550 i subwooferem SW 550, Yamaha RX-V359 z kolumnami S559 Prism oraz Pioneer VSX-516 z kolumnami Jamo S 406 HCS. Alternatywnie wspomniano Onkyo HTE 304/404 z kolumnami Rock MK II. Użytkownicy podkreślają, że w małym pomieszczeniu trudno uzyskać bardzo głośny dźwięk, a lepiej skupić się na jakości i dopasowaniu do warunków akustycznych. Wskazano również na konieczność wyboru sprzętu z uwzględnieniem proporcji użytkowania: głównie kino domowe, częściowo radio i muzyka podczas sprzątania.
REKLAMA