logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu do wyboru sygnałów wejściowych we wzmacniaczu z mikroprzełącznikami

michu_t 04 Lut 2007 22:57 1236 7
REKLAMA
  • #1 3529380
    michu_t
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, poszukuję schematu układu za pomocą którego będę mógł wybierać sygnały wejściowe wchodzące do wzmacniacza. Ważne jest żeby każde wejście posiadało swoj własny mikroprzełącznik bo chcę go włożyć do obudowy po wzmacniaczu co jest widoczny na zdjęciu, ewentualnie taki układ żeby przełączał źródła zygnału "w kółko" za pomocą jednego mikroprzełącznika.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Schemat układu do wyboru sygnałów wejściowych we wzmacniaczu z mikroprzełącznikami tech.jpg (21.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3529673
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    a ten uklad ze wzmacniacza na fotografi nie jest sprawny?? jego byłoby najprościej wykonać, a pozatym na elektrodzie jest mnóstwo schematów takich elektronicznych isostatów
  • REKLAMA
  • #3 3529743
    michu_t
    Poziom 15  
    Układ ze zdjęcia nie jest sprawny, w środku nie ma oryginalnych bebechów poza płytką regulatora barwy tonu, a chciałem żeby przełączniki na panelu od wyboru wejść "chodziły" jak w oryginale
  • REKLAMA
  • #4 3529768
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Układ jakiego szukasz nazywa sie "multiplexer" poszukaj gdzieś na elektrodzie schematu, ja poszukam u siebie w domu bo też gdzieś go miałem :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3531788
    AdioElektronik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam coś takiego zaprojektowane ;D.
    Kiedyś coś takiego zmontowałem, ale gdy wkręciłem się w mikrokontrolery poszło to na drugi plan.
    Uklad jest na CD4052 i na chyba CD4022. Musze gdzieś poszukać;D. Układem steruje jeden przycisk po kturego naciśnięciu zmienia się kanał, jest jeszcze panel z 4 diodami oznaczającymi aktywny kanał ;D.
    Schemat w Eagle. Na płytkach mogą być błędy. Części z diodami LED nieczeba montować ;D
    pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Multiplexer.zip (228.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3532164
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    AdioElektronik napisał:
    Witam.
    Mam coś takiego zaprojektowane ;D.
    Kiedyś coś takiego zmontowałem, ale gdy wkręciłem się w mikrokontrolery poszło to na drugi plan.
    Uklad jest na CD4052 i na chyba CD4022. Musze gdzieś poszukać;D. Układem steruje jeden przycisk po kturego naciśnięciu zmienia się kanał, jest jeszcze panel z 4 diodami oznaczającymi aktywny kanał ;D.
    Schemat w Eagle. Na płytkach mogą być błędy. Części z diodami LED nieczeba montować ;D
    pozdrawiam.

Mam dokładnie ten sam projekt ;) (Chodzi o wykorzystanie tych samych scalaków)
  • #7 3533135
    michu_t
    Poziom 15  
    To jest prawie to o co mi chodzi, tylko wolalbym zeby kazde wejscie posiadalo swoj wlasny przelacznik, ale powiedzmy ze to mnie zadowala. Jeszcze mam jedno pytanie. Czy da rade zrobic to jakos na przekaznikach, bo mam ich w brud i chcialbym choc troche ich wykorzystac.
  • #8 3536344
    michu_t
    Poziom 15  
    Załatwiłem sobie wszystkie oryginalne bebechy od tego wzmachola, oprócz płyty głównej, i mam nadzieję że da rade podłaczyć cały przedwzmacniacz tak jak to wszystko kiedyś było (poza sama koncowka mocy, zasilaczem i kilkoma pierdołkami).
    Z racji tego temat zamykam bo juz nieaktualny.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano schematu układu do wyboru sygnałów wejściowych we wzmacniaczu, z mikroprzełącznikami dla każdego wejścia lub możliwością przełączania sygnałów jednym przyciskiem "w kółko". Układ ze zdjęcia był niesprawny i nie zawierał oryginalnych elementów. Zaproponowano użycie multipleksera, np. układów CD4052 i CD4022, które pozwalają na sterowanie wyborem kanału jednym przyciskiem oraz sygnalizację diodami LED. Dyskutowano także możliwość zastosowania przekaźników do przełączania wejść. Ostatecznie autor zdobył oryginalne części przedwzmacniacza i planował podłączyć je zgodnie z oryginalnym schematem, zamykając temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA