logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda IV - jak naprawić uszkodzone sektory i zainstalować Windows?

Sekam 05 Lut 2007 09:05 4507 11
REKLAMA
  • #1 3530152
    Sekam
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dysk segate barakuda IV. Dysk da się sformatować pod Windowsem kiedy podczepiony jest jako drugi, jednak nie da się zainstalować na nim Windowsa. Po mogę zrobić prostu nie może występować sam w komputerze. Co mogę zrobić. Może jakiś programik do dokładnego formatowania wystarczy. Proszę wszystkich którzy mogą mi pomóc.:))
  • REKLAMA
  • #2 3530290
    flaku
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Można zastosować program do formatu niskiego WDCLEAR lub programik do naprawy uszkodzonych sektorów HDD Regenerator (tym programem może troche potrwać naprawa dysku). Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3530419
    Sekam
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedz. Szukałem ale nigdzie tych programów do ściągnięcia.cry Może masz te programy??

Dodano po 2 [minuty]:

Wolał bym ten HDD regenerator. Tylko jak się nim posługuje? Działa pod windowsem czy jak dyskietka startowa?
  • #4 3530606
    sinat-ra
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    No dobrze ...
    1) Sprawdź ustawienia w Biosie .Ten dysk jest na master ? Czasem to powoduje brak możliwości instalacji systemu...
    2) Masz na nim ustawioną partycję aktywną? Nie usunąłeś z niego fdiskiem partycji? Jeśli nie masz partycji aktywnych to owszem formatniesz go spod windy ale w życiu nie postawisz na nim Systemu.

!!!) Uważaj na format niskiego poziomu . PO nim dysk STRASZNIE spowalnia i możesz być pewny że długo to raczej nie pociągnie!!!
    A w przypadku gdy coś stanie się w trakcie low formatu to z dyskiem koniec!

Nie rób LOW FORMATU JEŚLI NIE MUSISZ.....

jeśli zrobisz to zapomnij o przeplocie . Będzie chodził jak @@#$$@#!

!!!!!! Wiem bo poznałem na własnej skórze !!!!!!!
  • #5 3530610
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Na stronie producenta dysku Seagate można znaleźć potrzebne narzędzia diagnostyczne i programy do formatowania niskopoziomowego.
  • REKLAMA
  • #6 3530632
    sinat-ra
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Przejżałem to co ci pisali ..... Nie rób LOWFORMATU !!!
    To co ci piszą robi się w ostateczności !!!!
    Z dyskiem masz komunikację i trzymaj się tego !
    Najpierw sprawdź fdiskiem czy masz partycję aktywną....
    Jeśli winda go widzi to znaczy że nie jest z nim aż tak źle.
    Możes też profilaktycznie :) sformatować MBR (master boot record ) czyli tzw ścieżkę zerową. Może jakieś g.... ci w nim robotę robi ale to raczej mało prawdopodobne.
  • #7 3530830
    Sekam
    Poziom 11  
    Z tego co mi powiedzieliście wiele nie wynika. Z dyskiem komunikuje się tylko jak jest na SLAWE przy drugim dysku z systemem. Foramatowałem i nic to nie daje. Jak podłącze go samego żeby zainstalować windowsa to do momentu ładowanie plików jest OK jednak zaraz po pierwszym niebieskim okienku w którym jest "co chcesz zrobić? wybieram zainstaluj windowsa wciśnij ENTER, wywal bios i nie da się dojść nawet do momętu wyboru partycji. Co wtakim przypadku zrobić?

Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

A jak się formatuje ścieżkę zero?
  • #8 3532492
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1073
    Jeżeli po przełożeniu zworki na MASTER dysk nie jest wykrywany przez komputer, a na SLAWE komputer go widzi, to jest to usterka prawdopodobnie nienaprawialna. Miałem 2 dyski tej marki z taką usterką, i nic się nie dało z nimi zrobić. Co więcej, po zdjęciu partycji nie dało się ich ponownie założyć. Walczyli z tymi dyskami nawet nieźli informatycy i nic.
  • REKLAMA
  • #9 3533011
    Sekam
    Poziom 11  
    Nie no wykrywa go bo przecież konfigurację sprzętową przechodzi. XXXXXXXX. Może go potraktować tym programem HDD res..... Tylko nie moge go znaleść i nie wiem jak się za bardzo z niego korzysta może ktoś ma i może się podzielić wiedzą??

:sm31:
  • #10 3545480
    pompak
    Poziom 22  
    Ocena: 87
    Ja mam pełną wersje tego hdd regeneratora i to jest bardzo dobry program ( wg mnie najlepszy) a w necie mozna znalezc demo , wykryje bad sectory ale ich nie usunie :D.
    Mogę Ci wysłać n ae-maila dyskietke startową z tym programem, odpalasz ją i skanuje dysk , a jak znajdzie bad sector to naprawia.
    Pozdro
  • #11 3546585
    rosiu82
    Poziom 11  
    witam,
    zacznijmy moze od tego ze jesli dysk ma uszkodzenia fizyczne to ich sie nie da usunac zadnym programem ani zadnym formatowaniem. dyski same w sobie maja pewna ilosc zapasowych sektorow i w razie uszkodzenia ktoregos automatycznie podmieniaja je na sprawne. jesli chodzi o formatowanie niskiego poziomu to takie w nowych dyskach jest raczej niemozliwe, kiedys dawno tak, teraz jest to blokowane z poziomu firmweare.
    IMO jesli dysk ma bledy to go sobie daruj jako dysk systemowy bo prawdopodobnie bedzie coraz gorzej i to w postepie logarytmicznym. ew dobij go trzymajac na nim jakies malo wazne dane (muza, filmy)

mozna jeszcze poskanowac dysk poleceniem CHKDSK -F i scandiskiem ale one pomoga tylko przy uszkodzonych danych, a nie nośnika.

pozdrawiam
  • #12 3554941
    zibomax
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Użyj hdd regeneratora - on wykryje i "naprawi" sektory, później wyłącz tą część dysku, czyli tak pozmieniaj wielkość poszczególnych partycji, żeby ta część dysku gdzie są bad-sektory była nieużywana.
    Ten sposób odroczył wyrok na dysku jeszcze na rok czasu:)

Pozdrawiam

PS. Zakładanie partycji od nowa nie jest dobrym pomysłem lepiej spróbować zmieniać rozmiar istniejących partycji, a w ostateczności dopiero usunąć wszystkie(przynajmniej przy fizycznych uszkodzeniach powierzchni).

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda IV można sformatować pod Windows, gdy jest podłączony jako drugi dysk, jednak instalacja systemu Windows na nim bez obecności innego dysku jest niemożliwa. Problem może wynikać z ustawień BIOS, takich jak nieprawidłowe ustawienie dysku jako master lub brak aktywnej partycji systemowej. Zaleca się sprawdzenie i ustawienie partycji aktywnej za pomocą narzędzi typu FDISK. Format niskiego poziomu (low-level format) jest odradzany, gdyż może znacznie spowolnić dysk i prowadzić do jego trwałego uszkodzenia. Do naprawy uszkodzonych sektorów polecany jest program HDD Regenerator, który działa z dyskietki startowej i potrafi wykrywać oraz naprawiać bad sectory, a następnie można wyłączyć uszkodzone obszary dysku przez odpowiednie zarządzanie partycjami. Narzędzia diagnostyczne i programy do formatowania niskopoziomowego można znaleźć na stronie producenta Seagate. W przypadku fizycznych uszkodzeń dysku programy nie przywrócą pełnej funkcjonalności, a dysk może być nieodpowiedni do instalacji systemu operacyjnego. Dodatkowo, skanowanie narzędziami CHKDSK i scandisk może pomóc w naprawie uszkodzonych danych, ale nie nośnika. W sytuacji, gdy dysk jest wykrywany tylko jako slave i nie działa poprawnie jako master, może to wskazywać na usterkę sprzętową trudną do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA