logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja i zasilanie wzmacniacza UA741 do charakterystyki amplitudowej

Macius 05 Lut 2007 12:32 4697 2
REKLAMA
  • #1 3530734
    Macius
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam do przgotowania w szkole stanowisko do sciagania chrakterystyki amplitudowej (os X - czestotliwosc, os Y - wzmocnienie) wzmacniacza UA741. Na wejscie podawany bedzie sygnal z generatora o zadanej amplitudzie i zmieniajacej sie czestotliwosci, natomiast poziom napiecia na wyjsciu bedzie mierzony woltomierzem. Z tego co wiem na takiej charakterystyce chodzi o wyznaczenie dolnej i gornej czestotliwosci granicznej. Mam pytanie w jakiej konfiguracji najlepiej wykonac taki uklad odwracajacej czy nieodwracajacej. No i drugi moj problem w jaki sposob zasilic taki wzmacniacz, czy musi to byc napiecie roznicowe, bo ja mam do dyspozycji jedynie +15V, jesli musi byc to w jaki sposob uzyskac -15V?

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3530831
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    pytanie Twoje jest nieprecyzyjne i obarczone piętnem dyletanta...
    Wzmacniacze operacyjne, w tym również rzeczony µA741, realizują wymianę wzmocnienia i pasma.
    Częstotliwość katalogowa f1 (spadek wzmocnienia o 3dB) wynosi ok. 800kHz (lub jak podają inni producenci wtórni, 1MHz), ale jest to częstotliwość górna fg wzmocnienia napięciowego Ku wzmacniacza z zamkniętą pętlą sprzeżenienia zwrotnego dla Ku =1.
    Innymi słowy iloczyn;
    fg•Ku = f1 = const., jest stały, dlatego też w zależności od wartości wzmocnienia, ustalonego poprzez pętlę ujemnego (i rezystancyjnego) sprzężenia zwrotnego, będziesz mieć odpowiedną wartość częstotliwości górnej fg.
    Natomiast częstotliwość dolna fd jest zależna od tego, czy będzie to wzmacniacz prądu przemiennego, czyli z wejściowym kondensatorem odcinającym składową stałą, lub też bez niego, ale wtedy fd =0.

Pozdrawiam
  • #3 3530919
    Macius
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Quarz dziekuje za odpowiedz, gdyby moja wiedza w tym temacie byla wystarczajaca to bym nie zadawal pytania. Rowniez nie udzielam komus wskazowek i nie wypowiadam sie na temat ktorego nie znam, a poprostu pytam. W pierwszym poscie wpisalem UA741, a moze lepiej w jego miesce wykorzystac wzmacniacz rezystancyjny z tranzystorem NPN i tak dobrac rezystor Rc by wzmocnienie w pasmie przenoszenia wynosilo np 10? i na takim przykladzie wyznaczac czestotliwosc graniczna dolna i gorna.
REKLAMA