logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Dell CPI a366xt. Okienko z hasłem. Windows 98.

piksapawel 05 Lut 2007 15:28 1894 7
REKLAMA
  • #1 3531321
    piksapawel
    Poziom 14  
    Witam mam problem mam laptopa Dell CPI a366xt i wszystko bylo dobrze chcialem zainstalowac od nowa widnowsa 98 zainstalowal sie normalnie ale nagle jak byl wlaczony to sie wylaczyl sam i teraz jak chce go wlaczyc to wlacza sie takie biale okienko i chce jakies haslo prawdopodobnie do biosu pisze tak

This computer system, #VMFV3xx - 595b, is protected by a password authentication system. You cannot access the data on this computer without the correct password. Please type in the primary or administrator password and press <ENTER>

I takie coś a nic nie dawałem ani nic i wogoel jak proboje jakies haslo wpisac to jak pisze to nic sie nie wyswietla zebym pisal a jak dam eneter to INVALID PASSWORD podlaczalem nawet inna klawiare zeb y sprwdzic ale nic prosze o pomoc ! Nios jest prawdopodobne phoenix bo jak się włacza to tak pisze.
  • REKLAMA
  • #2 3531353
    rkotas
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    nie widac co piszesz bo pewnie program nie pokazuje literrek hasla(czesto taki myk sie stosuje dla bezpieczenstwa np: we FreeBSD), haselko wydaje mi sie powinno byc jakies typowe - poszukaj w manualu do tego laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 3531540
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    witam tez mam della tylko cptc i sam sobie zalozylem haselko masz aktywne haslo i nie jest to zadne przypadkowe bo takowego nie ma w trakcie uruchamiania daj F2 wejdz w bios i sprawdz czy masz wlaczone hasła
    u mnie mam taka mozliwosc przed pojawieniem sie okna z zapytaniem o hasło pytanie jak je zdjac ale to juz madrzejsi odemnie
    ps przy wprowadzaniu hasła nic sie nie wyswietla na ekranie tak jest po prostu w dellu
  • #4 3531550
    piksapawel
    Poziom 14  
    ale ten komputer sie nie wlacza bo chce haslo a do biosu tez nie wejde bo tez chce haslo a ty mi mówisz jak je moge zmienic :)chodzi o to ze jak sie wlacz to pisze tam del .. i zaraz taki bialy ekran i pisze tamto wszystko i trzeba wpisac haslo jak 3 razy zle wpisze to sie wylacza
    a tak to dzialal akurat zainstalowalem 98 wylaczyl sie wlaczylem i juz nagle to haslo i nie wiem prosze pomozcie mi jakos !

Dodano po 14 [minuty]:

No a jak by go jakoś rozkręcić i wyjąć baterię? Co wy na to
  • #5 3531634
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    nie doczytales mojego postu ja nie mowie ci jak masz zmienic haslo tylko sprawdzic czy hasla sa wlaczone w biosie wlasnie w ulamku tej sekundy przed pojawieniem sie okna kiedy pisze dell w prawym rogu pisze setup F2
    mozna wejsc w bios zaraz po wlaczeniu nacisnij f2 i przytrzymaj sprawdzalem przed chwila i mimo iz mam haslo to w bios moge wejsc
    to zawsze mozesz zrobic ale z zachowaniem ostroznosci zeby nie zrobic sobie zwarcia ale nie sadze zeby to pomogło
  • REKLAMA
  • #6 3531641
    piksapawel
    Poziom 14  
    no niestety ja nie moge jak dam F2 to mam to samo jak by nie da ale jak sie wlacza i dam F2 to pisze ze wchodzi do biosu w prawym gornym rogu ale sie nie da jest to samo pomozcie jakos
  • REKLAMA
  • #8 3531678
    piksapawel
    Poziom 14  
    wiem tez to czytalem no ale to moj komputer no bo wszystko bylo dobrze instalowal sie windows zainstalowa wylaczyl sie wlaczylem i juz jakies haslo

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Dell CPI a366xt po reinstalacji systemu Windows 98 nagle wymaga hasła podczas uruchamiania, prawdopodobnie hasła BIOS-u, które użytkownik nie ustawił. Po włączeniu pojawia się komunikat o konieczności wpisania hasła administratora lub głównego, a wpisywane znaki nie są wyświetlane na ekranie, co jest typowe dla zabezpieczeń BIOS. Próby wejścia do BIOS-u przez klawisz F2 kończą się niepowodzeniem, ponieważ również wymaga hasła. W dyskusji zasugerowano, że hasło mogło zostać aktywowane wcześniej lub jest domyślne, a także podano, że w Dellach podczas wpisywania hasła nie widać liter na ekranie. Propozycją rozwiązania jest sprawdzenie dokumentacji laptopa lub ewentualne rozkręcenie urządzenia i wyjęcie baterii CMOS w celu zresetowania hasła BIOS, jednak nie ma gwarancji skuteczności. Wskazano również na możliwość znalezienia informacji i podobnych przypadków w internecie, np. na forach technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA