logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kurtyna airbag z USA pasuje do Opla Zafiry 2.0 DTI 2003?

hobbista 05 Lut 2007 16:06 1913 6
REKLAMA
  • #1 3531467
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Witam . Mam pytanie - czy poduszka , konkretnie kurtyna z samochodu przywiezionego z USA może być zamontowana w europejczyku ?
    Pomijając szczegóły mocowania (jesli takowe są ) czy sterownik będzie ją <widział> prawidłowo ? Obecna kurtyna jest wyprodukowana przez TRW Polska i jest wystrzelona.
    Zafira 2.0 dti 2003
    Posiadam małą wiedze i doświadczenie w temacie poduszek , a ode w pewnym sensie zależy decyzja zakupu takowej (amerykańskiej ) kurtyny i bardzo prosze o porade - będzie pasować czy nie ?
  • REKLAMA
  • #2 3531585
    kp1997
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ale ten amerykaniec to chyba nie zafira ?

Wydaje mi się, że jeśli nr części nie jest ten sam to radziłbym nie mątować jej w europejczyku.

Sterownik może widzieć ją i kontrolke zgasi ale jakie byłby skutki po jej odpaleniu ???
  • REKLAMA
  • #3 3532577
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    Nie kombinuj z poduszkami,to nie zdrowe
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 3532609
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3635138
    fit
    Poziom 11  
    hm no dobrze to ja mam podobne pytanie, czy poduszka w fotelu o ile pasuje mechanicznie tez moze być od "podobnego" samochodu? w przypadku kurtyny mechanicznie jest wiekszy klopot... w fotelu byle sruby pasowaly ?
  • REKLAMA
  • #6 3675652
    airbag
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Poduszki to części zunifikowane bo to obniża koszt produkcji samochodów
    O ile mi wiadomo nie ma odpowiedników kurtyn zafiry montowanych w innych samochodach no może nadmieniony Holden - niestety nie znam Australijskich modeli "opla" .
    w przypadku foteli sprawa jest prostsza Opel :corsa c, astra g, zafira 1, vectra i omega b, mają dokładnie takie same poduszki w fotelach.
  • #7 3676377
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Jezeli omega b to amerykanskim odpowiednikiem jest cadilac catera i mozna probowac od niego zalozyc. A jezeli GM to GM wiec nie powinno byc problemu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości montażu kurtyny powietrznej (airbag) z samochodu importowanego z USA w europejskim Oplu Zafira 2.0 DTI z 2003 roku. Uczestnicy wskazują, że kluczowe jest dopasowanie numeru części oraz zgodność mechaniczna mocowań. Sterownik pojazdu może wykrywać poduszkę, ale nie ma pewności co do prawidłowego działania po jej aktywacji. Kurtyny powietrzne są częściami zunifikowanymi w celu obniżenia kosztów produkcji, jednak odpowiedniki kurtyn zafiry w innych modelach są ograniczone, z wyjątkiem potencjalnie australijskiego Holdena. W przypadku foteli poduszki są bardziej uniwersalne i mogą pochodzić z modeli takich jak Corsa C, Astra G, Zafira 1, Vectra czy Omega B. Amerykańskim odpowiednikiem Omegi B jest Cadillac Catera, co sugeruje możliwość kompatybilności poduszek między tymi modelami. Ogólnie zaleca się ostrożność i unikanie eksperymentów z poduszkami powietrznymi ze względu na bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA