logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto złożyć kit minicb z ATV? Opinie i doświadczenia użytkowników

maser81 05 Lut 2007 18:29 49535 137
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto złożyć kit minicb z AVT i czego można się po nim spodziewać?

Nie warto, jeśli oczekujesz od razu działającego i sensownie czułego mini-CB — to raczej kit do eksperymentów niż gotowe radio [#3532179][#4072553] Wielu użytkowników zgłaszało błędy płytki i konieczność poprawek z serwisu, dodania dławika 2,2–3,3 µH w miejsce zwory, poprawy obwodów wejściowych oraz strojenia heterodyny na 27,180 MHz [#3815952][#3819365][#3778577] Po tych modyfikacjach układ zwykle zaczyna działać, ale parametry są przeciętne: czułość bywa ograniczona do ok. 1,5–3 km, a silniejsze sygnały potrafią się przesterowywać [#3689827][#3703844][#5766982][#3778577] Największy problem powtarza się w blokadzie szumów — ma dużą histerezę albo blokuje wszystko; jeden z użytkowników poprawił to rezystorem ok. 1 kΩ między kolektorem tranzystora a pinem 10 TDA1083 [#5447921] W praktyce lepiej kupić używane CB, jeśli ma to być normalne radio do słuchania 19-tki, a kit brać tylko wtedy, gdy chcesz go dłubać i stroić [#3532179]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3532096
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=47717
    Składał któryś z kolegów tego kita?
    Bo tak chcę sobie popełnić to urządzenie i nie wiem czy warto...
  • REKLAMA
  • #2 3532179
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Moim zdaniem się nie opłaci. Masz tylko jeden kanał i tylko możesz słuchać. Lepiej doskładaj i kupić jakieś używane CB.
  • REKLAMA
  • #3 3532359
    maser81
    Poziom 19  
    albion1, dzięki za odpowiedż, ale ja mam już dwa CB. Chcę to złożyć tak do próby, trochę do samochodu znajomego, trochę do roboty (bo nie chce mi sie ręczniaka jako trzeciego radia kupować...) - bo to czasem miło wiedzieć co na 19- nastce słychać..... Dzięki jeszcze raz za odpowiedz! Pozdrawiam!
  • #4 3532683
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Ja Ci powiem że składałem na wzór kitów AVT, rezultat 100% odpalonych prób...Moim skromnym zdaniem jest pare niedociągnięć w kitach ale da sie je gołym okiem zuważyć...Ale ile radości przy tym że coś samemu się zrobiło, Fakt że płytkę i gotowe elementy masz ale trzeba to doprowadzić do całośći...Lutownica w ręke i do dzieła...POZDRAWIAM

Daniel
  • #5 3533670
    maser81
    Poziom 19  
    161MDS01 Dzięki za odpowiedz!
    Ale tego modelu kita nie składałeś?
    Dobrze że mówisz że to działa (inne modele) choć po linii podglądu.
    Generalnie nie boję sie jakoś tej roboty (w końcu to mój pierwszy wyuczony wieki co prawda temu fach). Tylko ciekawi mnie opinia o przedstawionym układzie (bo na podstawie scalaków już sie da coś wywnioskować) i o potencjalnych parametrach układu (czułość, selektywność itp) a ja z tej akurat dziedziny nie czuję sie za mocny. Ma to chodzić lepiej niż zabawka z odpustu. Wydaje mi się że powinno być dość sałe w częstotliwości i ta przemiana powinna jako tako nadać sie do nasłuvhu na 27.180MHz.
  • #6 3533738
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Nie tego kitu nie składałem...Choć wygląda przyzwoicie...POZDRAWIAM

Daniel
  • #7 3548760
    darek014
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Ja składałem to ale:

1. nie dostałem wszystkich elementów...
    2. do tego potrzeba jeszcze modulator czestotliwosci...
    3. wynosi wiecej niz jakies uzywane stare radio

Pozdrawiam i odradzam to...
  • #8 3551687
    aapsik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    modulator ???? z tego co napisane na AVT to podobno jest odbiornik tylko. Jesli kolega budowal juz ten uklad, to czy mozemy prosic o schemat ? Latwiej byloby wtedy dyskutowac. Pozdrawiam
  • #9 3552297
    darek014
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    niestety wczoraj spaliłem te kartki robiac pozatki :( a dokąłdniej nie modulator tylko moduł syntezy czestotliwosci.... co do elementów to objeżdziłem wszystkie sklepy w miastach np. Gdańsk i nigdzie nie dostałem a z AVT nie opłącało sie bo to by wyniosło wiecej niz jakies uzywane radio.... nawet ktos z elektrody dawał mi schemat modułu czestotliwosci AVT niesetety wszystko wczoraj poszło do pieca :(:(:(

Dodano po 9 [minuty]:

złóż sobie ten kit ze wszystkimi elementami

http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info?id=47717
  • #10 3552377
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    darek014 czegoś nie rozumiem. Kolega pisze o tym układzie to chyba wie, że jest to mini odbiornik CB na jeden kanał (akurat19) i nie chce robić syntezy bo wtedy faktycznie wyjdzie mu więcej niż za radyjko z rynku wtórnego (choć nie powiedziane...)
    AHA i czemu podałeś ten sam link... :\
  • REKLAMA
  • #11 3553172
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    AVT to nie karitas, też chce zarobić (szkoda tylko że naszym kosztem). Co do KITów niezgodę się z 161MDS01 który twierdzi żę wszystkie jakie robił odpalły (no chyba żę odpalałeś jakieś proste układy). Spróbuj cos bardziej bardziej skaplikowanego a zmienisz zdanie. U mnie na warsztacie był Antek. Po przeróbkach dopiero zaczął działać (trochę kosztowało mnie to nerwów). Ja osobiście do układów z EdW podchodzę z dystansem, i każdemu radzę to robiś , żeby się nie rozczarował.
  • #12 3553980
    maser81
    Poziom 19  
    Panowiem wiem co to za "bestia" i nie zamierzam tego ulepszać (dorabiać syntezy, toru nadajnika etc).
    Chodzi tylko i wyłącznie o parametry odbiorcze układu (które zakładam będą mniej doskonałe niż klasyczne "pełnowymiarowe" CB i chodzi mi tu o praktyczne osiągi tego odbiornika).
    Znalazłem juź kogoś na innym forum kto to będzie robił i zostaje mi tylko czekać.
    Dziękuję za odpowiedzi!
    Pozdrawiam
  • #13 3554177
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Daj znać, czego się dowiesz. Zamówiłem płytkę do tego radia i ciekaw jestem, czy ma szansę działać.
  • #14 3620038
    mertens
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam !!!
    Tak się składa że właśnie zmontowałem ten kit ?

Oczywiście jak to często bywa w AVT małe błędy w druku ale mało znaczące.

Odbiornik działa dosyć dobrze niestety na razie uruchomiłem go w piątkach 27,185 MHz bo tak został zaprojektowany :|

Jak już dostroję do 27.180 to dam więcej inf.

Swoja droga może mi ktoś podpowiedzieć jak zmierzyć częstotliwość generatora (gdzie wpiąć sąde) aby za pomocą miernika częstotliwości dostroić odbiornik do "zer" ?

Aha dla tych co nie maja schematu tego odbiornika w załączniku jest skan całego projektu.
    Załączniki:
    • Odbiornik CB.rar (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 3620360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3620682
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Składałem znajomemu to to.
    Parę zmian:
    C2 ; C4 i C8 zstąpiłem trymerami, C1 dobierałem , całoś zaekranowałem,

czułość jest wystarczająca

Marek
  • #17 3620901
    mertens
    Poziom 12  
    SP8JUX - A jaką indukcyjność zastosowałeś do kwarcu 22,1184 ????
  • #18 3621055
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie pamiętam, ale wiem ze długo dobierałem ilość zwojów, karkas i rdzeń z obwodu wejsciowego od FM-306
  • #19 3621192
    mertens
    Poziom 12  
    Ale dobierałeś "na słuch" czy może mierząc czymś częstotliwość generatora ?

Właśnie dostałem ten numer EdW w którym był cały artykuł tego odbiornika ( w kolorze) jest to styczniowy numer 2007r.

Oczywiście zamieszczam skany.
    Załączniki:
    • EdW styczen,2007.rar (4.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3621572
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    mertens napisał:
    Ale dobierałeś "na słuch" czy może mierząc czymś częstotliwość generatora ?

Zrobiłem generator na kwarcu 27.180kHz na BF245 i postawiłem go z 5m za domem. Napięcie mierzyłem chyba na R2
    Wcześniej kwarc heterodyny ustawiałem na jego piątej harmonicznej na 161,240 MHz zbliżając antenę RL-102 do kwarcu,
    Marek

Zapomniałem dopowiedzieć, że w heterodynie stosowałem kwarc 32,284MHz a nie jak w oryginale 22 (cośtam)kHz (to jest ta zmiana w poscie)
    Marek
  • #21 3633607
    jupi119
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Właśnie poskładałem to cudo i coś nie bardzo, strasznie burczy, a złożone zgodnie ze schematem. Jak ktoś wie co tu trzeba zmienić to czekam. Pozdrawiam
  • #22 3634374
    Klima
    Poziom 31  
    A ze mną AVT w kule chyba leci - zamówiłem ponad miesiąc temu, a jeszcze nie przyszło...

Co do buczenia - może odsuń od zasilacza? Chyba, że zasilasz z baterii.
  • #23 3634610
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Widocznie ŚWISTAK CO W PAPIERKI ZAWIJA ma wolne, swoją drogą też zamówiłem , pieniędzory przelałem i czekam.
  • #24 3648763
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Ja mogę mieć to od ręki za 30ł. Tylko jak to przerobić żeby odbierało w "0" a nie w "5"??? ma ktoś jakiś pomysł??? Czytałem że trzeba dobrać cewkę i podłączyć z kwarcem. no ale jaką cewke?? ile zwoi?? nikt nic nie podał. A może wystarczy podpiąć kondensator do kwarcu??
  • #25 3648919
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

liszkar napisał:
    ... Tylko jak to przerobić żeby odbierało w "0" a nie w "5"??? ma ktoś jakiś pomysł???

Dziwne informacje posiadasz. W opisie tego zestawu wyraźnie napisano :

Czy warto złożyć kit minicb z ATV? Opinie i doświadczenia użytkowników

Co więc chcesz przerabiać, jak jest w zerach ?
  • #26 3648990
    liszkar
    Poziom 20  
    Tak pisało w opisie tego projektu. Czytałem to w ich czasopiśmie. No chyba że w kicie jest inaczej.
  • #27 3649394
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,
    policzmy zgodnie ze schematem:

pcz=5,068MHz + heterodyna (kwarc 22,1184MHz) =27,1864MHz

Co to oznacza? ..ano, że trzeba kawarc przeciagnąć w dół o 1,4kHz (co jest wykonalne) aby odbierać w........... piątkach.

Aby odbierać w zerach to kwarc należy przeciągnąć w dół o ...6,4kHz co może być już kłopotliwe. Nie każdy rezonator da się tak przeciągnąć. Jestem jednak dobrej myśli że może się udać uzyskać z niego f=22,112MHz. Koniecznie należy zastosować w szereg z kwarcem indukcyjność. Jej wartość jest trudna do określenia bez posiadania kwarcu (kwarce mają różne "cięcia" i stąd różnie zachowują się przy przeciąganiu).

Zamówiłem ten kit i czekam. Jak zmontuję to się podzielę uwagami.
    Przecież , jak słusznie c2h50h zauważył, że jest to Rx na 19-sty kanał (27,180)

Marek
  • #28 3649524
    liszkar
    Poziom 20  
    Czekam na rezultat :D Bo w artykule dokładnie pisze że trzeba dobrać w miejsce zwory odpowiednią cewkę :D no ale może w kicie AVT już to zrobili?? (w co wątpie).
  • #29 3650748
    Klima
    Poziom 31  
    Trzeba wziąć cewkę z wkręcanym rdzeniem, na przykład z obwodów 7x7. Pytanie, na ile to będzie stabilne?

Dodano po 3 [minuty]:

SP8JUX napisał:
    Witam,
    policzmy zgodnie ze schematem:

pcz=5,068MHz + heterodyna (kwarc 22,1184MHz) =27,1864MHz

Co to oznacza? ..ano, że trzeba kawarc przeciagnąć w dół o 1,4kHz (co jest wykonalne) aby odbierać w........... piątkach.

Aby odbierać w zerach to kwarc należy przeciągnąć w dół o ...6,4kHz co może być już kłopotliwe. Nie każdy rezonator da się tak przeciągnąć. Jestem jednak dobrej myśli że może się udać uzyskać z niego f=22,112MHz. Koniecznie należy zastosować w szereg z kwarcem indukcyjność. Jej wartość jest trudna do określenia bez posiadania kwarcu (kwarce mają różne "cięcia" i stąd różnie zachowują się przy przeciąganiu).

Zamówiłem ten kit i czekam. Jak zmontuję to się podzielę uwagami.
    Przecież , jak słusznie c2h50h zauważył, że jest to Rx na 19-sty kanał (27,180)

Marek

No a może zatem zamiast kwarcu rezonator ceramiczny 22MHz? Powinien być bardziej podatny na przeciąganie?
  • #30 3651975
    mertens
    Poziom 12  
    Nie uwierzycie co znalazłem kilka dni temu w swojej skrzynce na listy ?? Specjalna pocztówka od AVT dotycząca tego właśnie odbiornika ??

Wygląda na to ze AVT zaczyna dbać o klientów,albo boją się fali skarg niezadowolonych klientów którzy kupili ten "szajs" ??
    Załączniki:
    • poprawka.jpg (331.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zestawu KIT odbiornika mini CB na pasmo 27 MHz oferowanego przez AVT, modelu opisanego pod linkiem sklepu AVT. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z montażem i eksploatacją tego odbiornika. Wiele opinii wskazuje na problemy z jakością zestawu: brak kompletnych elementów, konieczność dokupienia modułu syntezy częstotliwości, błędy w dokumentacji i płytce drukowanej, a także słabą czułość i selektywność odbiornika. Często pojawia się problem wzbudzania się układu, niedziałającej lub problematycznej blokady szumów (histereza, blokowanie wszystkich sygnałów), a także trudności z dostrojeniem do właściwej częstotliwości (kanał 19, 27,180 MHz). Użytkownicy stosowali różne modyfikacje, takie jak wymiana kondensatorów na trymerowe, dodanie dławików o różnych indukcyjnościach (np. 1,8uH, 2,2uH, 3,3uH), ekranowanie, zmiana kwarców i filtrów kwarcowych (7x7), a także dodanie przedwzmacniaczy antenowych (np. AVT2122). Pomimo tych działań, odbiornik często odbierał sygnały z niewielkiego zasięgu (około 1,5-3 km), zniekształcone lub z dużym szumem. Wiele osób zgłaszało konieczność reklamacji i wymiany uszkodzonych układów scalonych TDA1083. Autor projektu potwierdził, że poprawnie zmontowane zestawy powinny działać, jednak użytkownicy wskazywali na niedopracowania konstrukcji i wykonania. W dyskusji pojawiły się także propozycje alternatywnych rozwiązań, w tym odbiornika 40-kanałowego AVT2797 oraz własnych konstrukcji z syntezą i filtrami piezoceramicznymi. Ogólnie KIT AVT oceniany jest jako niedopracowany, z problemami technicznymi i ograniczonymi parametrami odbiorczymi, co powoduje mieszane uczucia co do jego opłacalności i użyteczności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA