logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson LX 300 - wolny wydruk z Windows XP, problem ze sterownikiem?

zidane 05 Lut 2007 19:35 4225 5
REKLAMA
  • #1 3532368
    zidane
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dzien Dobry
    Mam gorące pytanie
    Zepsula mi sie drukarka laserowa na ktorej normalnie drukowalem, a ze musze wydrukowac troche papierow to podlaczylem awaryjnie drukarke Epson LX 300, kupilem nawet nowa tasme. I niby wszystko jest ok., ale drukuje starsznie wolno. Korzystam w tym momencie z Excela i Worda. Jak mam tylko troche tekst na stronie to jeszcze idzie znosnie, ale jak juz jest zapelniona cala strona (np. tekstem w Wordzie) to strasznie wolno to drukuje (1 strone ok. 5 minut, a nawet wiecej). Nie wiem co jest grane.Ale sterownik mam ok, system Windows XP.Wczesniej jak nia drukowalem to jeszcze mialem w komputerze tylko DOS. Czy nie wiecie o co z tym chodzi.
    A moze sterownik mam jakis do d...Bo czasem jak drukuje to zdarza sie (ale rzadko) ze przerywa wydruk i drukuje jakies glupoty.
    Prosze o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3532938
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Drukarka ma malo pamieci, w buforze wolno je przetwarza i masz efekt wolnego drukowania. Po za tym powinienes, jak sam sasugerowales odswierzyc sterowniki. Powinno troche pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3533330
    zidane
    Poziom 13  
    Zainstalowalem nowy sterownik i nic to nie dalo.
    Drukuje poprawnie (polskie fonty itd) ale wolno.A pamietam dobrych pare lat temu ze drukowala jak szalona. Czyli, znaczy ze co?Ze ta drukarka nie nadaje sie do Windows czy jak?
    Czy ktos moze mi to dokladniej wyjasnic.
    Przeciez z tego co sie orientuje to drukarki iglowe sa dostepne jeszcze w handlu, i ten model takze. No to dziwi mnie bardzo ze nie jest przystosowana do wspolpracy z Windows. Jezeli tak, do do czego tych drukarek sie uzywa. Czyzby tylko do drukowania faktur w duzych sklepach.
    No....,teraz wlasnie drukuje tekst z Worda, to czlowieka moze szlag trafic jak to wolno drukuje....
    A moze da sie cos z tym zrobic????
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 3534407
    pjprezes
    Poziom 19  
    Zakładam że drukarka jest w dobrym stanie technicznym i prowadnica głowicy nie jest zasyfiona tak że głowica ciężko "chodzi". Zakładam również, że z dosa drukuje normalnie (zrób c:\>dir >lpt1). Sterowniki instaluj standardowe które masz w windowsie. Jaki masz sterownik portu (COM i LPT), jeżeli port drukarki ECP (LPT1) to będziemy myśleli dalej nad problemem. Jeśli któraś z powyższych możliwości jest inna to napisz coś o tym.
  • REKLAMA
  • #5 3534602
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam.
    Prędkość i zarazem jakość (gęstość) wydruku (stawiania znaków) pod windowsem w tej drukarce(i każdej innej igłówce) można zmieniać w sterowniku drukarki - im stawia minej znaków na danej powierzchni tym drukuje szybciej i mniej dokładnie zarazem (poszukaj zakładki jakość wydruku? gęstośc wydruku? ta zakładka jest odpowiednikiem ustawiania rozdzielczości wydruku w drukarkach laserowych i atramentowych) będzie tam kilka opcji do wyboru (nie mogę teraz podać dokładnie bo nie siedzę w pracy) - ale coś jak 240x240 itp. im mniejsza liczba tym większa będzie prędkość.

P.S.
    Sprawdź czystość panewek karetki i pręta - w razie swierdzenia brudu, który może być także pod spodem pręta (pręt powinien być czysty i suchy) trzeba je rozebrać i przemyć benzyną lakową - uwaga na elementy obudowy - benzyna je rozpuszcza.
    Smarowanie czymkolwiek tych elementów daje efekt pozytywny tylko krótkotrwale i wymaga stałego dozoru pracy urządzenia, dlatego to odradzam.

Pozdrawiam.
  • #6 3535615
    zidane
    Poziom 13  
    Z pod DOS-a drukuje ok.Tzn. tak jak ma drukowac, wiec raczej mechanicznie drukarka jest sprawna. Jak mu dalem PrintScreen na oknie z Nortonem Commanderem to az glowica chciala wyskoczyc z drukarki, tak szybko drukowala. Drukowalem nawet z takiego starego, chyba ruskiego, edytora tekstu pod DOS o nazwie TAG i cala zapelniona strone tekstu drukuje mi w 0,5 minuty!!! A z Worda 5 minut. Cos mi sie "obilo o oczy" jak przegladalem int. ze z pod Windowsa ta drukarka drukuje w trybie graficznym, ktory jest znacznie wolniejszy od trybu tekstowego. No ale zeby 5-7 minut drukowal 1 strone A4. To szok.
    Sterownik jest chyba ok., wewnetrzny Windows XP. Port ECP (LPT1), plik sterownika nazywa sie PARPORT.SYS. Wyglada na to ze ustawienia sa ok. Jezeli chodzi o ustawienia we wlasciwosciach druku i drukarki to tam za wiele nie da sie ustawic. Rozdzielczosc druku mam ustwiona ta srodkowa. Ale po zmianie na ta najnizsza, szybkosc druku wzrasta tylko minimalnie, ale za to znaczaco spada jakosc.
    Pozdr

Dodano po 24 [minuty]:

Jak przegladalem troche instrukcje obslugi, to zwrocilem uwage na cos takiego w jej wewnetrznych ustawieniach jak szybkosc transmisji. Sa tam rozne wartosci w Bodach. Standardowo jest 9600. Ale jest tez opcja 19200. czy myslicie ze przestawienie na ta wyzsza wartosc cos zmieni???
    pozdr
REKLAMA