logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie wyregulować reduktor Tartarini elektronik w instalacji gazowej?

caahir 05 Lut 2007 20:54 10085 5
REKLAMA
  • #1 3532786
    caahir
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Czy możliwe jest wyrególowanie instalacji gazowej samemu i jak to się robi. Wymieniłem reduktor (parownik) i teraz chciałbym go wyrególować. Reduktor Tartarini elektronik. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3532911
    AnndY
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Sugeruje raczej diagnostę, sprawdzi skład po spaleniu mieszanki ale jeżeli gaz masz sterowany elektronicznie od sondy to nie wymaga instalacja żadnej regulacji.
  • REKLAMA
  • #3 3532946
    sztywny13
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    caahir napisał:
    Czy możliwe jest wyrególowanie instalacji gazowej samemu i jak to się robi. Wymieniłem reduktor (parownik) i teraz chciałbym go wyrególować. Reduktor Tartarini elektronik. Dziękuję za pomoc.

Zajrzyj http://www.landroverclub.pl/lpg/lpg.htm
  • REKLAMA
  • #4 3532964
    caahir
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Instalacja jest zamontowana w oplu kadecie silnik 1,3 l. jest to gaźnikowy silnik. Elektroniczna to ona jest tylko z nazwy. Na reduktorze jest zamontowany elektrozawór który jest otwierany tylko w czasie pracy silnika natomiast nie ma sterowania podciśnieniem jak to bylo stosowane w instalacjach w polonezie lub w innych autach z gaźnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 3532971
    sztywny13
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    AnndY napisał:
    Sugeruje raczej diagnostę, sprawdzi skład po spaleniu mieszanki ale jeżeli gaz masz sterowany elektronicznie od sondy to nie wymaga instalacja żadnej regulacji.

Kolega wymienił reduktor, więc instalacja wymaga regulacji, a po przejechaniu powiedzmy ok. 1000km ponownego sprawdzenia ustawień.
  • #6 3533153
    AnndY
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    :)) Ja na gazniku kiedyś to regulacje robiłem tak;
    Odpalalem, na lpg, i obroty ustawiam na max moment;
    kadett 1,3N bedzie miał je przy 3400 obr/min a 1,3S przy 4200.
    Wiec po zablokowaniu czymkolwiek cięgna od przepustnicy kręciłem zaworkiem przepływowym az czułem że silniczek zaczyna się zdeczka dusić.
    I fura była gotowa do jazdy.
    Przy okazji kąt zapłonu mozna mu podkrecić o 5st z orginalnych 10, bedzie lepiej chodził.
REKLAMA