logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zatarcie pompy próżniowej po użyciu oleju jadalnego?

bomber 06 Lut 2007 23:09 3727 8
REKLAMA
  • #1 3537815
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam wszystkich chetnych do pomocy i adminow .. :D
    Nie wiedzialem gdzie to dac ale w tym dziale juz byl jeden temat(zupelnie inny watek wiec zalozylem nowy) o pomach prozniowych tak wiec postanowilem tu to dac.
    Pompe wzialem z pod szkolnego smietknika uprzedzony wczesniej przez nuczycilea ze takie rzeczy beda wywalne .. :D
    Pompa na poczatku dzialal, krecila sie spokojnie ale nie wytwazala dobrego - niskiego cisnienia bo woda nie wrzala...
    Tak wiec w ramach naprawy dolalem oleju jadalnego - wiem ze zle zrobilem ale tak polecil znajomy fizyk ..
    Pompa zatarla sie od tego czy cos ... W kazdym razie obraca sie bardzo ciezko ale pompuje :D na tyle cizezko ze nawet wiekszy silnik nie daje sobie rady.
    Tak wiec chyba trzeba by wymienic olej - na jaki? ... jesli trzeba .. i zeby nie bylo tak ze zainwestuje X zlotych w olej a tu nie bedzie dzialac tak wiec prosze odrazu napisac o prawdopodbienstwie dzialania.
    Nie potrzebuje aby dzialala jak nowa jednak niech wytwozy takie cisnienie aby woda bulgotala....Bardzo mi na tym zalezy bo pompa jest mi potzrbna do dalszych doswiadczen i projektu ..
    Za pomoc moga byc pynkty jesli ktos bardzo potrzebuje :D
    Pompa ma na etykietce napisane ze pochodzi z Fabyki pomocy naukowych w koszalinie.wiecej danych nie odczytam.
    Pompe rozebralem tak wiec filtr byl czyszczony i to nie jego wina.
    Pod fitrem obraca sie jakis walec z zaglebieniami.
    Daje fotki i jestem otwarty na wszelkie metody niekonwencjonalne jednak mam malo $$

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "AGD i Systemy Grzewcze".

Załączniki:
    • HPIM1915.JPG (57.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HPIM1914.JPG (59.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HPIM1913.JPG (32.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3537961
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Przede wszystkim dokladnie wyczysc z oleju jadalnego :) Z tego co pamietam sa to oleje schnace, wiec o zatarcie pompy nietrudno. A co nalac? Nie znam sie na tym, ale olej z agregatu od lodowki powinien byc OK - w koncu agregat tez jest pompa :) A moze olej silikonowy?
  • #3 3538044
    bomber
    Poziom 24  
    Tylko ze tam to wejdzie tego oleju z litr albo i lepiej tak wiec gdzie kupic najtaniej odpowiedni olej, oraz jakie sa szanse ze cos zepsulem na amen ? :D
    Moze jakas metoda na odseparowanie tych 100 ml oleju jadalnego od tego dobrego ? wtedy to bym musial dolac tylko troche takiego specjalnego ...
    Poradzcie mi cos ludzie zeby wyszlo jak najtaniej :idea:
  • REKLAMA
  • #4 3538058
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Najlepiej spytaj kolegi AlekZ, chyba zna sie na pompach prozniowych ;)
  • REKLAMA
  • #5 3538473
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Nie wycieraj d..y szklem- jak chcesz to użytkować to napełnij olejem do pomp próżniowych - 1 litr około 20 plnów, w Koszalinie producrcent to było Tepro ale cudów od niej nie oczekuj bo to chyba jednostopniowa pompa była a do napraw potrzebna jest dwustopniowa-lepszą próżnię wytwarza.
  • #6 3538888
    bomber
    Poziom 24  
    Tylko ze ja jestem jeszcze w liceum i chcem juz uzyc do wytwozenia nizszego cisniena a nie prozni oraz do wprowadzenia wody w stan wzenia w temp. pokojowej.
    Tak wiec chyba ta powinna tkim zadaniom podolac. Czy ktos mi napisze jak wymienic olej .. tzn niby wiem wylac stary i wlac nowy tylko ze jak wiadomo resztki jakies zostana tak wiec czy mam ja powycierac jakas szmata czy co ?
    Jakie sa szanse ze bedzie dzialac po wymanie oleju tak jak ja potrzebuje tzn. nie 100% sprawna ale raczej sprawna. Pompa sie jeszcze kreci po nocy wiec chyba nie bedzie problemow z niemozliowscia ruszenia aby olej stary wyszedl z tych wszystkich zakamarkow, moze jak ja oproznie z oleju dac tam denaturatu zeby dobrze wyczyscic ten "zly" olej ?
    Moze ktos mi powie ile tego oleju ma byc. tzn jak ja dostalem to bylo tyle ze brakowaly 4 cm do pokrycia calego ukladu. Czy jak kupie nowy to moze byc tylko tyle czy musze nalac do pelna czyli tak jak jest teraz?
    Moze ktos widzial przypadkiem ten olej w jakims sklepie internetowym ? jak dzis wyleje stary to zobacze ile wchodzi.
    Czy pompa maze stac skrecona ale bez oleju prez powiedzmy tydzien , czy to raczej grozi jakims uszkodzeniem i lepiej zostawic te stary wymieszany olej az do dnia wymiany ?
    Moze jest jakis niekonwencojalny zamiennik takiego oleju bo jak mowilem nie potrzebuje 100% wydajnosci ale zeby cos dzialalo w miare ...
  • #7 3539919
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    czyść naftą >>>a olej wlej z zepsutej sprężarki >>te oleje są ciekłe

olej musi być czysty
  • #8 3540237
    bomber
    Poziom 24  
    Wylac stary ok.
    Czyscic tzn wlac tam troche i zakrecic recznie pare razy calym mechanizmem i oczywiscie reszte troche wypucowac?
    Olej kupic najtanszy do pomp prozniowych ?
    Czy moze stac tydzien bez zadnego oleju czy lepiej niech stoi z tym pomieszanym ?
  • REKLAMA
  • #9 3542714
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! najlepiej rozbierz co się da ( pamiętaj co gdzie ) , umyj dokładnie całość ! . następnie zalej pompę olejem do pomp próżniowych . koniecznie takim a nie do sprężarek ! . ma on inne włąściwości - pracuje w podciśnieniu . w " walcu " prawdopodobnie są łopatki , mogą być z tworzywa ( co gorsze pompy ) lub z czegoś podobnego do grafitu . sprawdź czy łopatki poruszją się w wirniku . nie połam ich !! . naprawiłem parę pomp próżniowych i wiem że te łopatki są dość drogie i ciężko dostępne . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zatarcia pompy próżniowej spowodowanego użyciem oleju jadalnego, który jest olejem schnącym i nieodpowiednim do tego typu urządzeń. Zaleca się całkowite oczyszczenie pompy z oleju jadalnego, np. poprzez płukanie naftą lub denaturatem, oraz wymianę oleju na specjalistyczny olej do pomp próżniowych, który ma właściwości pracy w podciśnieniu. Olej do pomp próżniowych jest dostępny w cenie około 20 zł za litr, a jego ilość powinna pokrywać cały układ pompy, uzupełniając poziom do pierwotnego stanu. Wskazano, że olej do sprężarek nie jest odpowiedni, gdyż ma inne właściwości. Dodatkowo podkreślono, że pompy jednostopniowe mają ograniczone możliwości wytwarzania niskiego ciśnienia, a do lepszej próżni potrzebna jest pompa dwustopniowa. Zaleca się także rozebranie pompy, dokładne umycie i sprawdzenie stanu łopatek wirnika, które mogą być wykonane z tworzywa lub grafitu i są trudne do wymiany. Pompa powinna być napełniona czystym olejem do pomp próżniowych, aby zapewnić jej prawidłową pracę i uniknąć dalszych uszkodzeń.
REKLAMA