logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tanią pompę próżniową z agregatu lodówki do żywic?

archanoid 15 Sty 2014 18:47 38628 21
  • #1 13180396
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    Witam . Mam o kolegów pytanie . Z czego tanio zrobić pompę próżniową do odpowietrzania mas silikonowych do wykonywania form i do odpowietrzania żywic . Wiem że można kupić za niecałe 400 złociszy gotową pompę . Ale czy na przykład agregat z lodówki można by do tego wykorzystać aby uzyskać podciśnienie. Odlewałem ostatnio zakończenie linki do siłownika klapki wlewu paliwa astry III i odlew wyszedł prawie idealnie (jeden bąbelek powietrza) .
  • #2 13180501
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Ocena: 137
    Wszystko zależy od tego jakie podciśnienie potrzebujesz uzyskać i jaką potrzebujesz wydajność.
  • #3 13180548
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Przykładowo masa silikonowa do wykonywania form powinna być odpowietrzona w próżni o wartości 30 do 50 mbar. Co do wydajności to nie musi być powalająca . Jak na razie odlewam małe elementy .
  • #4 13180844
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Miałeś na myśli 50Mbar ? ( Mega a mili to różnica :).
    Agregat z lodówki wyciśnie maksymalnie 40bar. Więc jeśli chodziło Ci o 50Mbar ( jakieś masakryczne to podciśnie ) to nie da rady.
  • #5 13180984
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Kolego oznaczenie mbar to mili bary a Mbar to mega bary . Czyli nie interesuje mnie uzyskanie ciśnienia ale podciśnienia .
  • #6 13181169
    Czybyszew
    Poziom 20  
    Dlatego chciałem się upwenić czy chcesz m czy M :))
    Co do agregatu to jak coś z jednej strony dmucha to z drugiej musi ssać....:)
    Dla takich podciśnień agregat więc się nada ale będziesz musiał dodać regulator podciśnienia żeby Ci forma nie implodowała :)
  • #7 13181300
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1545
    Czybyszew napisał:
    Co do agregatu to jak coś z jednej strony dmucha to z drugiej musi ssać.

Nie prawda agregat lodówki jest w obudowie zamkniętej do obudowy przychodzi rurka z powrotu freonu a do obiegu idzie nadciśnienie .
    http://www.youtube.com/watch?v=a5GqbNdj_0Q
    Możesz spróbować z sprężarkami do chłodni maja dużą wydajność i interesujące cię podciśnienie zapytać fachowców jakie tam występuje podciśnienie .Ale najlepiej to mieć pompę Buscha ;
    http://www.busch.com.pl/produkty/modele-pomp/przeglad-produktow/
  • #8 13184273
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Popytałem kumpla w pracy który naprawia (naprawiał) lodówki . Z agregatu można zmajstrować taką pompę tylko na wylocie trzeba zamontować zbiorniczek przez który będzie się wydostawało odpompowane powietrze ale olej gdyby pluła po wyłączeniu powróci do agregatu. Na początek nie potrzebuję jakiś super wydajności jeśli będzie więcej pracy i coś większego to napewno zainwestuję w pompę próżniową. A z tego co widzę i z rozeznania rynku to roboty jest wiele.
  • #9 13281041
    Rohman
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pompka ze starej lodówki to kiepski pomysł, bo po prostu ma za małą wydajność. Zanim odpompujesz komorę, to żywica zastygnie.
    Ja kiedyś miałem taką pompę ze starego klimatyzatora. Dawało radę z komorą około 6 litrów.
  • #10 13281451
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Nie wiem jakiej kolego żywicy używałeś że tak szybko żelowała aby nie móc odpompować powietrze .
  • #11 13282095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13283293
    Rohman
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Kolego Jaszto, nie masz racji. Po 1000 obrotach takiej pompki masz przepompowane 10 litrów, a nie odpompowane! Za każdym ruchem tłoka masz niższe ciśnienie, a co za tym idzie mniej powietrza wchodzi do tłoka. Do tego dochodzi nieszczelność komory. No i sam agregat też ma swoje lata, bo mowa o starym z 20 letniej lodówki (w innym wypadku kupiłbyś pompę za 400zł) Przy małej wydajności pompy praca z urządzeniem jest stresująca.

Kolego Archanoid, z tym zastyganiem żywicy to tak sobie zażartowałem:) Po prostu szkoda czasu na patrzenie czy odgazuje, czy nie.

A tak w ogóle to uważam, że tyle samo jest zachodu i kosztów z agregatem z lodówki, co i z agregatem z klimatyzatora. I jedno i drugie jest ze złomowiska.
    Więc lepiej jest bawić się czymś porządniejszym.
  • #13 13284229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13285495
    Krzysztof Reszka
    Spróbuj rozejrzeć się za pompą do dojarek od krów . Poszukaj na portalach ze sprzedażą są za niewielkie pieniądze.
  • #15 13285658
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Panowie temat rozwiązał się sam chyba się skuszę na taką pompę Link .
    Jak dla mnie narazie wystarczy i nie jest aż tak droga.
  • #16 13286020
    Krzysztof Reszka
    Jest to pompa używana przez chłodników do wypompowywania powietrza z obiegu przed podaniem freonu .
  • #17 13286042
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Może i chłodnicy takich używają ale będzie jak najbardziej odpowiednia . Przyda się w przyszłości do laminowania . Co najważniejsze można nią uzyskać podciśnienie 10Pa czyli jeśli dobrze liczę 1mBar .
  • #18 13286111
    Krzysztof Reszka
    Do tego jakiś osprzęt vacuometr zaworki ,pamiętaj ona nie może pracować na luzie , wydmuchuje sobie olej .
  • #19 13286220
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Z opisu tej pompy wynika że na wydechu ma separator aby nie wydmuchiwała oleju ani jego oparów . Co do zaworów to jedynie na ssaniu po uzyskaniu podciśnienia zamknąć zawór i wyłączyć pompę aby nie pracowała niepotrzebnie . I tu dobry był by automat . Po osiągnięciu zadanego podciśnienia zamyka zawór i wyłącza pompę .
  • #20 13286367
    Krzysztof Reszka
    Lepiej tego pilnować bo separator to przeważnie metalowe wióry lub coś podobnego, a olej uchodzi z parą i powietrzem w postaci mikro kropli. Co do zaworów może zrobić jakieś sterowanie połączone z twoją maszyną, Jeśli potrzebujesz dokładne podciśnienie to vacumetr z olejem bo są bicia od sprężarki (drganie przyrządu).
  • #21 13417480
    marcinh2
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Olej pompy próżniowej to ważna sprawa - nie zapominaj o tym. Ja kupuję oleje busch w sklepie lepsze zgrzewanie - kupiłem 5 litrów bo się bardziej opłacało, wystarczy na długo :)
  • #22 13581888
    archanoid
    Poziom 26  
    Witam . Problem rozwiązałem pożyczając od kumpla agregat z lodówki który stosuje go do odpompowywania czynnika z układu chłodzenia lodówek .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy taniej pompy próżniowej z agregatu lodówki do odpowietrzania mas silikonowych i żywic. Użytkownicy zwrócili uwagę na różne aspekty, takie jak wymagane podciśnienie (30-50 mbar) oraz wydajność agregatu, który może osiągnąć maksymalnie 40 mbar. Zauważono, że agregat lodówki może być użyty, ale wymaga dodatkowego regulatora podciśnienia, aby uniknąć implozji formy. Inne propozycje obejmowały użycie sprężarek z klimatyzatorów oraz pomp łopatkowych, które oferują lepszą wydajność. Użytkownicy podkreślili również znaczenie separatorów oleju i vacuometrów w konstrukcji pompy. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji rozwiązał problem, pożyczając agregat z lodówki, który był używany do odpompowywania czynnika chłodniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA