logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video?

Szokolo 06 Lut 2007 23:27 4520 9
REKLAMA
  • #1 3537892
    Szokolo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam! Ostatnio trafiła do mnie nowa matryca TFT 6" wraz z elektroniką, podłączenie następuje poprzez taśmę 20 pinowa. Posiada wbudowany inwenter. Czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś i wie jak to podłączyć np pod DVD w samochodzie z wyjściami chinch lub S-Video 4 bądz 8 pin. ??? Widoczne kostki na płycie to: IR3Y31M (SHARP), MN83951, LM2903M, LF353, 7611M, KSS 7GT, 7W14. Nóżki 4 i 5 taśmy idą do bezpieczników 250mA i 750mA więc musi to byś zasilanie... Jak ktoś choć wie jaki jest jej typ czy producent wdzięczny bym był za info . Wtedy to by się coś pomyślało z notą katalogową. Załączam foto (trochę krzywe bo przez lupę). Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0331.JPG (52.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0330.JPG (44.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0318.JPG (102.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0317.JPG (168.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0316.JPG (143.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3542037
    pimpuk
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Chassis bardzo łatwo się rozbiera.
    Na ściance obudowy podświetlenia jest naklejka z pełną nazwą matrycy.
    Ale z tego co widzę, to driver umieszczony jest pod następną osłoną z blachy.
    Stawiam, że na 99% to SHARP serii LQ0xxT5...(tu chciałbym aby było GGxx lub CGxx , jak się dowiemy na 100%, to ci wytłumaczę dlaczego), ale z wyglądu przypomina mi LQ064V3DG01 co było by super, ponieważ jako jeden z nielicznych przedstawicieli paneli SHARP średnich rozmiarów, posiada rozdzielczość natywną 640x480 pixeli.
    Rozbierz to na kawałki i porób zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 3542304
    Szokolo
    Poziom 19  
    Dziękuję za zainteresowanie. Matryca ma przekątna 17cm, więc najprawdopodobniej to 6,5" a nie 6" za pomyłkę przepraszam. Posiada wbudowany inwenter zasilajacy jedną zimna katodę w kształcie litery M. Wnętrze wygląda tak :-) Na płytkach symbole to LNP0317, GCMK-M1X, LNPA021B2. Coś mi mówi, że to nie jest matryca SHARPA, raczej NEC (oznaczenie LNP....) lub jakaś inna firma.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0354.JPG (85.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0353.JPG (78.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0350.JPG (84.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0349.JPG (78.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0348.JPG (87.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3546528
    pimpuk
    Poziom 23  
    Faktycznie, teraz nie przypomina to sharpa.
    Możliwe, że to nec lub bardziej panasonic.
    Sourcedriver panasonika nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ wsadzają go nawet do dużych telewizorów lcd.
    Dziwię się, że panel nie posiada żadnych oznaczeń.
    Dobrze by było gdybym miał go na żywo, ale w takim przypadku to może zrobił byś wysokiej rozdzielczości skan obu stron płytki.
  • #5 3547773
    Szokolo
    Poziom 19  
    Zdecydowałem się podłączyć matrycę metoda prób i błędów :-). Okazało się, że matryca ożywa przy napięciu ok. 11V czyli jej zasilanie najprawdopodobniej wynosi 12V (pin 1,2 GND 4,5 +12V). Sygnał (Composite video) podałem z gniazda EURO (pin 7 na złączu matrycy), masa sygnału do masy zasilania. Na matrycy pokazał się obraz tyle, że czarno-biały w dodatku strasznie ciemny... Brakowało także jakby synchronizacji ponieważ nieraz obraz był OK, nieraz występował objaw "przewijania" obrazu. Co do ciemnego obrazu domyślam się, że trzeba dorobić modół do sterowania, jasnością, kolorem i kontrastem :-). Tylko co z tą synchronizacją?? Wiem chyba także gdzie są sygnały R,G,B (po podaniu sygnału Composite video) brzeg matrycy robi się niebieski, zielony bądź czerwony (są to piny 18,19,20). Na pinach 9,10 występuje napiękie ok. +4,5V (względem masy) moim zdaniem jest to napięcie, które podaje sie na potencjometry jasności, koloru i kontrastu, ale mogę się mylić. Na pinie 12 napięcie wynosi +0,2V (względem masy). Mam jeszcze takie teroetyczne pytanie czy podanie tylko sygnałów R,G,B jest wystarczające, czy trzeba podać jeszcze jakąś inną informację np. synchronizację (4 przewód), Jeżeli tak z jakiego pinu go pobrać w złączu EURO w odtwarzaczu DVD?? Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 3548232
    pimpuk
    Poziom 23  
    Cieszę się, że się udało uruchomić.
    Ja zwykle studiuję całe PCB kostka po kostce, rysuję schemat itd.
    Jeśli chodzi o synchro, to oczywiście że jest potrzebne do prawidłowej pracy matrycy.
    Zwykle jest tak, że driver potrzebuje podania sygnału AV i sam wyseparowuje sobie sygnały, ponieważ odtwarzacze dvd nie podają na scarta wyseparowanych sygnałów synchronizacji.
    Sygnał AV jest na 19 pinie scarta.
  • REKLAMA
  • #7 3548383
    Szokolo
    Poziom 19  
    Masz może rozpiskę co jest gdzie w IR3Y31M . Kurczę nigdzie nie mogę znaleźść porządnej noty katalogowej... Po prostu nie chcę w ciemno robić podłączeń do jasności, koloru i kontrastu :-). Wiem, że ten scalak bierze te ustawienia na siebie,regulacji dokonuje się za pomocą napięcia podawanego z "potencjonetrowego" dzielnika napięc.

Dodano 10.2.2007 22:20

Matryca prawie już działa, pisze prawie, ponieważ obraz dalej jest czarno-biały (choć juz bardzo dobrej jakości), regulacja jasności i kontrastu działa super. Problem mam z podłączeniem intensywności kolorów (bez tego obraz właśnie jest czarno-biały)... Zauważyłem, że jak poślinię palce dotknę nimi pinów 9 i 10 równoczeście drugą ręką plusa zasilania (+12V) obraz wreszcie nabiera kolorów :-). Pomyślałem, że moje ciało robi w tym momencie za dzielnik napięć między dwoma pinami a + zasilania, więc postanowiłem pokombinować z potencjometrami i rezystorami, spędziłem przed tym ze dwie godziny niestety bez rezultatów... Już nie wiem co jest grane. Wie ktoś może o co chodzi ??? Mormalnie trzeba się zwrócić po pomoc do jasnowidza :-).
  • Pomocny post
    #8 3554813
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Czy jest wiadome z czego ta matryca pochodzi, może okrężną drogą da się dojść do tych wyprowadzeń?
  • #10 3562378
    Szokolo
    Poziom 19  
    Pimpuk dziękuję za note katalogową. O dziwo wyszło, że wszystko podłączyłem dobrze :-). Problem z kolorami rozwiązał mój kolega, okazało się, że matryca ma 2 wejścia na jedno trzeba podac sygnał np. composite video a na drugi podać informację o kolorach (composite video + kondensator 56pF w szeregu). Na koniec podam tylko co i gdzie. 1,2-GND zasilania; 3-nie używam; 3,5- +11,5V (nie przekraczać 12V, grozi przepaleniem bezpiecznika SMD 250mA - sam się o tym przekonałem); 6-GND; 7-wej. composite video; 8-GND; 9-+5V do jasności; 10-+5V do kontrastu i nasycenia barw; 11- (komposite video za kondensatorem 56pF; 12-nasycenie barw, 13-nie używam, 14-kontrast, 15-jasność; 16-GND; 17 nie używam , 18,19,20 najprawdopodobniej wejścia RGB (ja ich nie używam). W załączniku podłączenie potencjometrów regulacyjnych. Dziękuję wszystkim za pomoc i za zainteresowanie tematem (w szczególności kol. PIMPUK) , pozdrawiam! Szokolo
    Załączniki:
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? Podłączenie potencjometrów.JPG (74.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć matrycę TFT 6 do DVD w samochodzie przez chinch/S-Video? 000_0376.JPG (44.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia matrycy TFT o przekątnej około 6,5" (17 cm) z wbudowanym inwerterem do samochodowego odtwarzacza DVD posiadającego wyjścia Composite video (chinch) lub S-Video. Matryca posiada 20-pinowe złącze taśmowe, zasilanie około 12V (piny 4 i 5) oraz sygnał Composite video na pinie 7. Występują problemy z uzyskaniem obrazu kolorowego – początkowo obraz był czarno-biały i ciemny, z niestabilną synchronizacją. Okazało się, że matryca wymaga podania sygnału Composite video oraz dodatkowego sygnału kolorów przez drugie wejście (Composite video z kondensatorem 56pF w szeregu). Regulacja jasności, kontrastu i nasycenia barw odbywa się przez napięcia na pinach 9 i 10 (około +5V), które sterują potencjometrami. Wskazano, że sygnał synchronizacji jest niezbędny i zwykle driver matrycy wyodrębnia go z sygnału AV. Matryca może pochodzić od firm Sharp (seria LQ0xxT5 lub LQ064V3DG01), NEC lub Panasonic, jednak brak jednoznacznych oznaczeń. W dyskusji pojawiły się oznaczenia układów scalonych na płytce: IR3Y31M (Sharp), MN83951, LM2903M, LF353, 7611M, KSS 7GT, 7W14 oraz symbole LNP0317, GCMK-M1X, LNPA021B2. Ostatecznie podano szczegółowy opis wyprowadzeń matrycy i sposób podłączenia sygnałów oraz zasilania, co pozwoliło na uzyskanie poprawnego, kolorowego obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA