logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR SHARP vc-A30 - nagrywany dźwięk jest bardzo cichy, jak to naprawić?

Willy Coyote 07 Lut 2007 00:44 1432 11
REKLAMA
  • #1 3538135
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witajcie, wiem sprzęt archaiczny, mam dobry telewizor i w miare sprzęta ale w sypialni jest stary Panasonic 28" i do niego podpięty włąśnie ten "dziadek". Trzymał sie w miarę, bo jak wiadomo miewa ten model usterki przeróżne, jakoś z nich wychodziłem ale teraz klapa ;(
    Jakąkolwiek kasetę odtwarza dobrze ale coś się stało z nagrywanym dźwiękiem? do tej pory był oki, ale teraz nagrywa się b. cicho i aby go usłyszeć przy odtwarzaniu to skala idzi prawie na maxa a co za tym idzie słychać już wszystko tylko nie nagrany głos! ;(
    Może jakiś reset albo kable? Russzałem nimi nawet sprawdzałem euro wygląda oki!

Macie jakieś pomysły bo Żonka nagrywa na nim MjM a jak wysiadł to męczy mnie o nagrywarkę DVD + HDD ale ja sie nie moge zdecydować i szukam pomocy u Was!

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3538242
    minilab
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Musisz oczyścić głowicę stacjonarną Audio i problem będzie zlikwidowany.
  • #3 3538681
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    ??? czyściłem na "oko" wszystko ale, która to ta stacjonarna - prosze organoleptycznie bo w temacie to cieniutki jestem ale lutownice mam i paski już wymieniałem ale "głębiej" to nie ruszałem tematu ;)
    Czyli tak na wzrok co i czym najlepiej ;)
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 3539960
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3594665
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    dzięki, znalazłem i przeczyściłem!
    Problem nie zniknął do końca bo co prawda VHS nagrywa ale strasznie cicho, aby oglądać trzeba pogłośnić TV a tu już ponad połówę skali i słychać bardziej wszystko niż głos z kasety ;(
    Może jest gdzieś regulator głosu jakiś potencjometr? albo też coś przeczyścić trzeba?

pozdr
  • #6 3594762
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Na pewno dobrze przeczyściłeś? To jest podwójna głowica i część foniczna jest u samej góry, tuż pod blaszką, która ją dość skutecznie osłania.
  • #7 3594952
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    jejku, po prawej stronie patrząc od "kasety" poniżej głowicy video jest taka głowiczka audio, podobna jest z lewej strony głowicy video. Czyściłem je pałeczkami (do uszu) zamoczonymi w spyrytusie (troszkę szkoda)
    Może jeszcze wina być kabli euro/chinch do podłączenia sharpa z tv??? Ale jak odtwarza inne kasety to dźwięk jest dodry ale tylko przy nagrywaniu - raczej odtwarzaniu nagranej audycji - dźwięk wycisza!

pomóżta ;(
  • #8 3595001
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Podobne do siebie to są dwie kasujące (ciemnoszare). Do tej z prawej strony dołączona jest druga, podwójna głowica audio/ctl. Ale jeżeli tą masz na myśli i dobrze przeczyściłeś (a często raz i delikatnie nie wystarcza) to prawdopodobnie się wytarła. Jak w magnetofonie - zużyta głowica odtwarza jako tako, ale nagrywanie to mizeria. Myślę jednak, że nie doczyściłeś. Usterkę w elektronice w zasadzie można wykluczyć.
  • #9 3595041
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    hmmm traktowałem spirytem parę razy tak aż na waciku nie zostało nic, żadnego pyłku/odbarwienia. Może powinienem zmienić środek czyszczący albo fakt głowica padła ;(
    Cały czas nagrywała a pewnego wieczoru "zniknął" głos - znaczy się wytracił się do niższego poziomu
  • #10 3595056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 3595705
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    no to chyba z tą szczoteczką przesadziłem ;(
    teraz to już ledwo słychać głos po nagraniu kawałka z TV, wydaje mi sie, że przed "szczotkowaniem" było lepiej - no niewiele lepiej ale lepiej ;)
    Teraz to zostaje mi albo wymiana tego ustrojstwa albo całość "za okno" i niestety nagrywarka DVD
    pozdr
  • #12 3595761
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Willy Coyote napisał:
    no to chyba z tą szczoteczką przesadziłem ;(
    teraz to już ledwo słychać głos po nagraniu kawałka z TV, wydaje mi sie, że przed "szczotkowaniem" było lepiej - no niewiele lepiej ale lepiej

Przesadził doradzający. Nie będę komentował powodów. Początkujący "naprawiacz", lub amator z pełnym zaufaniem podchodzi do rad udzielanych na forum. Często są one niefachowe i wręcz szkodliwe. Należało by się chyba zastanowić nad jakąś formą klasyfikacji "doradców".

Remeknapr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy bardzo cichego dźwięku nagrywanego przez magnetowid Sharp VC-A30. Odtwarzanie kaset działa poprawnie, jednak nagrania audio są słabo słyszalne, wymagając maksymalnego podgłośnienia telewizora, co powoduje dominację szumów nad głosem. Zalecane jest dokładne oczyszczenie podwójnej głowicy audio, znajdującej się po prawej stronie wirującego dysku wizyjnego, najlepiej spirytusem i miękką szczoteczką do zębów. Głowica audio jest osłonięta metalową blaszką, co utrudnia dostęp i wymaga delikatnego, wielokrotnego czyszczenia. Zużycie głowicy audio może powodować słabe nagrywanie, mimo poprawnego odtwarzania. Sprawdzenie kabli euro/chinch nie wykazało problemów, a usterki elektroniczne są mało prawdopodobne. Próby agresywnego czyszczenia szczoteczką mogły pogorszyć sytuację. W przypadku trwałego pogorszenia jakości nagrywania pozostaje wymiana głowicy lub zakup nowego urządzenia, np. nagrywarki DVD+HDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA