logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja HASP na Windows XP dla programu FPP - problemy z działaniem

Przemek26 07 Lut 2007 11:30 12130 4
REKLAMA
  • #1 3538920
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam

Mam palący problem, który muszę rozwiązać do piątku ... :| Problem polega na nieudanych próbach konfiguracji HASP-a wpiętego do jednego z komputerów w sieci w port LPT (pod Win XP) i na bezawaryjnej pracy programu FPP, który jest przez owego HASP-a zabezpieczany...

Sieć składa się z 4-ch komputerów... Program jest zainstalowany na jednym z nich i stamtąd udostępniany pozostałym użytkownikom... System na komputerze, w którym wpięty jest HASP (port LPT) to Win98... I wszystko bezproblemowo działa... Po zamianie sprzętu na nowy (nowy komputer z zainstalowanym WinXP) zaczęły się schody... Nie pomaga instalacja najnowszego softu przeznaocznego pod XP oraz Athlony 64... Z tym, że pozornie wygląda, że wszystko jest OK... :| LicenseManager (program do zarządzania kluczem) na Win98 pokazuje, że wszystko jest ok (Server is listening to IPX: Loaded; Server is listening to TCP/IP: Loaded; Server is listening to NetBios: Loaded; The NetHASP License Manager is now: Active) ... TE SAME komunikaty mam pod XP!!!... Po kliknięciu w zakładkę "Server Activity Log", XP pokazuje: IPX Port Loaded; NetBIOS Port Loaded; TCP/IP Port Loaded; UDP/IP Loaded oraz, że NHSRV.INI: file not found ... myślałem, że w tym tkwi problem, ale po odpaleniu pod Win98 jest identycznie to samo (łącznie z nie znalezieniem pliku NHSRV.INI), a jedyna różnica polega na tym, że odpalenie programu FPP pod Win98 kończy się sukcesem, a pod XP wywala błąd i komunikat: Wystąpił błąd dostępu do bazy danych; Plik: jakiś tam; Opis: nie powiodło się otwarcie pliku; 3: Path not found ... na pozostałych komputerach, próba odpalenia FPP końćzy się komunikatem: BŁĄD KOMUNIKACJI Z KLUCZEM! NIE ZNALEZIONO AKTYWNEGO SERWERA KLUCZA!

...jeśli ktoś miał kiedyś podobny problem z HASP-em pod XP i udało mu się go rozwiązać - wdzięczny będę za każdą sugestię... Dodam, że zainstalowany soft jest na pewno najnowszy, najświeższy i poprawny... Ale skończyły mi się pomysły czemu to ...khm... nie działa ... :)

pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 3539460
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Windows XP nie pozwala aplikacji na bezpośrednią komunikację z fizycznym portem urządzenia. Spróbuj posłużyć się programem UserPort.
  • REKLAMA
  • #3 3543002
    Przemek26
    Poziom 15  
    ...odpaliłem UserPorta - nie pomogło; te same objawy co powyżej... zmapowałem dysk sieciowy przyporządkowując mu taką samą literkę jak w działającej konfiguracji Win98 - nic nie pomogło... przed chwilą okazało się, że FPP działa tylko na komputerze z wpiętym kluczem (Win98, stara konfiguracja), a pozostałe komputery przestały widzieć klucz... :| Desperacja normalnie... :|
  • REKLAMA
  • #4 3546955
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Ja mam taką sieć wszystkie kompy mają xp i działa ok. ale chyba zrobiłeś jeden błąd po pierwsze na serwerze (mimo nie Będzie odpalany FPP) i wszystkich stanowiskach muszą być klucze. Jeśli jest xp to musi na każdym stanowisku użyty user port, i na serwerze ustaw mapowany dysk (bardzo ważne) np. z literką „Z” i odpalaj program przez mapowany z:/fpp/fpp.exe i w programie ustawić katalog bazy np. z:/fpp/baza jest to w funkcjach pod ctrl + F9 i na pozostałych stanowiskach ustawiasz tylko mapowany dysk z i przez niego odpalasz. Jeżeli baza znajduje się na innej partycji niż FPP to tez trzeba go zmapować na serwerze i innych stanowiskach np. pod Y i w programie ustawić katalog bazy pod y
  • #5 3558785
    Przemek26
    Poziom 15  
    ...to wszystko zostało ustawione już na początku... :)

Problem okazał się dość błahy... Komunikację z kluczem HASP wpiętym lokalnie do komputera z WinXP, blokowała innym komputerom nasza kochana zapora systemu Windows :D ...co gorsza zaporę należy wyłączyć na amen, bo nie pomaga nawet ustawienie reguły... :]

Po wyłączeniu zapory, pozostałe komputery zaczęły widzieć serwer klucza, programik zaczął sie odpalać i tyle całej nerwówki...:)

Dodam jeszcze, że po zainstalowaniu Norton Antivirus 2007, klucz znowu przestał być widziany, a problem zniknął dopiero po wyłączeniu funkcji "ochrona przed robakami internetowymi"... Ustawienie reguły - podobnie jak w przypadku zapory - nie pomaga... :|

Dziękuję za wszelkie próby pomocy, temat uważam za zamknięty.... :)
REKLAMA