logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe z MP3 i CD do 500 zł do PB S-5C – modele z czystym dźwiękiem

Jingis 07 Lut 2007 18:47 3805 19
REKLAMA
  • #1 3540683
    Jingis
    Poziom 11  
    Potrzebuje porady w zakupie sprzętu audio do samochodu. Interesuje mnie radio z mp3 do 500 pln. Nie musi być koniecznie nowe. Posiadam zestaw głośników PB S-5C (13 mm) i chce to zainstalować z przodu (drzwi i słupki). W późniejszym czasie rozważam zakup sub'a i wzmacniacza, który pociągnie cały zestaw. Interesuje mnie dobre i sprawdzone radio, które będzie ładnie grało oryginalne płyty CD, ale również MP3. Nie jestem typem, który potrzebuje, żeby mu mocno łupało w aucie. Zależy mi na czystym dźwięku, bo słucham bardziej klasycznych rodzajów muzyki - rock, pop, disco itp. rzadziej hip-hop i techno. Proszę o jakieś konkretne modele i może linki do auckji na Allegro.
  • REKLAMA
  • #2 3540777
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Kup 722 jeśli ma być nówka (BB i 6 wyjść).
  • #3 3540782
    djtommy
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Alpine Pioneer Clarion Kenwood i JVC tymi markami mozesz sie kierowac chociaz polecam z alpine badz pioneera cos...

Dodano po 2 [minuty]:

a moze pioneer deh40
  • #4 3540883
    Jingis
    Poziom 11  
    powalla - my już się znamy z forum VW.
    djtommy - liczyłem na bardziej szczegółową odpowiedź - czyt. konkretne modele. Marki wiem, które są spoko :)
  • #5 3540935
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    dokładnie (poslałem PW)
  • REKLAMA
  • #7 3541319
    Szrama_
    Poziom 13  
    cde 9846 ja mam taka Alpinke i jestem z niej bardzo zadowolony, jeśli nie potrzebujesz kilku wyjść na wzmacniacze to bedziesz napewno zadowolony, bo gra naprawde ladnie ja za ta cene.
  • #8 3541459
    Toxias
    Poziom 11  
    NIE KUPUJ BROŃ BOZE PIONEERA NAJGORSZE RADIA SAM MIAŁEM i nie polecam

Jak miałbyś kupic pioneera i potem szukac klienta zeby go sprzedac za połowe ceny i kupci znowu cos nie ciekawego to przemyśl to. Ja mam teraz sony gt 610u
    i jestem w 100% zadowolony w porównaniu z moim poprzednim pioneerem deh 2800 wszystko tylko nei pionery do 1500zł te wyzsze modele nei maja już tak wiele mankamentów. Ja swoim pioneerem spaliłem głosniki hertza bo uzyłem opcji loudnes która do tego doprowadza bardzo szybko
    od kiedy nei mam głosnikó dopiero kupiłęm nowe radio sony ;)
    lol

Mi się bardzo podoba i uważam że jest idealny Pioneer RS77 ale t o wydatek 1800zł i napewno jest wspaniały mniam piekny i nafaszerowany wysokiej klasy elektro

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
  • #9 3541518
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Witam sorry ze się wtrące ale chciałem dopowiedzieć że sony zbytnio nie należy do czołówki producentów ca , za takie pieniążki można kupić np alpine lub clariona które jakościowo jet dużo lepsze i różnica w kulturze gry jest znacznie odczuwalna ale to tylko taka moja sugestia , może ktoś jeszcze się wypowie w tej kwesti?
  • REKLAMA
  • #10 3541540
    Toxias
    Poziom 11  
    Ja się wypowiem popieram uważam że alpine i clarion wymiatają to klasyki!!! I są najlepsze

ja kupiłem sony dlatego ze na swoim sprzecie i tak nei odczuje narazie róznic nei stac mnie na dobrego clarka ani alpinke a żaden z nich za 600zł nie oferowałby mi takiej funkcjonalnosci jak USB i 3 wyjscia RCA

Pozdrawiam ja ktos nie ma kasy na sprzet z wysokich pułek to kupuje to na co go stac ;)
  • #11 3541571
    Majkminator
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Toxias nie narzekaj na pioneera bo gdybyś użytkował go z głową to byś głośników nie spalił a ty pewnie dałeś loud do tego super bass pewnie wszytkie opcje powłanczałeś i dałeś na maxa to sie nie dziw. Wytłumacz mi jak ja to robie że uzytkuje radio pioneera już od 6 lat i nic nie spaliłem , po prostu gdy sie pojawiają zniekształcenia to więcej nie podgłaśniam. Śmieszny ten twój post
  • #12 3541628
    Jingis
    Poziom 11  
    Z tego co ja się orientuje a czytałem już kilka for o CA firma Sony nie bardzo się nadaje, więc wogóle nie brałem jej pod uwagę. Bardziej myślałem właśnie o Alpine, Clarion czy Pioneer. Ostatnio też polecali mi JVC - z nowych model 722. Co o nim sądzicie? ktoś już miał wcześniej to radio?
    Pioneer deh 4800 MP też ładnie się prezentuje. A co tyczy się Alpine to nowe do ceny 500 to raczej nie są zbyt dobre radia (czyt. są lepsze innych producentów). Może jakieś inne propozycje?
  • #13 3541634
    Toxias
    Poziom 11  
    bas na radiu na -6 srednie na -2 i wysokie na -2 loudnes na hi na maxa
    wzmacniacz dostrojony na 20% i głosniki hertz dsk spalił się gwizdek

W serwisie powiedzieli ze to przez radio gdyz pionery zakrzywiaja tak amplitude dzwieku ze wzmacnaicz dostaje bardzo zniekształcony sygnał a głosniki grzeja sie przez nei 3 razy mocniej

ps Twój też jest śmieszny ;) pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

zakrzywiaja przy uzyciu loudnes jesli sie go nei uzywa jest znosnie chociaz 89db stosunku szumu do dzwieku to masakra ale to nie wpływa tak na to. Ja spaliłem tylko dlatego ze zaczałem uzywac loudnes a nie wiedziałem ze nei mozna pod wzmacniaczem w instrukcji radia tego nei było chyba ;)

Dodano po 58 [sekundy]:

U dealera tych odtwarzaczy słyszałem ze całkowita klapa jest w modelu deh-6800 to dopiero wpadka sam nie poleca

Dodano po 1 [minuty]:

To kup alpine clariona albo JVC ;) napewno bedą dobre
  • #14 3541692
    Jingis
    Poziom 11  
    A co sądzicie o modelu JVC KD-SH9101? Dostał w 2004 jakieś nagrody. Używkę można kupić za ok. 500 pln.
  • #15 3543805
    crazy_88
    Poziom 42  
    Jvc osobiście nie polecam każdy kto ma to na nie narzeka , najczęsciej występuja problemy z napedami lub laserem cd.
  • REKLAMA
  • #16 3544994
    Runcajs
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    ja jakis czas temu kupilem pionka 3630 w stanie niemal idealnym za 450zl... od kuzyna ktory wczesniej mial 5 radyjek son'ego i na kazde narzekal w mniejszym lub wiekszym stopniu a nie wiem dlaczego Toxias porownujesz model sporo drozszy sony do tanszego niemal najtanszego pionka... blee nie lubie gdy ktos robi takie cos.. ps kumpel ma model gt200 i ost mowil ze kazde radio przerwie na wiekszych dziurach gdyz jego tak robi wiec i inne napewno rowniez/ przy sporej predkosci przewiozlem go moim golfem 2 do 100km/h po plytach i nic nie przerwal.. pierwszy raz w sumie widze zeby ktos na pioneera nazekal.. z kim sie spotykalem to go chwalil.. clarion czy alpine sa lepsze... ale cena wyzsza moim zdaniem do 500zl moge smialo polecac pionka sam myslalem zeby kupic model 30mp teraz pewnie bym kupil 40mp jedyna jego wada moim zdaniem to taka ze jest srebrny gdyby myl czarny jzu by byl moj:P
  • #17 3546879
    Thanan
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A co powiecie o blapunkt seattle 74 mp, moze troche drozszy(600 pln) ale z tego co widzialem w jakims rankingu to mial lepsza note od m.in pioneer deh680mp. Ale to tylko ranking. Moze ktos cos powie na temat tego radia?!

Oto ta strona z rankingiem, moze ci pomoze:

http://audiophile.pl/n/13_jakie_radio_wybrac_
  • #18 3548107
    crazy_88
    Poziom 42  
    Blaupunkt robi bardzo dobre radia i wcale one nie odbiegają niczym od czołówki.
  • #19 3548305
    Jingis
    Poziom 11  
    Fajnie, przedstawiliście kilka ciekaweych propozycji, a teraz poproszę o opinie z autobsji. Kto ma takie radio do 500 pln i jak mu gra, albo kto słyszał takie radyjka. Myślałem, żeby podjechać jeszcze w niedziele na giełdę samochodową i tam poszukać jakiś ciekawych używek :)
  • #20 3609805
    tobacco24
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Osobiscie do 500 polecam PIONEER DEH-40MP , gra bardzo dynamicznie zaskoczyłem sie kiedy go podpiąłem ,bardzo ładnie wykonany panelik "trzeba zobaczyć na zywo a nie na fotach" no i pilot w zestawie.Dodatkowo Aux in i sterowanie sub`em , bardzo przyjemne radyjko .polecam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru radia samochodowego z odtwarzaczem MP3 i CD do 500 zł, kompatybilnego z głośnikami PB S-5C, z naciskiem na czysty dźwięk i możliwość późniejszego podłączenia subwoofera oraz wzmacniacza. Wskazywano na marki takie jak Alpine, Pioneer, Clarion, JVC oraz Sony, z różnymi opiniami na temat jakości dźwięku i trwałości. Modele polecane to m.in. Pioneer DEH-40MP, DEH-4800MP, JVC 722, JVC KD-SH9101, Alpine CDE 9846 oraz Blaupunkt Seattle 74 MP. Krytykowano niektóre modele Pioneerów za zniekształcenia dźwięku przy użyciu funkcji loudness i potencjalne uszkodzenia głośników, natomiast Sony oceniano jako mniej prestiżowe, choć funkcjonalne. JVC spotkało się z negatywnymi opiniami dotyczącymi awaryjności napędów CD. Blaupunkt uznano za solidną markę z dobrym stosunkiem jakości do ceny. Użytkownicy sugerowali zakup używanych modeli na giełdzie lub Allegro, zwracając uwagę na dobre wykonanie, funkcje takie jak USB, wyjścia RCA i pilot zdalnego sterowania. Wskazano, że do 500 zł można znaleźć radio oferujące czysty dźwięk i podstawową funkcjonalność, jednak modele z wyższej półki (np. Pioneer RS77) są znacznie droższe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA