logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy! Acer AL1916w Nie równe podświetlenie na czarnym tle

Bluenight 07 Lut 2007 20:41 2843 17
  • #1 3541248
    Bluenight
    Poziom 10  
    Witam wszystkich elektroników i proszę o POMOC, bo już nie mam sił.
    Zakupiłem niedewno monitor Acer 1916W. Po podłączeniu w domu do komputera zauważyłem na ciemnym tle z lewej strony świecący łuk i po prawej stronie świecący pasek pionowy 3cm od brzegu ekranu. Niby nic, ale to tak mnie drażni :( więc nie zastanawiając się odrazu dałem do serwisu. Po długim czekaniu, bo miesięcznym wreszcie przyszedł, ale ku mojemu zdziwieniu po otwarciu paczki i przeczytaniu raportu naprawy czytam cytuję "Usterki nie stwierdzono" - no jak to nie? - co mam robić?? a może ktoś z Was wie co może być przyczyną takiej wady? może to jakaś głupota. Dodam, może że jestem elektronikiem i monitory CRT mam w jednym palcu. Proszę ale to bardzo proszę o pomoc na adres ag_bluenight(_at_)o2.pl
  • #2 3541652
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 144
    Zrób dobre zdjęcie i załącz tu.
    Zobaczymy jak wygląda twoja usterka i coś się doradzi.
  • #3 3542054
    Bluenight
    Poziom 10  
    Richi dzięki za zainteresowanie się moją sprawą :) ale jak zrobić "print screen" monitora nie da rady chyba :(
    Dodam może, że gdy nawet nie podłączony jest monitor do komputera to witać ten świecący łuk i pasek, bo przy starcie monitora wyświetla się napis "ACER" na czarnym tle i to widać, więc to napewno nie jest wina kabla RGB czy karty graficznej.
  • #4 3542164
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Matryce panoramiczne 19" w tych monitorach nie są idealne.
    Nie możemy nic konkretnego powiedzieć dopuki tego nie zobaczymy.

Myślę, że zgłaszając do serwisu, mało precyzyjnie opisałeś problem.
    Albo zastosowali spychologię.

Czekamy na fotki.
  • #5 3542209
    Bluenight
    Poziom 10  
    Jakoś udało mi się spreparować fotkę mojego monitora.
    Wygląda to właśnie tak i tylko wtedy gdy w środku włącza sie podświetlenie przy czarnym tle (bardzo to przeszkadza np. w oglądaniu filmów, gdzie akcja dzieje się w nocy)
    Załączniki:
    • Pomocy! Acer AL1916w Nie równe podświetlenie na czarnym tle Monitor.JPG (28.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3542262
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Chodzi nam o fotkę na której możemy zobaczyć wadę by ją ocenić.
    To co załączyłeś nie bardzo nadaje się do takiej oceny.
    Być może to co opisujesz mieści się w granicach tzw "normy".
  • #8 3542549
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    znalazłem,że Pomocy! Acer AL1916w Nie równe podświetlenie na czarnym tle
  • #9 3543294
    Bluenight
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie, ale te przykłady podane wyżej nic mi nie mówią :( bo nie znam się aż tak dobrze na monitorach tego typu.
    Proszę więc o wytłumaczenie.

Dodano po 5 [minuty]:

Mam takie pytanie, czy nie sądzicie, że może coś naciskać na matrycę w tych miejscach i dlatego jest nie równe podświetlenie? :idea:
  • #10 3543362
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Te przykłady mówią o wadach matryc, nie dotyczy to Twojego problemu.
    Wydaje się ,że w Twoim monitorze wadą jest brak jednorodności podświetlenia. Standardowo dopuszczalna jest 30% różnica w tej jednorodności.

Powodem tej wady może być np polaryzator lub jego złe ułożenie, świetlówki czasami inwerter.
  • #11 3543676
    Bluenight
    Poziom 10  
    Dzięki Radosław za podpowiedź, jak myślisz zrobiłbym to sam czy lepiej nie pchać się do tego i oddać monitor do servisu (eh znowu miesiąc bez monitora) :(
  • #12 3543782
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    To nie takie proste. Często jest tak, że tylko wymiana polaryzatorów pomaga.
    Podkreślam: te matryce nie są idealne.
    Mam przed sobą identyczny monitor tylko pod inną firmą. Ma efekt koperty, na jasnym tle widać krzyż, od narożników do środka. Niestety, różnice jednorodności są mniejsze niż 30%, klient będzie musiał to polubić.

Dlatego prosimy o fotkę, aby móc ocenić wadę Twojego monitora.
  • #13 3544168
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Dla mnie masz uszkodzenie w matrycy i to nadaje sie do reklamacji.
    * powtarzam dla mnie
    dla tych monitorów stosowani rodzaje matryc:
    1 Samsung LTN190W1 wide 1680x1050 30pin 2x interfejs lvds eeprom/ mirrow
    http://www.samsung.com/Products/TFTLCD/NotePC/LTN190W1/LTN190W1.htm

2, HANSTAR oznaczany jako , HSDxxPXxx (np. HSD150PX14 )
    3. oznaczenie na matrycy : A190A2-A02-H-X czyli ChiMei

dwie ostatnie b.zawodne

sprawdz dla pewnosci programem : Nokia test/
    Lcd Test/
    http://www.ekimsw.com/products/lcdtest/
    Nec Test
    http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/NEC-Test-Pattern-Generator.shtml
  • #14 3544300
    Bluenight
    Poziom 10  
    Lisek dzięki :)
    Każdy kolorek pięknie i równo świeci tylko jest właśnie problem na czarnym, przenika światło w postaci paska pa prawej i łuku po lewej :(

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Oto zdjęcia monitora wiem, że nie są najlepszej jakości, ale może oddadzą Wam obraz tego.
    Załączniki:
    • Pomocy! Acer AL1916w Nie równe podświetlenie na czarnym tle IM000032.JPG (11.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pomocy! Acer AL1916w Nie równe podświetlenie na czarnym tle IM000029.JPG (12.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 3545040
    zhut
    Poziom 15  
    Masz uszkodzona matryce na pierwszym zdjecju wjdac lepiej.
    Prawa strona uskodzenie ukladu na tasjemce (nie do naprawy ? ).
    Lewa strona trudno okreslic wada podkladu lub podswietlenia.
    Spr. Nokia Test ,dobry opis i do serwisu.
  • #16 3545468
    Bluenight
    Poziom 10  
    zhut dzięki za opinie o moim monitorku. Programem "Nokia Test" sprawdzałem i wszyskie kolorki równo i bez żadnych przebarwień świecą, poprostu super, tylko na czarnym tle światło przenika przez matrycę w postaci takiego paska po prawej i łuku po lewej stronie nie wiem dlaczego.

Dodano po 2 [minuty]:

Pozatym zhut on już był w servisie i co gorsza nie stwierdzono żadnej usterki.
  • #17 3545716
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Spróbuj to reklamować.
    Dokładnie opisz, dołącz fotki (tylko bez flesza aby usterka był bardziej widoczna) i dzwoń do serwisu codziennie. Jesli stwierdzą, że jest to w normie, to poproś o tą normę i wyniki pomiarów na piśmie.
  • #18 3546340
    Bluenight
    Poziom 10  
    Radosław dzięki za radę i pomoc, może i tak zrobię.

Dodano po 1 [minuty]:

Wszystkim Wam dziekuję. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora Acer AL1916W, u którego występuje nierówne podświetlenie na czarnym tle, objawiające się świecącym łukiem po lewej stronie i pionowym paskiem po prawej stronie ekranu. Usterka jest widoczna nawet bez podłączenia do komputera, co wyklucza uszkodzenie kabla RGB lub karty graficznej. Serwis nie stwierdził usterki, jednak użytkownik i inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny takie jak brak jednorodności podświetlenia matrycy, wadliwe ułożenie polaryzatora, uszkodzenie świetlówek lub inwertera. Wskazano, że matryce panoramiczne 19" w tych monitorach nie są idealne i dopuszczalna jest różnica do 30% w jednorodności podświetlenia. Zalecane jest wykonanie testów programami typu Nokia Test lub LCD Test w celu dokładnej diagnostyki. Uszkodzenie matrycy lub taśmy sygnałowej może wymagać reklamacji. Rekomendowane jest dokumentowanie wady zdjęciami bez flesza oraz dokładny opis problemu przy reklamacji, a w przypadku odmowy serwisu domaganie się pisemnych wyników pomiarów i norm. Samodzielna naprawa jest trudna i często wymaga wymiany polaryzatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA