logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Acer AL1916W - pionowe różowe i zielone paski-pomocy

aurelius3 08 Paź 2007 22:32 3704 5
REKLAMA
  • #1 4360908
    aurelius3
    Poziom 2  
    Witam
    posiadam monitor LCD Acer AL 1916W, po roku używania pojawiły się pionowe paski koloru różowego i zółtego szerokości 1 pixela na całej wysokości monitora. Najciekawsze że albo ich przybywa najwięcej 5 sztuk, albo znikają i najmniej pozostaje jeden. Pojawianie lub znikanie pasków nie jest szybkie, pracuję na monitorze i po kilkunastu godzinach pojawia się pasek lub dwa i podobnie po kilkunastu znika. Z tego względu wykluczam uszkodzenie matrycy. Proszę o pomoc ponieważ szukałem i nie znalazłem co może być przyczyną takiego pojawiania się i znikania pasów? czy ktoś zna serwis lub elektronika który naprawiłby monitor. dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4361414
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Uszkodzenia na matrycy wyświetlającej linie szerokości 1 pixela zawsze są związane z wadą matrycy ( połączenie wyprowadzeń ze szkła a listwą elektroniki samej matrycy). W związku że to jest zintegrowane ze sobą to do wymiany jest matryca bo tego się nie naprawi a można w najlepszym przypadku poprawić przez dociśnięcie za pomocą gumowego paska niekontaktujących wyprowadzeń.
  • REKLAMA
  • #3 4361526
    aurelius3
    Poziom 2  
    w takim razie dlaczego same znikają i czasem nawet kilka dni ich nie ma? a ja monitora nie przesuwam i nie dociskam
  • REKLAMA
  • #4 4361536
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Sprawdz ręka jakie ciepło wychodzi z Cienkiej obudowy monitora...i w tym momencie pomyśl o termicznych naprężeniach .....
    * potem jak w Polam ... wszystko jasne
  • REKLAMA
  • #5 4363907
    aurelius3
    Poziom 2  
    Naprężenia termiczne rozumiem, a odnośnie "POLAM" niestety nie. Moje ostateczne pytanie czy da się to naprawić czy nie i kto mógłby się tego podjąć (adres, firma, email)? dziękuję
  • #6 4363959
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Zobacz czy nie jest jeszcze na gwarancji....
    *jest to nowy wyrób może masz rok od producenta i rok gwarancji od sprzedawcy?
REKLAMA