logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PW8506/58R - zielonkawy ekran i czarny pasek u góry, co sprawdzić?

baranek22 07 Lut 2007 21:27 3475 9
REKLAMA
  • #1 3541496
    baranek22
    Poziom 11  
    Witam

Tak jak zaznaczyłem w temacie mam Philipsa 28PW8506/58R.
    - jakieś dwa tygodnie temu obraz zaczął się rozjaśniać - stopniowo robił się coraz jaśniejszy a po około 30 sekundach wracał do normy,
    - dzisiaj ekran zrobił się zielonkawy widać tylko linie powrotu, a od góry ekranu jest 5cm poziomy czarny pasek
    poniżej jest zdjęcie
    Philips 28PW8506/58R - zielonkawy ekran i czarny pasek u góry, co sprawdzić?
    Doczytałem się że najczęściej szwankuje kineskop, w tym jest W66ESF002X44. Jak sprawdzić czy to kineskop padł, a jeśli to nie kineskop to co może być przyczyną i gdzie szukać usterki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3542224
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    wygląda na kinol albo na szwank w matrycy,sprawdź żarzenie i napięcie na katodach,ewentualnie jak masz czym to emisję bańki,a dopiero później trzeba wyciągnąć wnioski.pozdrawiam ALL
  • #3 3542272
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Sprawdz wzmacniacze wizyjne,jeśli dobrze pamietam są tam układy TDA 6111,wymień wszystkie... .Jeśli nie pomoże stawiam na kineskop.Taka uroda ESF-ów.POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3542827
    baranek22
    Poziom 11  
    Witam

Zapomniałem napisać ze chasis to EM2EAA i nie ma tam TDA6111, jest za to jeden potrójny TDA6108. Mam nadzieję że to będzie to a nie kineskop.

Pozdrawiam
  • #5 3547037
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    A kineskop jaki jest ESF??? możesz wstawić nowe TDA ale przedtem wykonaj pomiary na PK .
  • #6 3549880
    baranek22
    Poziom 11  
    Witam

Niestety wymiana wzmacniaczy nie dała żadnego efektu.
    Ma ktoś może jakiś pomysł ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3549923
    Dominik123
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    mam taką prowozycję. odłącz wszystkie kable od kineskopu jedynie zostaw masę, wysokie napięcie i żażenie. Wtedy sprawdzisz czy kineskop zaświeci cały. tzn czy ten pasek będzie od góry dalej. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3550058
    wjmp3
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    A 3341/pk/ kolega sprawdził?...........często siada:D
  • #9 3550828
    baranek22
    Poziom 11  
    Sprawdziłem było OK
  • #10 3560473
    Dominik123
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Miłem podobny problem w innym TV ale nie pamiętam jakim bo to robiłem go znajomemu. Problem był podobny po włączeniu TV jak długo nie chodził jakieś 10 min po każdym włączeniu. obraz był przez chwilę i zaraz szybko zanikał. Kineskop świecił na czerwono i widać było tylko linie powrotu. wymieniłem kilka scalaków ale to nie przyniosło rezultatu. W końcu zrezygnowany juz na wszystko jedno wyciągnąłem wtyczke sygnałową która idzie na płytkę przy bańce kineskopu (ale kiedy TV był włączony). Mocno się zdziwiłem kiedy to zrobiłem bo obraz po wyciągnięciu tej wtyczki świecił się jeszcze przez 10 s. tak samo i po chwili pojawił się biały obraz. Po włączeniu wtyczki spowrotem telewizor był sprawny. Do dziś nie wiem co to mogło być i dlaczego po wyciągnięciu tej wtyczki czerwony obraz jeszcze był przez te 10s. TV chodzi do dziś. Być może że trafiłem na jakiegoś scalaka ale mógł być przyblokowany jakims napięciem z kondensatora. Tak przypuszczam bo po wyciągnięciu tej wtyczki obraz powoli zanikał dając taki efekt jakby się jakiś kondensator rozładowywał. Może na coś cię to przyda. pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 28PW8506/58R pojawił się problem z zielonkawym ekranem i czarnym paskiem u góry. Obraz stopniowo się rozjaśniał, a następnie wracał do normy. Wskazano, że usterka może dotyczyć kineskopu (model W66ESF002X44) lub wzmacniaczy wizyjnych. Sugerowano sprawdzenie żarzenia, napięć na katodach, emisji kineskopu oraz pomiarów na PK (płytce kineskopu). Wzmacniacze wizyjne to układy TDA6108 (w chassis EM2EAA), które wymieniono bez efektu. Proponowano odłączenie wszystkich kabli od kineskopu oprócz masy, wysokiego napięcia i żarzenia, aby sprawdzić, czy pasek nadal występuje. Sprawdzono także element 3341/PK, który był sprawny. Jeden z użytkowników opisał podobny problem w innym telewizorze, gdzie po wyjęciu wtyczki sygnałowej przy kineskopie obraz świecił jeszcze przez kilka sekund, co mogło wskazywać na uszkodzenie scalaka lub problem z kondensatorem. Ostatecznie problem nie został jednoznacznie rozwiązany, ale wskazano na konieczność dalszej diagnostyki kineskopu i układów wzmacniaczy wizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA