Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Philips 28PW9528/12 chassis EM5.1EAA brak obrazu

Prezessso 29 Maj 2008 13:02 3465 20
  • #1 29 Maj 2008 13:02
    Prezessso
    Poziom 15  

    Witam!!!!
    TV się włącza, głos jest ale brak obrazu. Wysokie napięcie leci, kineskop żarzy, brak jest treści wizji (po podniesieniu UG2 pojawia sie tło z powrotami). Wzmacniacze wizyjne są na układach TDA6118JF i strasznie się pocą. Radiatorów nie da się nawet dotknąć. Kineskop mierzyłem, emisja OK. 200V przychodzi na wzmacniacze wizyne, a na katodach jest około 170V
    Według relacji klienta zrobił się różowy z powrotami i zgasł.
    Jak to w Philipsie pewnie trzeba wszystkie trzy układy wymienić, bo jak jeden będzie KO to też się nie pokaże obraz??
    Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie...

    0 20
  • #2 29 Maj 2008 13:05
    Mirek Z.
    Moderator

    Za kolejne założenie tematu w niewłaściwym dziale udzielę ostrzeżenia.
    Przeniosłem z TV Serwis.

    0
  • #4 29 Maj 2008 13:52
    Prezessso
    Poziom 15  

    Warystor wydaje się być ok...nie pokazuje żadnej oporności, i nic sie nie zmienia jak go wyjme lub zewre.

    0
  • #5 29 Maj 2008 13:59
    Telo
    Poziom 39  

    Podaj typ kineskopu bo cos chyba nie tak z tym podzespołem.

    0
  • #6 29 Maj 2008 14:01
    Prezessso
    Poziom 15  

    W66ERF042X44

    0
  • #7 30 Maj 2008 21:35
    Prezessso
    Poziom 15  

    Wymieniłem te trzy układy i jest mała poprawa ;)
    No więc tak...obraz sam się nie pojawia,
    ale po podniesieniu US2 pojawia się z powrotami, wtedy wracam go znów "na swoje miejsce" i działa normalnie do wyłączenia...(na starych układach wogóle nie wchodził)
    Coś z pomiarem prądu kineskopu????
    Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie....

    0
  • #8 30 Maj 2008 22:00
    grubas
    Poziom 40  

    Witam.
    Ja stawiam na zużyty kineskop.
    Stracił swoją emisję.

    0
  • #9 30 Maj 2008 22:06
    Prezessso
    Poziom 15  

    Czyżby jednak kineskop??? Ale to tak nagle?? Klient twierdzi że zrobił się różowy z powrotami i zgasł w trakcie grania.
    Mierzyłem emisje katod i jest wzorcowa. Przyznam się że nawet "profilaktycznie przestrzeliłem" ;) wszystkie katody. Ale nic to nie zmieniło.

    0
  • #10 30 Maj 2008 22:17
    lisek
    Spec od monitorów

    Ta wersja jest z:
    - duzym blokiem cyfr. obróbki sygnału SSB ?
    *min. FALCONIC 7750(SAA4998H

    0
  • #11 30 Maj 2008 22:34
    Prezessso
    Poziom 15  

    Jest z dużym blokiem cyfrowym, ale jakim dokładnie moge podać jutro rano.....

    Dodano po 10 [minuty]:

    A jeżeli to jest właśnie ta cyfrówka to masz jakieś pomysły??

    0
  • #12 30 Maj 2008 22:56
    lisek
    Spec od monitorów

    Wymieniałem blok SSB ..bez wchodzenia w szczególy.
    * przelutuj Hot-air"em w SSB te scalaki gł. + chyba 3/4 pamięci
    może pomoże ?

    0
  • #13 31 Maj 2008 08:45
    Prezessso
    Poziom 15  

    Niestety nic nie pomogło przelutowanie hot air em ;(
    Czyli zalecasz wymiane cyfrówki?? Może ma ktoś taką na zbyciu?? Może jakaś z "demobilu" ??

    0
  • #14 31 Maj 2008 11:05
    mario987
    Poziom 14  

    Witam. Ja bym stawiał na uszkodzenie kineskopu. To w Philipsach często sie zdarzało.Spróbuj podpiąc na inny kineskop jeżeli masz do dyspozycji o tych samych gabarytach i sprawdzic co wtedy będzie.Musisz wykluczyc tę możliwośc usterki.

    0
  • #15 31 Maj 2008 11:19
    Prezessso
    Poziom 15  

    Wiec jednak wszyscy stawiają na kinol..... Ciekawy jestem....
    No właśnie akurat nie mam w warsztacie takiego... Będe musiał się rozejrzeć u znajomych za takim i podpiąć sie do niego...

    0
  • #16 01 Cze 2008 12:37
    mirex
    Poziom 43  

    Ja nie stawiam na kineskop. Może i był on przyczyną początkowej usterki /chwilowe zwarcie wewnątrz/ a teraz masz następstwa tego.
    Kineskop przecież sprawdzałeś. Emisję ma na wszystkich działach. Rozumiem, że zwarć do siatki 1 lub żarzenia żadne działo nie ma. W związku z tym powinien pojawić się obraz. Uważam, że uszkodzenie masz na płycie, raczej jest to SSB, i podstawienie jej do innego kineskopu nic nie wniesie.
    Nadal nic nie piszesz czy posprawdzałeś wszystko z wiązane z ABL i info o prądzie kineskopu.
    Posprawdzaj zasilania na SSB.

    0
  • #17 01 Cze 2008 19:36
    Prezessso
    Poziom 15  

    Witam kolego mirex!!!
    Ja oczywiście też uważam że kineskop jest OK...
    chociaż wszyscy sugerują odwrotnie.... Też uważam że Przy strzale w "bańce" poleciały wzmacniacze wizji, no i pewnie coś cyfrówce...
    Będe musiał jutro schemat do tego gdzieś ściągnąć i przenalizować sytuacje.....

    0
  • #18 01 Cze 2008 19:47
    grubas
    Poziom 40  

    Witam.
    Ciekawy jestem kto ma rację:D.
    Czy Ci co stawiają na kineskop albo Ci co stawiają na coś innego (cyfrówka).
    Napisz kolego jak potoczyła się dalej ta naprawa:D.

    0
  • #19 01 Cze 2008 20:49
    Prezessso
    Poziom 15  

    Jakoś nie wierze w ten kneskop, ale zobaczymy...
    Jeżeli będą jakieś nowe wieści z tym "Philipem" to napewno dam znać.

    0
  • #20 03 Cze 2008 14:20
    Prezessso
    Poziom 15  

    Witam Ponownie!!!
    Nie szukałem specjalnie usterki w kontroli prądu kineskopu, tylko oszukałem Philipsiaka w inny sposób.
    Załatwiłem sprawe "półśrodkiem"
    Podłączyłem mu na stałe 2,5V na nóżki kontroli TDA6118 i działa bez zarzutu jak na razie.
    Włącza sie za każdym razem bezproblemowo...
    Zobaczymy jak to będzie. Niech się wygrzewa narazie ;)))

    0
  • #21 04 Cze 2008 08:14
    Prezessso
    Poziom 15  

    Skoro nikt już nie ma nic do dodania, to chyba trzeba będzie zamknąć temat :D

    0