logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder satelitarny do TV – jaki model wybrać do odbioru telewizji satelitarnej?

czarnyczarny 07 Lut 2007 22:01 3529 13
REKLAMA
  • #1 3541683
    czarnyczarny
    Poziom 11  
    Jaki dekoder polecacie do ogladania Tv sateliternej.
  • REKLAMA
  • #2 3541704
    pluto19
    Poziom 12  
    Ja polecam tobie ferdka 7018 jak dla mnie jeden z lepszych tunerów.A jak masz troche kasy to jakiegos dreamboxa:D
  • REKLAMA
  • #3 3541709
    proviev
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    czarnyczarny napisał:
    Jaki dekoder polecacie do ogladania Tv sateliternej.

A jakiego typu programy chciałbyś oglądać - bezpłatne (FTA), czy kodowane?
  • #4 3542045
    czarnyczarny
    Poziom 11  
    Na początek bezpłatne. Jakie to będą kanały? Gdzie mogę zobaczyć liste tych programów? Dużo ich jest teraz??
  • REKLAMA
  • #6 3542149
    czarnyczarny
    Poziom 11  
    Jaki jest najlepszy i najtanszy dekoder z modulem dekodujacym??
  • REKLAMA
  • #9 3542631
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    Niektórzy "goście" to mają niezłego "fioła" na punkcje tego satelitarnego sprzętu. Wydają "grube" pieniądze i ślęczą po kilka miesięcy nad zainstalowaniem "edukacyjnych" oprogramowań po to żeby przez kilka godzin (czasem dni) pooglądać coś piracko. Ja kupiłem sobie używanego "Philipsa" 3010 (za 200 zł) i mam od kilku lat spokój. Mogę sobie wykupić C+ na jakiś czas (np. 1 rok) lub ciągle oglądać FTA (ogólnodostępne programy). Moim zdaniem lepiej jest kupić dwa takie tunery (za podobne pieniądze) niż jeden "wypasiony" (po co?). Na tych dwóch tunerach można złożyć dwa niezależne systemy odbiorcze (np. dla żony z "babskimi" programami) i dla "chłopa" (ze sportem, filmami itp.). Każdy wtedy wybiera sobie to co go interesuje niezależnie. Oczywiście może to być C+ (rozdzielona na 2 TV) lub FTA.
  • #10 3542764
    proviev
    Poziom 14  
    Preskaler napisał:
    Niektórzy "goście" to mają niezłego "fioła" na punkcje tego satelitarnego sprzętu. Wydają "grube" pieniądze i ślęczą po kilka miesięcy nad zainstalowaniem "edukacyjnych" oprogramowań po to żeby przez kilka godzin (czasem dni) pooglądać coś piracko. Ja kupiłem sobie używanego "Philipsa" 3010 (za 200 zł) i mam od kilku lat spokój. Mogę sobie wykupić C+ na jakiś czas (np. 1 rok) lub ciągle oglądać FTA (ogólnodostępne programy). Moim zdaniem lepiej jest kupić dwa takie tunery (za podobne pieniądze) niż jeden "wypasiony" (po co?). Na tych dwóch tunerach można złożyć dwa niezależne systemy odbiorcze (np. dla żony z "babskimi" programami) i dla "chłopa" (ze sportem, filmami itp.). Każdy wtedy wybiera sobie to co go interesuje niezależnie. Oczywiście może to być C+ (rozdzielona na 2 TV) lub FTA.

Ale czy rzeczywiście będą to porównywalne kwoty pieniężne?
  • #12 3543387
    proviev
    Poziom 14  
    Preskaler napisał:
    No przecież możesz sprawdzić! Używane sprzęty są dość tanie. Przejrzyj oferty np. na "Allegro"!

Używane może tak, ale uważam, że lepiej jest pomyśleć o nowym urządzonku.
  • #13 3543977
    czarnyczarny
    Poziom 11  
    Preskaler to jakie bys kupil te dwa zestwy?? Jeden to Philips 3018 a drugi? Z jednego konwertera mozna ogladac na dwoch dekoderach???
  • #14 3544299
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    No ja bym kupił dwa takie same "Philips"3010. Po co się "rozdrabniać"? Z jednego konwertera można na dwa (i więcej) ale konwerter musi być specjalny. Na dwa wyjścia i nazywa się to „Twin” a taki na 4 tunery „Quarto”. Tu jest przykład takiego podwójnego. http://www.allegro.pl/item161334017_konwerter_twin_0_1db_super_cena_i_jakosc_hit_.html
    Było to już kilka razy na tym „Forum”omawiane . Wystarczy poszukać!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic646778.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru dekodera satelitarnego do odbioru telewizji satelitarnej rekomendowane są modele takie jak Ferdek 7018 oraz używany Philips 3010. Ferdek 7018 jest ceniony za możliwość instalacji modułu i karty dekodującej, co pozwala na odbiór zarówno kanałów FTA (bezpłatnych), jak i kodowanych. Użytkownicy podkreślają, że lista kanałów FTA jest dostępna na stronach internetowych, jednak oferta tych programów jest ograniczona pod względem atrakcyjności. Alternatywnie polecany jest Dreambox jako bardziej zaawansowane, lecz droższe rozwiązanie. Wskazano także na możliwość zakupu dwóch tańszych tunerów (np. Philips 3010) zamiast jednego droższego, co umożliwia niezależny odbiór różnych programów na dwóch telewizorach. Do podłączenia dwóch dekoderów z jednego konwertera satelitarnego potrzebny jest konwerter typu Twin lub Quatro, które posiadają odpowiednio dwa lub cztery wyjścia. W dyskusji pojawiły się linki do sklepów i serwisów z listami kanałów oraz modułami dekodującymi, a także sugestie dotyczące inwestycji w platformę Cyfrowy Polsat (C+).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA