logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Thomson DPL950VD - brak reakcji po zaniku prądu, świecą diody, napięcia OK

emilgaw 08 Lut 2007 14:17 1903 8
REKLAMA
  • #1 3543758
    emilgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Witam.
    Posiadam problem z DVD marki Thomson DPL950VD. Po załączeniu go, nie reaguje na nic. Świeci tylko niebieska dioda na panelu i czerwona od power on. Napięcia z przetwornicy sprawdziłem. Wszystkie są zgodne, choć w jednym przypadku mam na nóżce od overload 5V. Dodam iz odtwarzacz przestał działać po zaniku pradu w sieci. Gdzie mogę szukać usterki?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3543962
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    A układ stand-by? Pracuje tak jakby przetworniczka nie zaskoczyła na pełny "gwizdek". Ewentualnie elki na pierwotnej .
  • #3 3544161
    emilgaw
    Poziom 13  
    Dodam jeszcze , że na pozostałych nózkach z przetwornicy wychodzą następujące napięcia po załączeniu DVD do sieci.
    Power down 4,2V
    Fl1 -16V
    Fl2 -21V
    Stand By 0V
    M-G 0V
    overload tym razem 0V

reszta napięć zgodna z opisem.
    czy te napięcia są zgodne?
    Czy posaida ktoś schemat tej przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #4 3570144
    emilgaw
    Poziom 13  
    zasilania z przetworenicy są już ok ,jednakże sprzęt dalej zchowuje się tak jak się zachowywał, po załączeniui brak reakcji na cokolwiek. Czy jest możliwe że po zaniku napięcia w sieci stracił kompletnie pamięć?

Moderowany przez oldboy:

Pisownia,regulamin

• REKLAMA
  • #5 5427941
    asdf
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja mam taki sam problem co kolega emilgaw po wymianie scalak TNY268 kino nie reaguje. Jakieś sugestie ??

Czy problem dalej tkwi w układzie Stand by
  • #6 5429172
    emilgaw
    Poziom 13  
    Wymieniłem prawie wszystko w przetwornicy. Dalej brak reakcji. Dałem sobie z tym spokój. DVD poszło do serwisu, powiedzieli, że jest to wina głównego procesora i że nie opłaca się go wymieniać.
  • REKLAMA
  • #7 5430746
    asdf
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a mam jeszcze jedno pytanko czy transoptory 817c były wycięciem w jedną stronę bo jak moje DVD wróciło z serwisu to powiedzieli mi ze mam sobie kupić przetwornice za 300 zł i będzie Ok. bo Kwestia jest taka ze transoptor był usmażony i odwrotnie wlutowany jak inne głównie rozchodzi mi się o tego co jest mostek Graetza i zaraz po nim kondensator 22uF/63v
  • #8 5432328
    emilgaw
    Poziom 13  
    Niestety nie pamiętam. Było to zbyt dawno.

Podsumowanie tematu

✨ DVD Thomson DPL950VD po zaniku zasilania przestał reagować na polecenia, świecą niebieska i czerwona dioda, a napięcia z przetwornicy są zgodne z normą, choć początkowo na nóżce overload było 5V, później 0V. Pomimo prawidłowych napięć, urządzenie nie wchodzi w pełny tryb pracy, co sugeruje problem z układem stand-by lub uszkodzenie elementów pierwotnych, np. kondensatorów elektrolitycznych. Wymiana scalaka TNY268 w przetwornicy nie przyniosła efektu. Po wymianie większości elementów zasilacza brak reakcji utrzymuje się, a serwis wskazał na uszkodzenie głównego procesora, którego wymiana jest nieopłacalna. Dodatkowo zwrócono uwagę na transoptor 817C, który może być wlutowany odwrotnie, co powoduje uszkodzenia, szczególnie w okolicy mostka Graetza i kondensatora 22uF/63V. Problem z transoptorem potwierdzono podczas analizy zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA