logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Thomson DPL909VD - przetwornica piszczy i wyłącza się po 5-10 minutach

aston 27 Sty 2007 20:53 2594 3
REKLAMA
  • #1 3495506
    aston
    Poziom 2  
    W dvd wymienionym w temacie po podłaczeniu do sieci zapala sie dioda ST by, ale załączyć go nie można ani z pilota ani z przycisku, dodatkowo dosyc głośno piszczy przetwornica. Co dziwne, że po kilku próbach wypiecia/wpięcia wtyczki trójpinowej opisanej jako: 5V, GND, ST od płyty głownej odtwarzacza, przetwornica startuje.
    Niby wszystko jest ok (no może poza piszczeniem), dvd pracuje poprawnie ale niestety po 5-10 minutach wyłącza się, a ponowne załączenie jest mozliwe dopiero po opisanych wyżej operacjach z trójpinową wtyczką.
    Napięcia mierzone wydały mi sie ok. Wymieniłem wszystkie elka po pierwotnej i wtórnej stronie jak również diody prostownicze( nie ruszałem Zenerek) na wyjsciach z przetwornicy i nic to nie dało, dalej jest to samo. Dodam jeszcze że przetwornicę bez podpięcia płyty głównej( wpieta tylko wspomniana wtyczka trójp.) daje sie tym samym sposobem odpalic, ale czas pracy jest taki sam jak w przypadku działania z podpietym kpl wtyków.
    Zastanawiam sie czy wina nie lezy po stronie procesora, który podaje sygnał załączający przetw.
    Powoli konczą mi sie pomysły. Prosze serdecznie o pomoc , może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem, bądz bedzie mógł coś podpowiedzieć.
    Dołączam schemat przetwornicy .
    Załączniki:
    • power supply.pdf (91.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3542040
    thomas__1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Wymieniałeś elki na 5v i 3,3v. Z reguły ich uszkodzenie powoduje "zaszumienie" elektroniki
  • REKLAMA
  • #3 3542720
    aston
    Poziom 2  
    pierwsze, to dzieki za zainteresownie i podpowiedż. tylko mam pytanie wskazałes na elki od 5Vi 3,3. V, , wspomniałem wczesniej że wszystkie elki w przetwornicy wymieniłem, czy chodzi Ci o elki na front panelu(3,3 V przy odbiorniku podczerwieni oznaczenie elki C206 ), oraz przy procesorze (5V) C211?,mam nadzieje że tym pytaniem nie zaniżę poziomu forum.dołanczam schemat front panelu.
    dodatkowo chciałem nadmienic,że krótko po napisaniu pierwszego posta, po ponownym przejrzeniu przetwornicy(przelutowniu całej płytki , wymianie diód zenera) , nastąpiła lekka poprawa tzn jak juz sie uda załączyć sprzęt czy to z pilota czy z front pan. to wszystko działa ok , no i co najwazniejsze nie wyłancza się. jednak pozostał problem że nie za kazdym razem można go włączyć, tzn. po pierwszym włozeniu wtyczki do kontaktu i próbie załaczenia nie odpala, jest tylko praca przetwornicy na st by( no i oczywiscie pisk przetworniczki który po nacisku na trafo ręką i próbie poruszania nim cichnie, cofając rekę wraca do swojego "śpiewu"). wyjęcie wtyczki 230 V i ponowne włączenie pomaga, sprzet rusza i wszystko jest ok. może powoli uda mi sie sprzęt doprowadzic do pełnej sprawności. jescze raz wielkie dzięki za zainteresowanie.
    Załączniki:
    • controll_display.pdf (27.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 8315891
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam podobny problem usterka identyczna.Moze kolega opisac jak sie zakonczyla naprawa.
REKLAMA